Nejste přihlášen/a.
Nejsem si tak docela jistá, jestli má světlo něco spravovat a opravovat. Může to být nějaké erotické sdělení. A pak bych se na to, "co tím chce básník říci" dívala jinak.
Světlo zpraví = informuje o tom, co je vidět očima. Ale to je někdy málo. Tma to napraví tím, že za tmy se často snáz rozehrají doteky rukou (a nejen rukou), pozná se chuť slin i vůně celého těla atd. atd. Pokud je to z nějaké milostné básně, tak tam je tma důležitá a dokončuje = napravuje.
Abych to rozsekla Googlením jsem zjistila, že se jedná o citát zmíněný v seriálu "Myšlenky zločince", který někdo online přepsal se "z-". Nedalo mi to, hledala jsem autora: Josif Brodskij (mimochodem bez mučení přiznávám, ostuda, že jsem o něm slyšela poprvé v životě - a jsem ráda, že jsem si o něm něco přečetla, teď se ještě dostat k těm jeho básním). Zpětným dohledáním v originálu jsem našla daný citát v Criminal minds, tedy v anglické verzi: "For darkness restores what light cannot repair."Rozhodující je zde slovo "repair", tedy jednoznačně spravit se -s.
tvfanatic.com/...
Kartaginče zdravím a děkuji, mávám a posílám
Bimbam, i Vám děkuji
Sice nejsem češtinář, ale v tomhle případě bych se přikláněl k tomu "z", i když to na první pohled praští do očí. Tady pravděpodobně světlo nic neopravuje, ale o něčem informuje - podává nějakou zprávu.
Ono by asi bylo potřeba v první řadě odpovědět na klasikovu otázku: "Co tím chtěl básník říci?"
Samozřejmě, že se S, copak Tě to nebije se Z do očí? S, jako spravovat, správa, správce, a podobně.
Tak se omlouvám,že jsem se zeptala...ale mě to tak jednoznačné nepřipadalo...a navíc...ten citát byl napsán se z...ale jinak díky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.