Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Tuším, že právě Vy jste se před časem ptala na možnosti práce v cestovním ruchu/jako delegát(?). Snad ano a můžeme tedy pokračovat v načatém Jak jsem řekla v minulém příspěvku, chodila jsem na týdenní intenzivní kurz průvodce (všeobecný, tedy Čechy, výjezdy, bez Prahy), který byl veden o prázdninách, resp. v červenci, a trval týden, 8 hodin denně. Tehdy stál kolem 4000, dnes by to bylo určitě dražší. Více informací o cenách a celé nabídce získáte na adrese: tyrkys.cz./...
Co se úrovně týká - neměla jsem z kuzu příliš dobrý pocit a možná i to byl jeden z důvodů, proč jsem vlastně nakonec nikdy nešla k té závěrečné zkoušce. Strašně mě štvalo, že jsem dala tolik peněz za kurz, který mi vlastně nic moc k ničemu nebyl. Ke každému tématu (české "turistické reálie", historie, geografie... matně si vybavuji, nejsou to přesné názvy) jsme dostali nakopírovanou brožurku, která místy neobsahovala nejaktuálnější informace, a vyučující byli poněkud zvláštní, řečeno mírně. Slečna na geografii byla vynikající a pán na histoii nám povídal (docela poutavě, to se mu musí nechat) o tom, jak to chodí v praxi - jenže jako vždy, to jsem sice ocenila, ale že bychom narazili na věci, které nás mohou čekat u zkoušky... No a nejhorší byla "dáma", která povídala o obecné práci delegátky. Důležitější a příšernější osobu, které čouhala sláma z bot, přestože se vehementně snažila ze sebe dělat světačku, jsem nepotkala - ani nikdy předtím, ani potom. Kdybych jako cestující narazila na takovou "vedoucí zájezdu", pokračovala bych po 10 minutách po vlastní ose...
Dále mě zarazilo, že přestože vyžadují k závěečné zkoušce práci, nikde nemají typizovanou práci k nahlédnutí a požadavky byly stanoveny velmi nejasně. Měla jsem kamarádku, která kurz u Tyrkys absolvovala, a ta mi ochotně poskytla svoji - a ona zase získala předtím jinou od jiné známé...prostě tihle lidi většinou znají někoho, kdo zná někoho...a pomohou si navzájem, ale že by škola dala pregnantní info ohledně jak zkoušky, tak práce, to vážně říct nemohu.
Jak jsem už řekla minule - jednoznačně bych kvůli kvalitě a Vašem místě volila PIS. I na budoucí potenciální zaměstnavatele působí PIS lepším dojmem, to vím. Např. na Prahu musíte absolvovat zimní semestr každovíkendových vycházek a přednášky jsou, pokud mi říkali známí, fundované, eudované.
Ještě chci ale závěrem dodat - chodila jsem na ten kurz v létě v roce 2006, tj. před třemi a půl lety, takže situace se mohla změnit. Ale jinak pokud se ke mně dostane ševelení ptáčků ze střech, má Tyrkys pořád tutéž, nepříliš skvělou pověst. Nezřídka ale třeba přednášející vedou kurz jak v Tyrkys, tak u PIS, a pak si nevyberete. A vůbec nejlépe možná uděláte, pokud byste osobně zašla na obě místa - já v Tyrkysu před začátkem kurzu byla, majitelka mi přpadala sympatická a kromě toho, že se výuka konala v suterénní místnosti bez oken (poněkud deprimující prostor), mě nic až tak nezarazilo. Ale pak už mě naštvalo, že počet účastníků měl být snad 12 lidí max (+-) a nás tam bylo cca 17 (?) - prostě víc, než slibovali. Chápu, že chce firma vydělat, a ne, nebyl to takový rozdíl, ale přesně tohle Tyrkys charakterizuje - prostě taková nedodělanost, nepřesnost, pocit "to se nějak"atd atp. Proto já osobně bych nedoporučovala, ale samozřejmě můžete narazit i na superspokojené klienty.
Tak jako tak držím pěsti a přeji hodně úspěchů v tomhle zajímavém oboru!
Kurz v Tyrkysu (Praha) jsem absolvovala koncem roku 2009. Jak popisujete - "nic moc" - musím souhlasit. Měla jsem víkendový kurz a musím říct, že většinou přednášeli hotoví uspávači hadů. Za kurz jsem platila kolem 6-7 tis. a musím říct, že mne to teď hodně mrzí. Absolutně neefektivní. Pokud si člověk chtěl dělat poznámky, neměl šanci. Sice jsem si vše nahrála.. ale nemám odvahu si to pouštět. Nejspíš zkoušku budu dělat u PIS.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.