Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych pomoci s příkladem, se kterým si nevím rady a podobný se může objevit v písemce, kterou zítra píšem...
Jak velkou silou působí člověk o hmotnosti 75 kg na podlahu kabiny výtahu, když se kabina rozjíždí se zrychlením 2,6 m.s-2 směrem dolů?
Výsledek by měl být 540 N, já bych jenom potřeboval vědět postup, moc by mi to pomohlo
Víte, jakou silou F působí člověk na zem, tedy i na podlahu stojícího výtahu. F = m.g kde jsou jednotky [N; kg, m/s2]
Když se výtah rozjede směrem nahoru, tak se gravitační zrychlení sečte se zrychlením dané silou, kterou jede nahoru. To znají letci a kosmonauti, že je síla tlačí do křesel. Podobně i v rychle se rozjíždějícím výtahu se člověku zdá, že ho nějaká síla tlačí dolů a když výtah zastaví, zdá se, že je člověk najednou lehčí. To bylo nahoru.
Při pohybu dolů se naopak grafitační zrychlení a zrychlení směrem dolů odečtou, člověk jakoby zůstal stát a podlaha se mu jakoby propadala pod nohama, zdá se mu, že je lehčí.
Výpočet můžete provést buď tak, že použijete hmotnost člověka m a vypočítat sílu F ve stojícím výtahu a pak ještě druhou sílu F nazvanou třeba Fd (d jako dolů) danou zrychlením a = 2,6 m/s2 a pak tyto vypočítat rozdíl jejich sil.
Nebo si vypočítáte rozdíl gravitačního zrychlení a zrychlení výtahu a sílu F vypočítáte jako násobem hmotnosti m a rozdílu zrychlení, tedy F = m . (g - a).
Asi vás napadlo, že si pro zajímavost můžete vypočítat i jakou silou by člověk tlačil do podlahy výtahu při rozjezdu směrem nahoru. Odpověď je asi moc dlouhá, ale měl jste zájem o postup, je váš.
Na člověka působí zemské zrychlení "g" a v opačném směru zrychlení kabiny "a". Tak si spočti výsledné "zrychlení" a pak si vzpomeň na vztah mezi silou, hmotností a zrychlením.
Moc jsem tě nepochopil.. Však zrychlení znám, a = 2,6. Já potřebuji spočítat F a to by mělo vyjít 540 N akorát nevim postup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.