Nejste přihlášen/a.
Řeším problém, zřejmě iracionální a tedy z oboru komplexních čísel, čemu je roven základ z u rovnice zadané jeho goniometrickým tvarem cosz =5. Děkuji za iformaci, kterou potčebuji jen z hlediska svého zájmu. FJ
Na mou otázku jsem dostal odpověď na Googlu, a to od britských matematiků, včetně výpočtu. Takže diskusi tím končím. FJ
V oboru komplexních čísel to možné je. A také sovětští dělostřelci za Velké Vlastenecké Války používali kosinus až 2,7 a sovětská děla to vydržela.
Jinak otázka je trochu nejasně formulována (co je základ u rovnice, a vůbec ta terminologie je trochu zmateční), nicméně titulek praví jasně "jak vypočtu z, jehož kosinus je 5" což lze zotbovědět právě jen v oboru komplexních čísel .
A jak je možné, že kosinus může nebývat hodnot větších než jedna? Napište si Taylorův rozvoj pro kosinus. Do toho lze za x dosadit i komplexní čísla a výsledek pak může být cokoliv. Nebo na to lze jít takto:
e(x±iy)=e x (cos y ± i siny)
odkud/položím.li x = 0 a vzniklé dva vztahy sečtu a odečtu)
cos y = ½(e iy + e −iy)
sin y = ½(e iy − e −iy)
a do těchto vztahů můžete dosadit i komplexní y, protože komplexní exponenciálu máme definovanou výše. No a pak, teofrticky, staší řešit rovnici 5 = ½(e iy + e −iy), což je možmé, ale ne jednoduché. To souvisí s tímm, že exponenciála v komplexním oboru není prostá a tudíž "komplexní logaritmus" není funkce v tom smyslu, jak ji běžně uvažujeme v reálném oboru, speciálně je to mnohoznačná funkce. Nicméně jak píše tazatel, to mu již vysvětlili britští matematici (ale uměli by to i matematici jiných národností).
Jak ctu ostatni odpovedi, nikde neni odpoved na to, co se tazatel pta. Takze doplnuji:
(1) reseni je nutno hledat v oboru komplexnich cisel tedy z = x + iy
(2) Vime, ze 5 = cos(z) = 1/2(exp(iz) + exp(-iz)) ... tuto rovnici je treba vyresit.
(3) Zvolime oznaceni exp(iz) = M
----------------------
Tim je receno vse podstatne. Staci tedy dosadit (3) do (2) a dostaneme kvadratickou rovnici
M^2 - 10M +1 = 0 (s koeficinety a = 1, b = -10, c = 1), s resenim M1 = 5 + sqrt(24), M2 = 5 - sqrt(24)
Dosazenim (1) do (3) dostaneme
exp(-y + ix) = cos(y) + i sin(x) = M2
Takze x = je libovolny cely nasobek Ludolfova cisla (aby sin(x) bylo 0, protoze M1, M2 jsou realna cisla)
y = arccos(M2) protoze reseni s M1 nevyhovuje (1) (x,y jsou realna cisla)
Jak proste mily Watsone (ale radeji to prekontroluj)
Oprava: Na konci ma byt
exp(-y + ix) = exp(-y) * exp(ix) = M1 (nebo M2)
exp(ix) = 1 (musi byt realne, kladne) tudiz
x = cely nasobek 2Pi, napriklad 0
y = - ln(M1) nebo y = -ln(M2), proto plati (priblizne):
z = x +- 2.29243i
a to uz plati i po kontrole
Kartaginče! Děkuji za odpověď. Že jde o komplexní číslo, to jsem věděl. Ale odepisuji k těm sovětským dělostřelcům. Na vojenské katedře nás učil před šedesáti léty dělostřeleckou střeleckou přípravu jistý účastník VVV mjr. Trnavský. A ten při výpočtu balistické křivky udělal chybu. Jeden můj kolega jej upzornil, že sinus nepřekračuje hodnotu 1. Jeho odpověď se stala na brněnské technice legendární a možná se donesla i k vám. Zněla: " Za velké vladtenecké válkky dosahoval sinus i hodnoty 2." Moc vás zdraví a děkuji i za váš čas. František Juren.
Ani jsem vís nepodezírl, že byste to nevěděl, to konec koncú píšete v zadíní; tento fakt byl určen spíše přispěvovateli cosinus a obecněji . A k tomu vašmu příběku: skoro bych si myslel, že je to právě zdroj mého příběhu, který se ke mně dostal tichou poštou poněkud zkomolený. A tak pžidám ještě jeden příběh z vojenské přípravy (ne můj, já se jí vyhnul, za cenu pětiměsíční náhradní vojenské služby):
Soudruzi, bod varu je devadesát stupňů
Oprava bod varu je sto stupňů Devadesát stupňú je pravý úhel.
No bylo vysvětleno. Já zůstanu někde u čtvrtého semestru ČVUT, žádný Matfis. No utíká to těch 50 let. Jinak ti souvětí nejsou tak blbí když se dokážou trefit na stovky kilometrů s přesností několika metrů. Taky nevím proč amici spoléhají na jejich kosmický program.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.