Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zanechat skoly a jit si za svym snem?

Od: cplusplus odpovědí: 20 změna:
Zdravim, jsem studentem elektro prumyslove skoly, druheho rocniku. Vec se ma tak, ze mi zacina doslova tato skola lezt na nervy, vecne uceni o kondenzatorech a dalsich nezazivnych vecech me hodne stve. Mam vsak svou vidinu zivota uplne jinou, mam sen (hudebnicky), ktery me naplnuje a rad bych se jim zivil. Za 3 roky jsem dokazal postavit komunitu 1000 lidi, kteri me uznavaji. Vim, po teto 3 lete zkusenosti, jak se propagovat a myslim si, ze behem roku bych si dokazal zaridit spoustu veci, kontaktu, abych se svym snem mohl zivit a z toho taky vypliva muj dotaz. Mel bych zanechat studia po dobu jednoho roku, abych mohl sve ciny uskutecnit a zit spokojeny zivot (pokud by to za ten rok nevyslo, tak se vratit do skoly) nebo bych mel, ackoliv nerad pokracovat ve studiu?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jeden můj známý mi před 45 lety řekl moudrou větu, kterou si dodnes pamatuju: "Škola není sice k ničemu, ale moc chybí, když jí nemáš." Život mu dal bez výhrady za pravdu. Doporučuju se touhle moudrostí řídit.

doplněno 10.02.16 11:45:

sebod - Nesouhlasím. Já jsem dělal většinu života práci, která mě více-méně bavila (shodou okolností zrovna tu elektriku). I když nemám školu žádné závratné výšky, nebýval s tím žádný problém. Jenže jak šla doba, začala se dávat přednost "mladým a perspektivním" před starými a zkušenými jen proto, že mají vyšší vzdělání. Jestli vůbec něco umí, nikoho moc nezajímá. Hlavně, že na to mají "papír". Tvrdě jsem to poznal, když jsem v posledních letech hledal zaměstnání.

kangaroo*
hodnocení

3x

Vytvoř si Youtube kanál a hned budeš vedět na čem jsi. Hud*bní průmysl je hodně ukecaný a falešný co naivním začínajícím lidem maže med kolem pusy a dokud to nemáš černé na bílém na papíře a i to ještě není záruka, tak nevíš na čem jsi. 1000 obdivovatelů a co? V Superstar je poblázněno 10x více fanoušku a ještě v TV mainstream kanálu a skončí pořad a po týdnu už neštěkne ani pes :-D Pokud dneska vypadáš, chováš se, zpiváš jako tuctově většina "nagelovanejch chlapečků s ženským hlasem", tak nemáš šanci. Kvalitní extrém se na Youtube šíří jako virální lavina a to je jediný způsob jak se nezávisle dnes prosadit sám, tedy pokud nemáč tlačenku nebo nejsi něčí pohovka :)

cplusplus
hodnocení

Myslim si, ze jsem se jakozto hudebnik na socialnich sitich pohyboval dlouhou dobu, takze mam v planu jit mezi realne lidi. Nemusite dle meho nazoru cpat se do techto komercnich programu, abyste se zviditelnili.
kangaroo*

Já čekal právě úplný opak, že máš už fyzické zkušenosti s hraním hudby na veřejnosti a už jsi byl vystaven reálnému hodnocení kladně i negativně a jen hledáš formu na co největší zviditelnění mas lidí. Tak pak ti mohu popřát jen hodně úspěchu a nezaleknout se reálu a tvrdé praxe. :)

mecik*
hodnocení

2x

Dobré ráno.

Každý rozumný člověk ti doporučí, nejdřív jistota a to je maturita a potom pokusy. Nezpochybnuji tvůj talent, být v oboru tvého snu dobrý, ale , je to na celý život? Dneska je boj o práci daleko náročnější než dřív a každé plus ti bude dobré.Vydrž dva roky a uvidíš, že i ten tvůj sen se za tu dobu nerozplyne a pak budeš mít na rozhodování.

Já bych si dovolil polemizovat,zda je maturita to nejlepší pro život.
Pokud tazatele škola nebaví a nemá zájem pokračovat ve studiu na vysoké škole,nemusí najít uplatnění na trhu práce ani s maturitou.Navíc,když jeho znalosti nebudou z důvodu nezájmu o obor na požadované výši.
Nevíme,v čem je dobrý a čemu se chce přesně věnovat,třeba je ale zrovna teď ten správný čas,začít.
Pro tazatele:nekonzultoval jste svůj záměr s rodiči?

joudic*
hodnocení

2x
A co budes mit z toho, ze te 1000 lidi uznava, budou ti platit najem a jidlo? :)
doplněno 10.02.16 14:16: No mas naivni predstavy...zkreslene bydlenim u rodicu... odstehuj se a vem si ssebou tech 1000 obdivovatelu, protoze kazdy z nich ti bude muset dat 10Kc kazdy mesic, abys mel kde bydlet a co jist, a obavam se, ze ti tech 10tis ani stacit nebude. Ja si za svym snem sel (puvodne jsem agroekonom) a vsechno, co z meho nynejsiho oboru umim, jsem se naucil sam a byla to dlouha a trnita cesta, nicmene uzivi me to jen diky stonasobkum platicich "obdivovatelu" ze sveta, rikejme jim treba zakaznici :D Jak to uzivi tebe? Moje veci jisty okruh lidi potrebuje a zuzitkuje. To se jaksi o hudebnich pocinech 15leteho noname ucha rict neda. Navic bych nepodlehal iluzi, ze obdivovatel = platici zakaznik. Kliknuti na lajk nic nestoji. I obdivovatel, kdyz to muze mit zdarma, si to poridi zdarma, staci se podivat na tvuj disk ze :) bychom videli kolik crackleho obdivu a stazene muziky a filmu tam bude :)

hodnocení

1x
Se divím, že máš vůbec základku. Školu si dodělej. Jestli jsi tak hustokrutě dobrej, že Tě uživí jen muzicírování, tak si na Tebe fanoušci rádi počkají. Osobně si ale myslím, že budeš rád za drobný přivýdělek k běžné práci.
sebod*

