Nejste přihlášen/a.
Můžete mi prosím někdo vysvětlit pár věcí?
1.) Věty "durch den Park" přes park a "über die Brücke" přes most. Kdy se používá předložka "durch" a kdy "über"? - Jaký je v tom rozdíl?
2.) "an der nächsten Kreuzung" die Kreuzung = ženský rod, proč "nächsten", proč ne "nächste" nebo spíš "nächster"? (nächster, nachste, nächstes). "Nächsten" se dá pochopit u mužského rodu ve 4.pádě, nebo u množného čísla ve 3. pádě.
3.) Viz. příloha č.7. Proč "Wo" a ne "Wohin"? Myslela jsem že to má být "kam půjdete v sobotu nakupovat a ono je to "kde nakupujete v sobotu". Jak na to ale přišli?
Předem díky moc za rady.
4.) "hier" a "da" - jaký je v tom rozdíl? Kdy použít "hier" a kdy "da", nebo je to jedno?
5) "nach dem Weg fragen" jak poznám jaký je to pád? Podle "dem" je to 3.pád, ale jak na to přišli? Když se zeptám " na koho, na co?" tak mi tam spíš sedí 4.pád
Poněvadž ležím a jsem neschopen jakékoliv fyzické činnosti, pokusím se odpovědět. Snad mi ivzez, hawara a tuším quentos odpustí mé případné nedokonalosti:
ad1) máte pravdu, že česky se říká jít přes park i jít přes most. Zkuste si vždy české přes nahradit skrz, potom použijete durch. Naproti tomu skz most asi neřeknete, potom über,které má význam spíš nad (nebo přes ve smyslu horem)
ad) nastudujte si skloňování přídavných jmen v němčině
ad3) Wo kaufen Sie am Samstag ein? Skutečně neznamená Kam půjdete v sobotu nakupovat? na to tam chybí sloveso...
ad4) Rozdíl mezi hier a da je v tom, kde stojí mluvčí. Hier použijete, když máte předmět u sebe. Pěkně popsaný problém jsem našel zde
ad5) nastudujte si předložkové vazby v němčině se slovesa pojí s určitými předložkami a pády (ale zase tam odpadá ta volnost, kterou máme v češtině a která musí cizincům hodně motat hlavy)
1, 2, + 5 → nauč se, s kterým pádem se která předložka pojí
2) → předložka an se pojí s 3. + 4. pádem;
po otázce Wo? (kde?) následuje 3. pád; po otázce Wohin? (kam?) pád 4.
5) Předložka nach se pojí s 3. pádem
3) Které sloveso je ve větě přísudkem? (Já tam vidím einkaufen)
4) použij Ampérův odkaz a gramatiku na fóru/... si ulož do blíbených (bude se ti hodit)...
2) Nedávno jsem pro uživatelku @Elisa24 shrnula skloňování přídav/... (v odkazu je toho víc než v obrázku):
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.