Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc prosím o pomoc. Moje dítě se od začátku tohoto školního roku již v první setkává s občasným posměchem od spolužáků kvůli oblečení, kvůli brýlím, které mu jednou spolužák i sebral a posmíval se mu kvůli šilhání nebo jen tak, sem tam i s fyzickým ubližováním, jako je kopání, bouchání a štípání a rozptylováním během vyučování a krádežemi podepsaných školních pomůcek, dvakrát i s drobnými mincemi na mléko. Problémy hlásím třídní učitelce, která je bez dokončeného pedagogického vzdělání, mladá žába a dle toho, co se od dítěte dovídám, i bez autority mezi dětmi. Na krádeže reaguje tak, že děti jsou "bordeláři". Něco jí zvládne ohlásit moje dítko, většinu hlásím já, když se mi dítě svěří až doma, občas to z něho leze jako z chlupaté deky, co se zase stalo. Vygradovalo to minulý týden kopancem mezi nohy od romské spolužačky. Skončili jsme na pohotovosti na chirurgii, máme lékařskou zprávu. Tuto jsme poslali vedení školy i třídní učitelce s tím, že se naše dítě pomalu stává třídním otlounkánkem. Má mírnou povahu a neumí se bránit. Škola incident bagatelizuje, vedení nám na naši prosbu o přeložení do jiné třídy pod vedením zkušenějšího pedagoga nevyšla vstříc a doslova nám řekli, že když máme submisivní dítě, že se s tím bude potýkat všude, ale že nám nebudou bránit, pokud chceme jít na jinou školu. Úraz se stal během přestávky a děti, které to viděly, běžely pro učitelku, která měla dozor na chodbě. Ta se jen zeptala, co se stalo, kam ho ta holka kopla, jestli ho to bolí a odešla a víc neřešila. Třídní učitelka po příchodu do třídy prý to samé, děti jí to prý hned hlásily, co se stalo. Nyní třídní zapírá, že by o úrazu věděla a vedení se k tomu staví tak, že obě sice o úrazu věděly, ale neshledaly úraz natolik vážným, aby mne informovali! Dítě mi i přes jeho protesty třídní učitelka dnes za ruku odvlekla ke školní poradkyni, kde jí řeklo, že bez rodičů s nimi mluvit nechce. Ta mi dnes sdělila, že agresor je tiché zakřiknuté dítě a že si myslí, že to byla nehoda! A proč prý mu zakazuji s ní mluvit! Řekla jsem, že jsem den předtím poslala třídní učitelce mail, že si přeji být jako zákonný zástupce u všech pohovorů s mým dítětem. Kopanec byl s nápřahem špiškou boty, žádná náhoda a dle lékařské zprávy způsobil hematom a otok s prosáknutím do měkkých tkání. Ještě horší to bylo u školní psycholožky, protože mi došlo podle řeči s ní, že nejdříve mluvila s vedením, tudíž už si nejspíš udělala zaujaté stanovisko. A to bylo: Váš syn ať zhubne, ostříhá se nakrátko, protože vypadá zženštile a začne navštěvovat nějaký kroužek sebeobrany! Prý se vymyká. Předesílám, že náš syn není žádná koule, má střední postavu, vlasy těsně pod uši a nejsme dle mého názoru v minulém režimu, aby musel nosit vlasy jak trestanec. Po škole požaduji prošetření a zápis do knihy úrazů, což udělali dodatečně a také písemné vyrozumění, ale doteď nemám v ruce vůbec nic, jen lékařskou zprávu. Prosím tedy o radu, jak dostat dítě pryč z tého školy. Bohužel je tzv. silný ročník a na jiné škole mi řekli, že mají bohužel plno a tak je to všude. Co s tím? Pomozte, prosím. Malej začal chodit do školy s nechutí, zhoršil se v prospěchu, začíná být nepozorný a roztěkaný a dnes už vyfasoval poznámku, protože prý běhat o přestávce ve třídě. Bojím se odplaty ze strany školy. Kromě toho začal ráno před odchodem do školy trpět průjmy.
