Nejste přihlášen/a.
Já vždycky chápal "chodila s outěžkem" = byla těhotná. Manželsky, nemanželsky, chtěně, nechtěně.
No to já taky. Nicméně jsem to nenašel ani v Trávníčkovi, ano v Akademickém slovníku. Citace, kterou jsem uvedl o něco výše, by potvrzovala Vaše pojetí, v Českém národním korpusu jsem našel jen toto:
Pežlej , neduta So 9 sv . Štěbetán NE 10 sv . Ruťuťu , outěžek Po 11 sv . Ejchuchu , outěšek Út 12 sv . Mechecheale zato čtyřikrát. Jinak jsem vygoogloval několik odkazů, z nichž neplyne jednoznašné potvrzení ani vyvrácení ani jednoho pojetí. Snad jedině napsat dotaz na Úatv pro jazyk český (nebo napsat Cibulkovi; možná to zkusím).
Tak jsem taky zkusil zadat do googlu útěžek a výsledek mne nepřesvědčil o chtěném/nechtěném těhotenství ve významu tohoto slova. Zkusil jsem též webový vokabulář a ten mi dal
útěžek, -žka, -žku m. výdělek; útěžek, těhotenství
(Zdroj: Malý staročeský slovník)
( a též útěžek m. = výdělek)
Český národní korlus - ani ťuk
doplněno 31.01.10 20:32:
Trávníčkův Slovník jazyka českého:
útěžek, m., ve rčení choditi s útěžkem = býti těhotná.
Slovník spisovného jazyka českého, ACADEMIA Praha:
útěžek, outěžek, =žku m. (6. mn.-žcích) zast. a obl. plod 2: postava deformující se zvolna ú-m (Sez.); nejčastěji ve spojení být (s) ú-em, v ú-u (o ženě) být těhotná;
Moje snad už poslední vyjádření k tomuto tématu. Outěžek je slovo hovorové, proto jej těžko hledáte. Zkusil jsem panu Googlovi zadat staročesky správně psaný tvar "útěžek" a vzhledem k výsledkům hledání si stojím za svým názorem!
Žena s dítětem - /outěžkem/ narozeným, nebo nenarozeným - bez muže. PT /stařenka/
doplněno 31.01.10 19:58:Dříve používaný výraz, jako píše Lidka /tak před 60 lety/. PT /stařenka/
Ve staročeském slovníku je uveden výraz těžký, jehož zastaralý tvar zní těžek. K tomu chybí ještě význam předpony pro další objasnění hledaného slova. Těžká žena je pak definovaná jako žena těhotná.
doplněno 31.01.10 21:05:Pátrala jsem dál. V Českém slovníku pravopisném a tvaroslovném od Adama, Jaroše a Holuba z r. 1955 jsem našla přímo podst. jméno útěžek ( vzniklo z původního outěžek hláskovými změnami) ve spojení chodit s útěžkem = být těhotná.
doplněno 31.01.10 21:07:Ještě jsem zapomněla dodat, že v žádném případě není těhotenství spojováno s nechtěným dítětem.
Jedna iókrajová ilustrace: vetrnemlyny.cz/...
doplněno 31.01.10 11:01:To je ale blbý překlep, měl jsem na mysli okrajovou ilustraci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.