Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obsah lichoběžníku

Od: lichobeznik odpovědí: 21 změna:

Vypočtěte obsah lichoběžníku, jsou-li zadány všechny strany. Uveďte postup. Díky.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kiaransalee*
hodnocení

0x

šikovné stránky na matiku a geometrii

matweb.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Obecný lichoběžník lze většinou rozdělit na obdélník a dva trojúhelníky, pomůže ti to - spočítáš jednotlivé obsahy a sečteš... Jinak upřesni zadání!

nanetka

a když tam není určená výška, tedy vypočítejte obsah lichoběžníku, jsou-li dány základny a=10cm, c=5cm a ramena b=7,9cm, d=4cm? vůbec nevím, děkuji

jirbar*
hodnocení

0x

Asi bych poradil, ale nesnáším rozkazy. Ještě že větu neukončil vykřičníky. Tak nějak tam chybí prosím. To Díky nezachrání nic.

hop®

To mělä být pravděpodobně citace zadání, absenci uvozovek v tomto případě naprosto toleruji!

doplněno 27.01.10 00:40:

Ježíšmarjáá, jak se mi podařilo napsat to "ä" - kdybych to chtěl napsat tak si předplatím školení...*zed*

jirbar*

Já ne. A navíc ani neví, že obecný lichoběžník není definován čtyřmi stranami. Ještě něco chybí.

kiaransalee*

vždyť podle typu dotazu a podle nicku je to nějaký mladý ňouma, který byl zde poprvé a možná naposledy. ale kdo z nás nebyl aspoň jednou mladý a přidrzlý a nevychovaný... a kdo ví co ještě...

pepyk93*
hodnocení

0x

Přečti si toto,to ti pomůže : cs.wikipedia.org/... ;)

A příště ve škole nespi,ale dávej pozor...*hej*

jirbar*

V čem to má pomoci. V zadání není nic o výšce lichoběžníku, případně úhlu který svírá rameno se základnou.

lichobeznik
hodnocení

Zadání je v pořádku. Na jedno řešení jsem přišel s použitím Heronova vzorce. Existuje jiné řešení, bez Heronova vzorce?

pearmonik*

to ma byt obecne reseni? bys tu mohl jinak napsat i rozmery, proste napsat zadani tak jak ho mas. Napr. lichobeznik s podstavami 20 a 2 a rameny 10 a 10 ma zrejme jiny obsah nez 20 a 10 a rameny 2 a 10 at tu nepocitame slozite kdyz mas zadani konkretnejsi a jednodusi. Nebo lichobeznik se stranami 10; 4.5; 5; a 5.5 ma spoustu reseni jak muze byt sestrojeny,skoda to tu zbytecne resit navic obecne. A jestli to zadani mas opravdu tak slozite tak si to mohl jeste potvrdit a ne jen diky

lichobeznik
hodnocení

Zadání konkrétně:

Vypočti obsah lichoběžníku ABCD o stranách:

a=65, b=29, c=40, d=36.

pearmonik*

to je hned nekde jinde,to ma jedine reseni primo podle vrozrce (a+c) /2*vyska a vysku spocitas snadno jako vysku trojuhelniku s podstavou 25 (65-40) a rameny 40 a 36, to jde napriklad tak ze sjiztis ve kterem miste se deli trojuhelnik na dva pravouhle. A to bude presne v (40/(36+40)) * 25 (od bodu A) a mas pravouhly trojuhelnik se stranou (40/(36+40)) * 25 a preponou 40 a vysku vypoctes pythagorovou vetou, to bude i vyska lichobezniku

doplněno 27.01.10 17:47:

btw ten trojuhelnik bude mit ramena 36 a 29, jak si to nakreslis tak se neda zplest

lichobeznik
hodnocení

Vzniklý trojúhelnik se základnou 25 a rameny 36 a 29 je jasný. Není mi jasná úvaha "A to bude presne v (40/(36+40)) * 25 (od bodu A) ", tedy není mi jasný výpočet odvěsny pravoúhlého trojúhelníku.

jirbar*

Teda nejdřív velká omluva tvrzení, že lichoběžník není definován čtyřmi stranami. Toto tvrzení se týká obecného lichoběžníku.

A teď k vlastnímu řešení. Předpokládám, že základny lichoběžníku jsou "a" a "c". Takže si jen jednoduše vypočtu výšku lichoběžníku, no a pak již by to mělo být jednoduché.

A pokud jsem dobře počítal tak výška lichoběžníku je 28,8

lichobeznik
hodnocení

výška lichoběžníku mi také vychází 28,8. Buď z obsahu trojúhelníku o stranách 25, 36, 29 Heronovým vzorcem. Nebo soustavou dvou rovnic, které tvoří pythagorovy věty z 2 pravoúhlých trojúhelníků. Jak jste to řešil Vy?

jirbar*

Průmět kratší základny "c" na základnu "a" a zbylé úseky označím "s" a "t" a k tomu výška "v"

skutečně jen Pythagorova věta

dˇ = vˇ + sˇ

bˇ = vˇ + tˇ

a = s + c + t

Porovnám první 2 rovnice přes výšku, dosadím třetí rovnici a vypočtu třeba "s" (21,6) a z první rovnice zpětně výšku

Ten háček je znak umocnění

lichobeznik
hodnocení

Jasné, v podstatě jsem to řešil stejně v druhém případě. Škoda, že tento editor je na matematiku velmi těžkopádný, těžko lze vyjadřovat indexy, mocniny atd. Děkuji všem, kteří se zapojili do řešení.

pearmonik*

se omlouvam za svuj nesmysl, jsem to spatne spocital *hi* obcas se to stava

jirbar*

Ještě na to koukám, že skutečně by šlo vypočíst Heronovým vzorcem obsah trojúhelníku jehož jedna strana jako základna je "(a-c)", další strany jsou "b" a "d".

A když známe plochu a základnu (a-c) tak lehce spočteme výšku.

pearmonik*

ta strana musi byt rozdelena v pomeru v jakem jsou strany, protoze to jsou jinak receno linearni funkce a ta zakladna cast osy x, a tim ze jsem pouzil spatne ramena tak i ta cisla budou podle tech novych ramen, takze kdyz chci spocitat tu cast zakladny, ktera lezi pod ramenem 36, tak musim pouzit jen 36/(36+29)*25 a tim znam preponu tj. 36 a odvesnu pravouhleho trojuhelniku a timpadem lze snadno spocitat i vyska

doplněno 27.01.10 18:39:

ty fce to je jen pro predstavu,ze jsou na sobe ta ramena linearne zavisle a protnou se ve stejnem pomeru svych delek jako rozpuli tu zakladnu kdyz se udela ten potrebny pravouhly trojuhelnik azdy to v tom muze videt zcela jinak hlavni ze to vyjde :)

doplněno 27.01.10 18:40:

myslim ze i euklidove vety to nak pocitaji ale fakt je nenosim v hlave, na to je vice moznosti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obsah lichoběžníku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]