Hlavne po te kauze sikany ucitelky ve skole , skoci media na kazdou sikanu o ktere nekdo chce mluvit. Jak radi radce podemnou , pohrozte.
To Martina: Ze se trochu nestydite. Pani chtela radu a vy tu pomlouvate jeji dite? Banda tupcu. Chtela bych videt ty vase vysportovany krasavce a krasavice. Hledam tady taky radu o sikane, ale kdyz vidim ty hnus nazory tak sem teda ne a vam pani Marcelo radim toto: lidi jsou bestie, u nich pomoc jak vidno nenajdete az na par vyjimek. Nej forum je na modrem konikovi, bezte radeji tam.
Dobrý den,
já bych poradila obrátit se rovnou na zřizovatele školy,
který by Vám mohl pomoci i s vyhledáním jiné školy.
V popsané škole vidím více problémů a náprava nebude ze dne na den.
Rozumím Vaší obavě z odplaty ze strany školy.
Vašemu chlapci podle mne bude lépe jinde (i pokud se problémy
se spolužáky vyřeší, nemusel by se mezi nimi cítit dobře).
Mého syna , který byl postižený bouchaly dvě pubertální holky cihlou do hlavy. Hlavu měl rozřezanou v době operace. Myslíte, že jsme se někde dovolali pomoci? Ani náhodou. Škola nezájem, matky dívek idiotské chování. Napsala jsem na Obvodní úřad stížnost a tam mi opravdu pomohli. Pracovnice došla do školy, dívkám vysvětlila, že už mají v pasťáku připravené místo a jestli syna ještě jednou napadnou, bude zle. Mně zas bylo zle z učitelek. Najednou dělaly, že je všechno hrozně zajímá a že to budou řešit. Takové podlé jednání si mohly ušetřit.
Na hrubý pytel hrubá záplata. Je třeba se dožadovat pomoci, ale ne u tupců. Váš chlapeček potřebuje ochránit od kompetentních osob. Pokud bylo dítě ve třídě zraněno, tak na co ti ignoranti čekají? To si snad máme najímat Ukrajince, aby agresory zmlátili?
Tvrdě a asertivně jednat, vše prokazatelně (písemně s potvrzením převzetí, rozhovory nahrávat). Pohrozit řešením s inspekcí, zřizovatelem školy a medializací pokud nebudou jednat tak jak mají.
Ale s tím otloukánkem mají pravdu - bude se s tím potýkat všude. Musíte ho naučit aby se dokázal bránit sám. Přihlásit ho na karate, judo apod. by vůbec nebylo od věci - zkus kopnout karatistu do koulí a uvidíš :D Změna školy by měla smysl jen kvůli kvalitnějšímu učitelskému sboru, (podcenění úrazu, nezapsali do knihy, neřešili a snažili se jen zamést pod koberec - tohle bych řešil důrazně s vedením školy - neplní svoje povinnosti, navíc lže že o úrazu nevěděla.)
Předem říkám, že jsem nečetla žádné komentáře.
Toto si žádá řádně řešení. Jestli je to možné nechala bych dítě ze školy odhlásit a pokud nikde není místo počkala bych na příští rok. Do konce roku zbývají asi 3-4 měsíce. Jestli ho necháte dál chodit do téže školy bude v budoucnu trpět vážnými psychickými problémy. Pokud je to tak, že ani třídní ani vedení školy to řešit nechce odejděte. Já si myslím, že po delším zkoumání by se našla vhodná škola pro synka, kde by byl spokojený a chodil by tam rád.
Pokud to nezastavíte a budete synka nutit chodit do té školy nedopadne to s ním dobře. Vyroste z těj citlivka a bude si všechno brát vážně. Vím o čem mluvím něco podobného mám doma. Přítele taky šikanovali a to co z něj vyrostlo je pro něj utrepním.
Opakuji: Buď nechte synka do konce roku doma nebo zkoušejte hledat jiné školy.
