Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna tlaku v pneu vs teplota

Od: moncicak* odpovědí: 2 změna:

Pořídil jsem si pro svůj bicykl špičkové, ale ukrutně drahé pláště zn. Schwalbe Marathon Plus.

Zastavil jsem se u pumpy, abych je dohustil, ale na manometru jsem našel údaje jen

v jednotkách [psi]. Nafoukal jsem je tedy na 79,3 [psi], ale všimnul jsem si, že maximum

uvedené na pneumatikách je 93,6 [psi]. Protože jsem je hustil za velké zimy (-2,7 [°C]), nerad bych

o pláště přišel tím, že prasknou působením vysoké teploty, např. když kolo nechám stát na

slunci.

a) Jaké teploty se mám vyvarovat?

b) A co to je za divné psi?

Zanedbejte změnu objemu pneumatik, teplotu uveďte ve [°C] i v [K] s přesností na 1 d.m.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

5x

Určitě si to chceš spočítat sám. Takže předpokládej ideální plyn a objem bude konstantní. Vyjdeš ze stavové rovnice (pV=nRT). Pak platí, že p/T je kontantní. Převeď si teplotu ve st.C na K a tlak na něco běžnějšího a u tlaku nezapomeň, že to, co ukazuje tlakoměr, není absolutní tlak, ale přetlak oproti atmosférickému tlaku.

x®
hodnocení

3x

1 pound per square inch (psi) = 6 894,75729 pascals (Pa) = 0,07 bar

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]