Nejste přihlášen/a.
Především upozornění pro další čtenáře: při čtení zadání jsem obrázek neviděl, ale při odpovídání se mi objevil.
K dotazu: nejprve kde se vzalo 48 - to je nejmenší společný jmenovatel zlomků 2/7 a 2/6. To 26/42 vzniklo seštením zlomků na levé straně po převedení na společného jmenovatele, a 42/42 je jedna, upravená = připravená k odečtení zlomku zprava.
A proč jsou ty dva zápisy odlišné, to je spíš otázka elegance zápisu. Oba přikladýy by se daly řešit oběma způsoby, ale díky tomu, že ve druhém je x v čitateli a ne ve jmenovateli, i mně přijde ten uvedený zápis takový čistší a jednoduší.
MOžná mate, že v tom vzorovém řešení e to násobeno 600. Sprívné je obojí, po násobení šesti sty se to stejně vykrátí, take je to tak delší, ale patrně outorovi vzorového řešení to tak přišlo srozumitelnější.
doplněno 25.02.10 16:21: Překlepů je nam nad únosnou míru, raději to napíši pořádně:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.