-Doufám že to dopadne dobře
Zdravím, sama učím, ale nad jednáním jak třídní (bez vzdělání? mám dost známých, co vzdělání mají a sedí na pracáku), tak vedení školy. Ze školy, kde se všichni vzájemně kryjí, bují tam šikana a nikdo nic neřeší, bych dítě asi odhlásila i za tu cenu, že druhá škola bude daleko. I z důvodu pomsty a dítěti ze strany vedení, s čímž prakticky můžete počítat, pokud se rozhodnete něco řešit. Zkuste nevolat, ale osobně zajít za vedením vybrané škoy, že dítě bude přecházet kvůli šikaně. Myslím, že někde se uchytíte. Co třeba soukromější škola?
A protože jsem na tohle docela vysazená - nesnáším učitelky, co mají problém a zavírají před ním oči, u nás se všechno řeší s dětmi i rodiči - bych kontaktovala školní inspekci dopisem, kde bych jim vylíčila všechno tak, jak se stalo, včetně doložení kopie lékařské zprávy a možné kopie psychologického vyšetření dítěte (jedno dvě sezení u šikovného psychologa mohou dítěti velice pomoci a budete mít v rukou důkaz, že se skutečně něco děje).
Na druhou stranu je opravdu potřeba, aby syn nebyl tolik submisivní a nenechal si všechno líbit. Ona obranná facka agresorovi zvládne o dost víc, než hodiny vysvětlování u ředitele. Zvažte ten bojový sport a hlavně syna učte, že si nesmí nechat všechno líbit.
Tak za a) jsem nikdy nepsala, aby syna nutili, jen aby to zvážili (co když ho to zrovna bude bavit), a za b) víte, jak jsem se já a přítel zbavili šikany na základce? Já měla rovnátka a dostávala jsem pěstí od spolužáka ze strany rovnou do zámečků. Přestal, až jsem ho odhodila na topení. Přítel je zase z velmi chudých poměrů, takže ho šikanovali skrz oblečení a vybavení. Ten největší hajzl, co mu ničil věci, od něj jednou dostal takovou přes držku, že má od té doby pokoj.
Je mi líto, ale hrubá záplata v těchto případech pomohla. Je lepší, když se syn párkrát porve, ale zjedná si respekt, než aby byl věčným otounkánkem s psychickými následky. Určitě bych dítě neučila se rvát a oplácet, TO NIKOLI. Jen se bránit, pokud to bude potřeba.
NIkdy, nikdy nedovolím, aby dítě, které někdo zbije se bránilo stejně. A nutit někoho do bojového sportu, když na to nemá ,,koule" je neprofesionální.
V tom pripade neznate co to je mit sve sikanovane dite a az se to nedejBuh stane, tak reknete svemu diteti- ty muj chudacku, to je strasny co se ti deje, ale te cikance ve tride, ktera te nakopla to urcite nevracej a treba ona prestane a nastav i druhou tvar a zkousej vydrzet co vydrzis... Martina ma naprostou pravdu, ze je treba se umet i rvat.. Souhlas, ze kazdej na karate nema, ale nazor, ze se mam nechat mlatit neberu.. I ucitelky to casto nevyresi.. Memu chlapovi se stalo, ze ho v 17 letech prepadla banda asi 5 cikanu, chteli po nem prachy.. On odmitl a zacala rvacka.. Manzel o tom do dneska nerad mluvi, ale do dneska ma ruzne po tele jizvy od noze. Diky Bohu,ze ho tata neucil, ze nikdy neodpovidej na nasili nasilim, ale poucil ho , ze v dany okamzik je treba se rvat.. Muj uci nase kluky, ze nikdy nesmeji dat prvni ranu, ale pokud narazi na zmetky, ktere je sikanuji, tak pak at ranu vrati, ale poradnou. Nasili je spatne, ale pokud narazim na zlo, tak se budu branit a budu to ucit i sve kluky, aby jednou oni ochranili treba se sve zeny, deti...
Doporučuji radikální, ale spolehlivé řešení celé situace!
