Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drzí, cizí,mizí

Od: samurraj® odpovědí: 6 změna:

Prosím vás, jen pro upřesněnou, jak je to s íčkama ve slově drzí(ý), cizí(ý), ryzí(ý), mizí(ý),

V jakých případech se píše měkké a kdy tvrdé I.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Především - mizí je sloveso mizet. Snad cítíte rozdíl. Ve třetí osobě sloves je vždy na konci měkké i, je to podle vzorů prosí, trpí, sází. Ptáme se - co dělá?, tak poznáme sloveso.

Dál máme vzory pro přídavná jména, jako jsou drzý, cizí, ryzí, a to mladý a jarní. Rozliší se tím, že vzor mladý má pro různé rody jinou koncovku (mladý muž, mladá žena, mladé víno, mladí kluci, mladé holky, mladá vína). To zase musíte cítit, že podle tohoto vzoru se skloňuje drzý, drzá, drzé, množné číslo drzí (kluci), protože mladí. Vzor jarní má ve všech rodech na konci měkké i (jarní déšť, jarní tráva, jarní počasí, množné číslo jarní kytky). Podle tohoto vzoru se skloňuje cizí (cizí muž, cizí žena, cizí dítě, cizí věci, auta, vojáci...) Ptáme se - jaký? tak poznáme přídavné jméno.

Jestli to není srozumitelné, ptejte se dál.

doplněno 28.01.16 16:40:

@pt: Jo, to by mi šlo...

pt®

"inzinyrka",...*palec*

uska*
hodnocení

0x

- drzý člověk

- drzí lidé

repkin*
Tam kde muzes rict mlady je y a tam kde mladi je i ne?

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jak říká "uska" - ostatní je měkký i.

hodnocení

Díky všem hlavně inženýrce o objasnění. Já to tušil, ale psal jsem nějaký posudek a nebyl jsem si na 100pro jist.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]