Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

S nebo z

Od: tereza* odpovědí: 14 změna:
Temnota napraví to, co světlo zpravit nedokáže...Je to prosím gramaticky správně? Nejsem si jistá slovem zpravit...vím,že zpravit- někoho informovat a spravit-něco opravit...ale zde je to spíše použito jako metafora...nikde to není přímo vysvětleno...díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nejsem si tak docela jistá, jestli má světlo něco spravovat a opravovat. Může to být nějaké erotické sdělení. A pak bych se na to, "co tím chce básník říci" dívala jinak.

Světlo zpraví = informuje o tom, co je vidět očima. Ale to je někdy málo. Tma to napraví tím, že za tmy se často snáz rozehrají doteky rukou (a nejen rukou), pozná se chuť slin i vůně celého těla atd. atd. Pokud je to z nějaké milostné básně, tak tam je tma důležitá a dokončuje = napravuje.

pu®
hodnocení

5x

Abych to rozsekla :) Googlením jsem zjistila, že se jedná o citát zmíněný v seriálu "Myšlenky zločince", který někdo online přepsal se "z-". Nedalo mi to, hledala jsem autora: Josif Brodskij (mimochodem bez mučení přiznávám, ostuda, že jsem o něm slyšela poprvé v životě - a jsem ráda, že jsem si o něm něco přečetla, teď se ještě dostat k těm jeho básním). Zpětným dohledáním v originálu jsem našla daný citát v Criminal minds, tedy v anglické verzi: "For darkness restores what light cannot repair."Rozhodující je zde slovo "repair", tedy jednoznačně spravit se -s.
tvfanatic.com/...

doplněno 11.02.16 21:10:

Kartaginče zdravím a děkuji, mávám a posílám *pusa*

doplněno 11.02.16 21:59:

Bimbam, i Vám děkuji :)

Vyplácal jsem si označení "dobrá odpověď" a teď toho lituji. Tak aspoň palec nahoru. *palec*

V souladu se zaoceánským seriálem říkám "dobrá práce". Ale myslím to daleko upřímněji.

hodnocení

2x

jsi na dobré cestě, když říkáš, že spravit = něco opravit, a o to právě jde v té větě - proto tam má být "s".

tereza*
10.02.16 20:37
hodnocení

Děkuji :)

hodnocení

1x

Spravit, sdělit... S

tereza*
10.02.16 20:35
hodnocení

Díky :)

hodnocení

1x

Sice nejsem češtinář, ale v tomhle případě bych se přikláněl k tomu "z", i když to na první pohled praští do očí. Tady pravděpodobně světlo nic neopravuje, ale o něčem informuje - podává nějakou zprávu.

doplněno 11.02.16 15:45:

Ono by asi bylo potřeba v první řadě odpovědět na klasikovu otázku: "Co tím chtěl básník říci?" :-D

No, pak bych ale čekal spíš formulaci typu "o čem světlo zpravit nedokéře", ne?

pavlik*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že se S, copak Tě to nebije se Z do očí? S, jako spravovat, správa, správce, a podobně.

tereza*
hodnocení

Tak se omlouvám,že jsem se zeptala...ale mě to tak jednoznačné nepřipadalo...a navíc...ten citát byl napsán se z...ale jinak díky...

Není potřeba se omlouvat. Je v pořádku, že jste se zde zeptala a rádci Vám poradili správně s tím, kde jste si nebyla jista. Takže se s..je správně ..a zbytečných rýpavých komentářů si nevšímejte.

proofreading.cz/...

hodnocení

0x

Také bych to chápal jako...Temnota napraví to, co světlo zpravit (říci) nedokáže. Proto bych volil, a také to údajně v původním textu bylo "Z".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]