Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet příkonu

Od: filipeew* odpovědí: 3 změna:

Ahoj, jak vypočítám příkon z tohoto příkladu? (viz. příloha)

Pořád nechápu jaký mám použít vzorec. Mám použít W=F.s?

Výpočet příkonu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Příkon elektromotoru je to, co motor skutečně odebírá. Ale jelikož na něm vznikají ztráty (např. že topí), tak se část odebrané energie uvolní v podobě těchto ztrát a jeho skutečný výkon, který požadujeme je pouze 80 % z příkonu. Spočítaný výkon pak pouze vynásobíš časem a výjde ti práce, kterou vykonal. :) Mně vychází 400 Wh.

host*
hodnocení

1x

Příkon a výkon jsou jasné, výpočet také. Teď k elektrické práci, což je výkon po nějakou dobu. Zkuste si váš výkon v kW převést na watty a čas 1 minutu na sekundy. Takže násobením vašeho vypočteného výkonu ve W a času v sekundách budte mít výsledek ve Ws, což jsou wattsekundy.

Pan učitel jistě bude chtít abyste výslednou práci uvedli ve wattsekundách a potěší ho, že jste si zapamatovali, že 1 Ws = 1 J, tedy jeden joule (čti džaul). viz například cs.wikipedia.org/...

Protože to je velké číslo, můžete upravit jednotky na kJ (kilojoule), nebo když se vrátíte k vašim Ws, tak to můžete převést i na Wh tedy watthodiny.

Jak to učitel(ka) myslí, snad máte v zadání.

hodnocení

0x

Tady v zadání není něco vpořádku! Práce totiž není závislá na čase jak se ptá otázka - (Jakou práci motor vykoná za 1 minutu?). Práce = síla x dráha. S žádným časem ve zde nepočítá.

Potřebuje te -li zjisti výkon = práce / čas. (práce za čas). Tedy při výkonu se s časem musí počítat.

Pokud jde o výpočet práce v otázce něměl být uveden za jaký čas (1 min.). Pokud je dotazem za čas 1 min. mělo být místo zjištění práce, otázkou zjištění výkonu motor .

-miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výpočet příkonu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]