Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
syn chodí na gymnázium (8 let) a letos maturuje. V každém ročníku prospěl s vyznamenáním a hodně času věnuje učení. Není to ten typ, který by seděl jen doma a hleděl do knížky. Má zpoustu jiných zájmů, kamarádů a rád se zúčastňuje i různých festivalů a akcí.
Před dvěma dny jsem našla u něho v pokoji nějakou krabičku s oválnými bílými "léky" a tak jsem se ho ptala co to je. Hned šlo poznat, že je nervózní a tak jsme hned na něho vyvalila jestli to není extáze nebo něco (já se v tom nevyznám). Prý to má od kamaráda a obsahují nějaké povzbuzující látky, zabraňující únavě a zvýšení pozornosti. Pak se mi to všechno spojilo - kolikrát doma přes den byl úpně vyčeraný a jako kdyby něčím omámený.
Díky důvěře mezi námi mi řekl všechno jak na tom je. Prý toho mají ve škole mnoho a do toho mus vyplňovat maturitní oázky a prý to tam berou asi 4 lidi. A dá si tak jednu, dvě týdně. Rozhovor jsem ukončila s tím, že mu to nechám, ale ať počítá, že příjdu s jiným řešením, který bude muset respektovat.
Prosím vás nevím co mám dělat. Jsem rozvedená, takže přítel/manžel mi nepomůže. Přemýšlím, že bych šla za jeho obvodní a třeba by mi dala nějaké řešení. Mám to vůbec doktorce říkat? Máte někdo s takovými léky zkušenosti?
Dobrý den,
v první řadě jste se měla dostat k názvu toho léku nebo si nechat jednu tabletu jako vzor pro lékárníka. Je velký rozdíl, jestli polyká ginkgo bilobu nebo vyloženě droguje. Bez jasné informace oč se jednalo, co vlastně polyká, je další debata bezpředmětná ať už se synem nebo obvodní...
Zjistěte nejprve, o jaké léky jde. Pokud přijdete za lékařkou a tam ji to nahlásíte, kde máte jistotu, že to neskončí někde u policie? Synek by měl ubrat že svých mimoškolních aktivit a více se věnovat škole. Studium střední školy přeci není tak náročné, aby se musel dopovat. Ať chodí brzy spát a hned bude mít více energie. Jestli je unavený nyní, jak by případně zvládal studium na vysoké škole?
samozřejmě, takhle těžko říct, co bere nebo nebere, ale jestli to má být na lepší soustředění a povzbuzení, tak bych to tipla na Geratam (Piracetam, Nootropil... případně Ginko biloba) - léky, které zlepšují přísun kyslíku do mozku, tím dochází k prokrvení a lepšímu vyživování mozkové tkáně. taky jsem ho před zkouškama brala a v hlavě mi to šrotilo, že jsem usínala a před očima mi prolítávaly vypracované otázky jako omámený by z něho být neměl, ale zase jestli toho má ve škole i mimo školu hodně, tak může být normálně unavený. jako nechci to zlehčovat, každý lék (i pitomý paralen) má nějaké vedlejší škodlivé účinky, nicméně z Geratamu bych se nehroutila. na druhou stranu co by se mi jako matce silně nelíbilo, kdyby mé dítě bralo něco a nevědělo přesně co (on to neví, nebo jenom nechtěl říct?). s klukem bych si sedla, nehysterčila, ale normálně probrala, co bere - název léku, případně si k němu našla na netu příbalový leták, abych se ujistila, že ho bere vhodně (ve vhodné dávce, že nemá nějaké obtíže, kvůli kterým by ho brát neměl...) i když - maturuje, to asi je už plnoletý?
Tak tak,
pokud je to Piracetam a podobné, byl bych úplně v klidu...Nás ho před maturitou bralo docela hodně, k tomu občas bylinkové povzbuzovače (míněné ginko apod.), občas jsem si ho dal i při náročnějším zkouškovém na VŠ, určitě to není nic hrozného...samozřejmě, pokudby to bylo něco z "ostřejší" kategorie (amfetaminy apod.), to už by průšvih byl, ale pokud to bylo v nějaké originální krabičce, stačí se podívat na jméno léku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.