Vidíš to. Já , ač sama mám vysokou školu, tak Ti doporučím jít za svým "snem". Teda jestli to není opravdu pouhopouhý sen, ale realita. Opravdu když se dnes ohlédnu za svým životem, tak lituji toho co jsem neudělala... Maturitu jsi schopný si dodělat třeba ve třiceti letech. Jde to hůř, mnohem hůř, než když Ti je 18 let. To si pamatuj ! Na druhou stranu si pamatuj, že nejen v dnešní době, prorazí spíš člověk, který nejde s davem. Jo, možná si pořádně nabiješ hubu, ale budeš si moc říci : Zkusil jsem to. I takové poznání má velkou cenu pro život. Přeji Ti, ať se rozhodneš co nejlépe. Sebodka

iz*
hodnocení

1x

Jak si to představujete po praktické a finanční stránce?

Přerušíte-li školu, nebude za Vás stát hradit zdravotní pojištění.

Kdo Vás bude živit, dokud se výrazněji neprosadíte?

Není-li Vám 18, musíte se především domluvit s rodiči.

hodnocení

0x

Myslíš si, že se umíš chválit a chceš se živit sebechválou. Rozumím tomu dobře?

dam®
hodnocení

0x

Proč se asi maturitě taky říká - zkouška z dospělosti...Mimo jiné, zkoušel sis spočítat kolik tě stálo tvé třílelé muzicírování a kolik sis z toho zainvestoval sám?

majsterjoe*
hodnocení

0x

škola mě teda nenaučila moc praktických věcí do života, dá se říct, že pro spoustu lidí to byla zbytečná ztráta času. jestli cítíš že je pravý čas to vyzkoušet, tak to vyzkoušej. Do školy se vrátit pak budeš moct, ikdyž vím, že to pro tebe bude pak těžké, ne-li nemožné.

Nadruhou stranu můžeš zkusit školu která tě baví, dokončit studium a pak se věnovat svému snu. Tvůj problém v tuto chvíli je asi takový, že máš obor který tě nebaví. Vše je otázka na tebe, nikdo ti život určovat nebude. Přeji ti hodně štěstí.

uska*
hodnocení

0x

Skloubit koníček se školou dohromady. Když tě nyní již nebaví kondenzátory, tak z rok či za pár let tě budou bavit ještě méně a nikdy školu nedoděláš. Přestaneš být studentem a budeš si schopný platit sám zdravotní pojištění a daně? Nejhorší by pro mne bylo jít na pracovní úřad a nahlásit, že mám jen základní vzdělání, hambou bych se propadla.

cplusplus
hodnocení

v prispevku pisi, ze bych se k pripadnemu studiu vratil, zakladkou, pokud by vse nevyslo, nekoncim.

hodnocení

0x

V tom případě se divím, co děláš na technickém oboru, je sposuta humanitních i uměleckých. Ale bez školy budeš nikdo,nezpochybňuji Tvůj talent, ale vyniknout v showbyznysu není lehkél

cplusplus
hodnocení

nezpochybnuji vase nazory, ale znacne podcenovani, jak uz to v Cesku byva zvykem se tu parkrat objevilo. Samozrejme i ja jsem v 9. tride netusil, kam jit, v mojem meste jsem nemel moc na vyber.
klera*

Pochopila jsem správně, že máš 1000 odběratelů na youtube? Promiň, ale to dneska není skoro nic...neříkám že by ses nedokázal časem prosadit, ale opustit školu někdy v šestnácti je blbost. Jako příklad mě teď napadá Ewa Farna...ta je populární od malička (už tehdy mohla být tak stokrát populárnější než ty... ;) ) a střední školu dodělala...a vsadim se, že skoro všichni mladí populární zpěváci, herci atd. aspoň tu střední udělanou mají. Ty si říkáš, že bys to pak dostudoval, ale neuvědomuješ si, že

1. po roce naprosto zapomeneš věci, který ses do tý doby naučil, takže to budeš mít ještě těžší.

2. přestaneš být zvyklej na ten režim- vstávání, škola do odpoledne, následně učení doma.

3. ani pak tě ta škola nebude bavit o nic víc.

Problém je, že sis vybral špatnou školu...možná by šlo, abys někam přestoupil a když je to problém v tvym městě, tak třeba dojížděl nebo bydlel na intru. Ale hlavně, prosimtě, ze střední neodcházej.

eulalie*
hodnocení

0x

Moje rada - prvně dostudovat, i když nezáživný obor. Během školy si můžete stále budovat ten okruh lidí, co vás "žere" a po maturitě se do toho můžete pustit na plný úvazek. Mít v současné době jen základní vzdělání asi nejlepší varianta...

culdabulda1*
hodnocení

0x

- pokud to dokážeš, tak zařizuj ! - netřeba se ptát zde - ale sny mají tu nepříjemnou vlastnost, že s nástupem reality mizí.

Ale - abys neřekl - tak to na ten rok zkus - jako rodič bych Ti nebránila s tím, že se v případě neuspěchu do školy vrátíš, protože pravdu má "magdon" !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]