Synka poučte, aby, až to tato spolužačka nebude čekat, zákeřně, zezadu, tuto nakopl do zádele, čím více, tím lépe, aby si to dívčina dlouho pamatovala. Samozřejmě beze svědků, kdy pak stačí říct, že si vše vymyslela a on jí nic neudělal. Holt gentlemanství stranou, vercajk není prdel!
Šikana ve škole vždycky kvetla a kvést bude. Učitelé ji buď bagatelizují, řešit neumějí - nebo nechtějí. Nová škola může pomoct ale spíše nepomůže. Jenom se mi trochu nezdá, že jste nenašla ani jednu osobu, která by kopala za Váš tým, dokonce ani psycholog. V takovém případě si situace obyčejně žádá větší dávku sebereflexe.
Z Vámi popsaného problému se mi dělá špatně. Toto prostředí není pro Vaše dítě dobré, o tom svědčí i počínající neuróza (ranní průjmy). Jenže řešení je někdy značně problematické. Přechod na jinou školu či do jiné třídy není někdy možný, to už jste zjistila i sama. Vedení školy, třídní učitelku apod. bych znovu důrazně upozornila na vzniklou situaci, nebála bych se použít slovo šikana, neboť to tak je. Připomenula bych i nedávný případ šikany učitelky v Praze Na Třebešíně, aby si uvědomili, kam to až může zajít. Šikana je závažná věc. Celý život jsem pracovala jako učitelka MŠ, pár let jsem učila i na 2.stupni ZŠ. Se šikanou jsem se tehdy nesetkala, bylo to ještě za totáče a těsně po revoluci, přece jen ta situace byla jiná. Ale později jsem se se šikanou setkala u mé nejmladší dcery. Řešila jsem to nejdříve přes učitelku, jenže to byla pohodlná paní, která měla pár let do důchodu, nebyla schopna akceptovat ani dys- mojí dcery, ani doporučení PPP. Naopak dceru, tehdy ve 2. - 5. třídě před dětmi zesměšňovala a shazovala ji. Takže jsem se na ni už neobracela, ale naběhla jsem do třídy, děti jsem nejdříve ostře sprdnula, pak jsem zmírnila a domlouvala jsem jjim a vysvětlovala a hrála na city.Ale toto nemohu doporučit jako běžný postup, protože jsem vlastně učitelce brala její kompetence. Ale většinu těch dětí jsem znala z naší školky, kam předtím chodily, a ony znaly mě, takže jsem si to takhle mohla dovolit. Pak už byl kllid. Co se úrazu Vašeho syna týká, podle mého názoru Vám měla škola dát vědět, abyste mohla zajít se synem k lékaři, rovněž měl býr napsán záznam o úrazu, následně pak hlášení. Mrkněte na tohle: ucitelskenoviny.cz/... Také toto: zshamr.cz/... I toto, ale to už je vlastně stejné: skolajih.cz/... Dobře že jste si vyžádala zapsání úrazu zpětně. Doufám, že také úraz hlásili na další instituce - viz uvedené články. Asi chtějí být bezúrazová, bezproblémová a bezšikanová škola, navenek. Musíte počítat s tím, že si na Vás či Vašeho syna může "škola"zasednout, snažte se mít vše v pořádku, nezadat jim příčinu k postihům, ale Vy se nedejte, Proti učitelům nic nemám, sama dobře vím, že to jednoduché nemají, zvláště dnes, pravomoce žádné, děti jsou dnes jiné než dřív, mnohdy vůbec ne k lepšímu, někteří rodiče jsou arogantní, nevšímaví, hodně svalují vinu na školu, ale takké přístup některých učitelů a škol mi pěkně pije krev. Někteří učitelé by se prostě měli sbalit a hledat práci jinde než ve škole. Co se týká sebeobrany - to se lehko radí, ale každé dítě je jiné, některé nemusí mít povahu na judo, karate apod., jiné zase na to nemusí mít fyzičku. No a školní psycholožka vůbec nemusí mít patent na rozum. Zatím jsem se setkala se školními psychology dobrými i špatnými, v poměru tak 50 : 50. Opravdu nejsme v totáči, aby škola diktovala důlku vlasů, jsou-li čisté a upravené apod., to je jen odvádění pozornosti od problému. Držím palce.
