Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
můžete mi prosím vysvětlit, co to jsou daňové odpisy? Možná tuším, ale přesto si nejsem jistá, k čemu to vlastně je. Samozřejmě jsem to hledala v různých knížkách a na internetu, ale pořád to nechápu. Pomůžete mi prosím někdo? Mockrát děkuji.
Dobrý den, definice? Možná to je to, o co Vám zákon (stát) umožní legálně si snížit (optimalizovat) daň. povinnost (výslednou daň k zaplacení). Zdravím!
Odpisy v účetnictví zachycují pokles hodnoty majetku. Cena se snižuje např. opotřebením, zastaráváním.
Stát stanoví jednotná pravidla k promítnutí opotřebení dlouhodobého majetku - postupné uplatnění do daňově uznatelných nákladů - tj. daňové odpisy. Majetek je zatříděn podle zákona o dani z příjmu do skupin, jím odpovídá různý počet let odepisování. (V jiné skupině jsou např. auta - doba odepisování 5 let, v jiné např. zděné budovy - doba odepisování 50 let)
Lze zvolit také mezi rovnoměrným odepisováním = každý rok se snižuje hodnota majetku o stejnou částku nebo zrychleným odepisováním, kdy v prvních letech je odpis větší (cena majetku klesá rychleji).
Kromě daňových odpisů, si může každá účetní jednotka stanovit vlastní pravidla pro reálné zachycení postupného snižování hodnoty majetku v účetnictví - tj. účetní odpisy.
Polopaticky řečeno je to tak: něco si koupíte třeba za 400 tis. korun. Najednou si mužete odepsat max 40 tis korun. Pak jsou různé odpisové skupiny. 3,4,8,12 let. Chápete? Já taky ne. Je to jen prostředek, jak vytahnout z lidí nějaké daně. Pro stát a jeho spokojené poddané, kteří jsou přisátí svými cecíky na státním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.