Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nenašel by se zde někdo kdo by mi zkontroloval tento příklad. Nejdemi mně vypočítat. Co dělám špatně?
Zadání: lim(x-> -2) (x4-16)/(x3-8)
Výsledek má vyjít -8/3
Děkuji
A máte dobře opsané zadání? Tahle limita prostým dosazením vyjde rovna nule, ostatně i ve vašem výpočtu by to mělo vyjít, nějak jste tam zapomněl na závorku 4–4. Požadovanému výledku by odpovídal výraz (x4-16)/(x3+8).
Omlouvám se, mělo tam být lim(x-> -2) (x4-16)/(x3+8) jak píšete. V příkladě to mám, ale opsané správě. Proč mi to, ale nevychází -8/3? Jak jste psal, tak v závorce vyjde 0, ale to by se elý příklad =0 a to je špatně.
To je typický "neurčitý výraz" typu 0/0. V čitateli máte (x+2), coý po dosazení dá tu nuluy, ale ve jmnovateli při rozkladu toho (x³+2) dostanete taky v rozkladu (x+2) – to mínus odpovídá špatnému zadání – . což je taky nula, zkrátí se to a pak už to vyjde. (Nezpomeňte upravit i druhou část rozkladu jmemovatele.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.