Šikanu je ředitel povinen okamžitě řešit. V závažnějších případech má toto oznámit policii. Ale nedělá nic, tudíž bych přeskočila ředitele i inspekci a podala trestní oznámení za šikanu na policii. Uvidíte, jak se začne něco dít.Na nic bych nečekala, hlavně po tom co víme, jak byla nepotrestaná řádně šikana v Praze ve škole na Třebešíně.
jste mimo.. každý se musí nějak bránit a to, že bude žalovat, celou situaci ještě zhorší! V kolektivu bude neoblíbenej a bude dostávat sodu. To, že podáte oznámení, to, jestli bude trestní, nezáleží vůbec na vás, nic moc neřeší. max. se o celou věc začne zajímat inspekce a to je všechno. V kolektivu bude dítě stejně na pořád bonzák a žalovníček a bude tím akorát trpět, protože děti dokážou být velice zlé!
Pokud dítko ukáže, že si takové věci k němu nikdo nesmí dovolit, i za cenu nějkého průšvihu, bude mít klid a může v kolektivu dobře fungovat a zapadnout.
Nezlobte se na mě, ale pohybujete se ve školství? Pokud ne, tak si jen domýšlíte. Školní inspekce je vcelku normálním řešením šikany, kterou vedení školy neřeší a kryje. A zveřejňování fotek (jakýchkoli!) s tvářemi dětí, pokud nemám souhlas rodičů (mám na všechno, fb, školní stránky, vše mám kryté podpisem rodiče), může být bráno jako trestný čin. Kdyby se to nějakému rodiči dítěte, které zde bylo zveřejněno, nelíbilo, může udělat pěknou paseku. I my měli jednu maminku, která si zveřejnění obličeje holčičky nepřála a na všech fotkách jsem ji musela rozmazat.
§ 88
(1)Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.
(2)Svolení není třeba ani v případě, když se podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu.
§ 89
Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.
Nemuzu se nepridat, ze i me to prijde uz pres caru pokud nekdo bez meho svoleni ukazuje treba tady na poradte.cz fotku meho ditete. Ctim soukromi druheho a to same zadam od druhych a urcite to neni o tom, ze s tim dnesni rodice nadelaji.. V dnesni dobe, kdy chodi po svete vselijakych uchylaku a magoru, kteri jsou i na pocitaci a vsude, tak jen chranim sve dite a zase nechapu nazor, ze z toho nekdo nadela..
No, tak prvně bych chtěla napsat, že to svému dítěti teda neulehčujete, když ho necháváte vizuálně vybočovat z průměru. V tomhle věku prostě děti chtějí mít všechno stejné a moderní. Nadváha malého dítěte je vina rodičů, ono samo nedokáže zjistit, jak zhubnout, sestavit si jídelníček a cvičební plán. Tím, že jste ho nechala ztloustnout, jste mu prokázala medvědí službu. Stejně tak pokud ho nemoderně oblékáte a stříháte.
Taky chápu, že každé dítě prostě má nějakou povahu, ale asertivní chování se přeci jen dá alespoň trochu nacvičit, takže by možná nebylo od věci si s ním některé situace nanečisto natrénovat.
Jinak k věci - jako řešení vidím jedině přechod do jiné třídy nebo školy. Když už šikana zašla tak daleko, tak se v té třídě už stejně nebude nikdy cítit dobře a s těmi, co ho šikanují, už nikdy nebude mít dobré vztahy. Vzhledem k tomu, že v této škole problém očividně bagatelizují (mluvila jste o tom osobně i s ředitelem?), tak bych se obrátila výš na školní inspekci. Tady máte odkaz:
V tomhle musím trochu souhlasit, vidím už na dětech ze školky, jak se instinktivně spojují proti tomu, kdo se liší. Paní učitelko, a proč má Davídek vlasy jako holka? On nemá camprlíka? Proč ho maminka neostříhá, vždyť dlouhé vlasy mají holčičky... Za zády se mu budou smát. Kruté, ale je to tak. U submisivního neprůbojného dítěte je jakákoli odlišnost tvrdě dávaná najevo.
