Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je iblista?

Od: retko* odpovědí: 11 změna:

Pomozte prosim s vysvetlenim techto slov:
1. Solny Roztok _ Jak se vyrabi a (k cemu slouzi).
2. Kdo je iblista?, Nebo co to znamena? Nejsem si jistej zda to pisu spravne :)
3. K cemu slouzi "Kýl" u lodi.
4. Rich Internet Application _ Co jsou RIA a k cemu slouzi? Laicky prosim.
5. Kotace _ v souvislosti s ekonomii. Co to znamena v praxi?
6. Slovo konzole z ekonomickeho hlediska. _ (nic s pocitacema ani architekturou, myslim)
7. Jak se lisi umorovani od anuity.
8. Jaky je rozdil mezi urokovou mirou a urokovou sazbou
9. Co znamena "Klouzavy moment". A obecne moment (fyzika)
10. Jaky je rozdil mezi "Status QUO" a "Status Idem" _ (ABZ pise ze jedno je "stav, jaký je" a druhe "stav v daném okamžiku". Nechapu to, to vysvetleni mi zni stejne.)
Ptal jsem se na tyto otazky jinde, ale nedostalo se mi plne pochopitelne odpovedi.
Budu vdecny za kazdou pripomonku.
Dekuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza79*
hodnocení

2x

hodne zjednodusene - kyl u lodi ma dve funkce:

A) pomaha zpevnit trup lodi. je to vlastne zaklad trupu neco jako "pater" trupu

B) ma vliv na stabilitu, protoze posouva teziste trupu smerem dolu

u plachetnic kdyz vitr fouka z boku a lod ma plout rovne, zabranuje, aby lod "odfoukl vitr" od planovaneho kursu, navic diky sve hmotnosti pusobi jako balast, coz souvisi opet se stabilitou

dejavu*
hodnocení

2x
Status quo - současný stav, stav právě v tomto okamžiku.
Status idem - stav stálý, nezměněný.

annas*
hodnocení

2x

Status quo a status idem jsou synonyma. Podle ABC slovníku je u obou výrazů definice shodná - stav, jaký je. Upřesnění . Status quo je stav současný, v němž se nacházím v daném okamžiku (mám zápal plic), ale může být zároveň status idem, protože se po několik hodin či dní můj stav nezměnil ( zápal plic přetrvává) . Status idem se používá např. v lékařství, v psychologii.

kytka*
hodnocení

0x

Myslím ,že kýl je zakladní trám lodi.

doplněno 31.01.10 22:26:

status QUO je stav nynější/stávající/

status IDEM?-nenapadá mě ,že by stav minulý?

kytka*
hodnocení

0x

slovičko kotace -znamená stanovení kurzu cenného papíru na burze ,tak aby bylo uskutečněno co nejvíce obchodů

doplněno 31.01.10 22:47:

anuita - to je např. máte dluh - tak je to roční platba /vlastní dohodnutá splátka + úrok .

umořování- např. věci které jsou v evidenci a jsou opotřebené tak se umoří /odepíší/

napsala jsem to dost laicky , aby to bylo snáze pochopitelné

arecibo*
hodnocení

0x

8. je to totéž... možná to bylo myšleno jako rozdíl mezi:

úrok - je to odměna věřiteli, že se vzdá peněz a půjčí nám je, je to vždy absolutní hodnota v měně

úroková míra - je to procentuální poměr mezi úrokem a jistinou, vždy v promilích nebo procentech

hodnocení

0x

1. solný roztok bych vyráběl rozpuštěním soli ve vodě, nejlépe destilované, a takový roztok lze použít jako například fyziologický roztok, pokud má odpovídající koncentraci, aby osmotický tlak byl stejný jako u krevní plazmy, což má velké využití v medicině (primitivní je výplach nosu, tam ovšem nemusíme používat pravý fyziologický roztok, jde o to,že čistá voda sliznici vysušuje). Ale i jinde, koncentriovaný solný roztok se může používat v potravinářství - nakládání šunky třeba.

No a slovem solný roztk se označují také roztoky, které krom soli mohou obsakovat i jiné minerály, zktrátka je to dost široký pojem.

hodnocení

0x

3. Lodní kýl slouží ke zvýšení stability lodi (a taky, jak se dočteme v dobrodružných knihách, k protahování provinilých námořníkú pod lodním kýlem, ať už to znamená cokoli)

hodnocení

0x

9. Moent ve fyzice nemá význam sám o sobě (aspoň v češtině), ale s nějakým přídavným jménem. třeba síla působí přímočarý pohyb, moment síly se týká (zhruba řečeno) bodu, který se otáčí kolem jiného bodu a spočte se jako velikost síly krát rameno síly, což je vzdálenost bodu, kolem kterého otáčení probíhá, od přímky v níž síla púsobí (to není zcela přesné, aale pro představu). Podobně hybnost-moment hybnosti,... (ale pozor, v angličtině sse sama hymnost jmenuje momentum, takže moment hybnosti by anglicky byl momentum of momentum).

Moment hybnosti anglicky je Angular momentum a ne momentum of momentum :)

Ano. Also called moment of momentum. (VNapsal jsem momentum dvakrát, sorry.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]