Nadváha... no, každý nemůže být hubený. Tady je otázka, jestli je kluk oplácanější z důvodu třeba nemoci, anebo z důvodu nicnedělání. Mám kamaráda, který je odmala tlustý, nikdy nejedl sladké, nepřežíral se a jako dítě i sportoval - má to po rodičích. Na ruhou stranu mám ve školce čtyřleté dítě, které je tlusté a neohrabané, ale rodiče ho cpou sladkým, nezdravým a nevidí žádný problém...
Tabulky jsou k ničemu. Nepočítají s váhou kostí, objemem vody v těle, a to má každý jinak.
Martina : Vas problem z detstvi? Ve tride jsme mívali i manicky a nikdo to neresil. Kdo chtel bejt metalak, byl metalak, manicka manickou, skin skinem. Jen zkostnatelym zakomplexovanym ucitelkam to vadilo a dosud vadi, kdyz neni nekdo podle tabulek. Co poradite chytreho nam? Nasi holku jine holky ostrihaly. Chytily ji a na zachode z ni udelali oskubany kure! Dovolila si nosit to moderni obleceni na ktery jine nemeli. Ma chodit usmudlana jako ty ostatni?
Pokud chci bejt pankáč, tak na to musim mít koule. JInak mě zmydlí první banda výrostků. Pokud chci nosit nóbl šaty, tak se nesmim posmívat ostatním, jinak mě chytnou na záchodě a vošmikaj. A pokud jsem uťáplej a ještě k tomu vypadám jako holčička, tak mě nejspíš zkusí šikanovat...
Tipuju že to ošmikání nebylo jen tak bez důvodu.. Kdyby šlo o "hezcí/ dražší šaty než mám já" tak jí vyválej v blátě nebo je roztrhaj...
takže aby bylo jasno...účes má na "Baroše", tedy moderní a upravený. Pokud jde o oblečení, děti se z neznalosti posmívaly jeho boxerkám, nemá slipy. A váha? V tabulkách jako robustní, ne otylé.
Evidentně účes na baroše a boxerky nedokáže před spolužákama ustát. "Robustní" postava je u malého školáka taky dost tristní - na 99% má málo pohybu. Zapracujte na tom, jinak bude otloukánek všude.
Obětí šikany je ten nejslabší ze třídy, musíte ho vycvičit aby nejslabší nebyl.
Bojové sporty - vůbec nejde o to umět někoho zbít. Je to o morálce, sebevědomí, fyzické kondici, rychlosti, vytrvalosti, pružnosti.Z takového vyzařuje taková "aura", že si šikanu nikdo ani nedovolí zkusit...
On není "chudáček kterého šikanují", ale "slaboch vhodný k šikaně", to je třeba změnit.
To že škola nejedná jak má je druhá věc, tam je třeba jednat jasně, asertivně, ale slušně. Tvrdě vyžadovat aby jednali tak jak mají a znát páky jak je k tomu donutit (resp. aby pochopili že je pro ně výhodnější aby to řešili správným způsobem)
Kde jste sebrala, že je moje dítě nemoderní a zanedbané? Účes na "Baroše", moderně oblečen i obut narozdíl od teplákových dětí ve třídě a předmětem posměchu bylo spodní prádlo boxerky ( děti tam znají jen slipy) a v tabulkách velikostí u lékařky má robustní postavu, ne nadváha a už vůbec ne obezita. Má ale bohužel kulatý plnější obličej, ten mu ale opravdu neořežu.
Prvni vlevo. Ani tlusty, ani zanedbany.
To není "na Baroše", spíš vypadá jak holka...Obézní není, ale evidentně nesportovní. Takové uťáplé zženštilé... = ideální cíl k šikaně. Přemýšlejte o tom a zkuste to změnit. To není "můžou za to všichni okolo, on ne"
PS jj, zveřejnit foto cizích dětí může být problém. Aspoň jim rozmažte obličeje...
Vy máte souhlas rodičů ostatních dětí s umístěním jejich fotografii na internetu? Pokud jste chtěla zveřejnit svého synka, tak foto šlo upravit.
Pozor na veřejná fota... bez souhlasu je to trestné.
A nezlobte se, ale ty vlasy jsou fakt hrozný.. já myslela, že je to holčička, než jsem si přečetla, kde syn stojí. Vidím tam víc oplácaných dětí, takže tlustý mi nepřijde. Dělá nějaký sport? To ještě nikomu neublížilo, a možná by v kolektivu nabyl trochu sebevědomí .
Vaše dítě je nejspíš povahově mírné, (proč hned škatulkovat jako slabocha? Tím pisatel nade mnou vyjadřuje souhlas se šikanou) a s tím neudělá nic ani kurz ninja, měli jsme to samé doma. Zlomilo se to někdy ve čtvrté třídě a dnes je to normální zdravý táta od rodiny. Podle fotky bych řekl, že obézní je dívka vpravo dole a třetí kluk nahoře zleva, takže si nedělejte vrásky z místních všeznalců. A že má delší vlasy? Má vypadat jako z třetí nápravné, zvlášť když k tomu nosí brýle, aby zapadl mezi trestance nebo mít účes, který se mu třeba líbí? Jinak já bych slipy dítěti nedával, paří a mačkají se v tom kulky. I dítě je osobnost a tu je třeba podporovat. Podporujte ho teda, nechte ho lézt po stromech, hrát bojovky a najděte mu nějaký vzor, který bude chtít napodobit. Školu si teď ohlídejte a jak radí někdo nade mnou, nedejte jim příležitost si stěžovat. A všechna jednání se školou písemně. Uvidíte, že přesun nebude třeba. Držím palce.
Plně s vámi soucítím,jelikož něco podobného jsem řešila před vánoci.Syn je také v první třídě a stále ho napadal jeden agresor.Syn byl z toho špatný,ale bránil se. Ze začátku jsem mu říkala,nenech si to a pořádně ho břinkni. To bohužel nepomohlo. Řešila jsem to velmi asertivně s ředitelem,učitelkou,žádala jsem okamžité řešení.Ale napsala jsem písemně škole vše co kluk synovi provádí,oni jsou povinni to řešit.Šikana je již trestným činem! Ale tady byli přístupní a řešili to hned a tvrdě! Učitelka ho hlídala i o přestávkách,o dozorech chodí s ní po chodbě. V případě,že nejsou přístupní,nahlašte věc na bud na zřizovatele,inspekci a zvážila bych tr.čin šikany.
Ale vše je na dlouhou trať,do konce vyřešení bych chlapce do školy neposílala (zkuste zajít k psychologovi,ať vám něco k tomu napíše )a zkoušela bych školy všude možně.
Já bych se obrátila na vedení školy. Pokud s nimi není řeč tak rodiče spolužáků bych nezkoušela v žádnem případě. Nejlepší řešení bude změna školy jestli je vaše dítě teprve v 1. třídě tak nevidí důvod proč školu nezměnit i dítěti by to moc prospělo. Pak už je jen důležité aby se na nové škole chovalo přirozeně nemělo z ostatních strach je sice těžké se zařadit, ale pokud má vaše dítě srdce na pravém místě každý ho bude mít rád
Dobrý den.
Na jiné škole mohou mít plno, ale určitě ne na všech ve Vašem okolí! Teď se opravdu budete muset obětovat a najít jinou školu! Dítě je ve vývinu a to je právě ta chvíle, kdy se učí existenci v cizím kolektivu. Musíte jednat a nenechat ho na té škole! Vemte si, že šikana dokáže znepříjemnit životy i dospělým chlapům, i pubertálním lidem. Takže si vemte jak se cítí to Vaše dítko.
Opravdu si v duchu trvejte na tom, že na jinou školu prostě PŮJDE!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.