Nejste přihlášen/a.
Vypočtěte obsah lichoběžníku, jsou-li zadány všechny strany. Uveďte postup. Díky.
Obecný lichoběžník lze většinou rozdělit na obdélník a dva trojúhelníky, pomůže ti to - spočítáš jednotlivé obsahy a sečteš... Jinak upřesni zadání!
a když tam není určená výška, tedy vypočítejte obsah lichoběžníku, jsou-li dány základny a=10cm, c=5cm a ramena b=7,9cm, d=4cm? vůbec nevím, děkuji
Asi bych poradil, ale nesnáším rozkazy. Ještě že větu neukončil vykřičníky. Tak nějak tam chybí prosím. To Díky nezachrání nic.
To mělä být pravděpodobně citace zadání, absenci uvozovek v tomto případě naprosto toleruji!
doplněno 27.01.10 00:40:Ježíšmarjáá, jak se mi podařilo napsat to "ä" - kdybych to chtěl napsat tak si předplatím školení...
Já ne. A navíc ani neví, že obecný lichoběžník není definován čtyřmi stranami. Ještě něco chybí.
Přečti si toto,to ti pomůže : cs.wikipedia.org/...
A příště ve škole nespi,ale dávej pozor...
Zadání je v pořádku. Na jedno řešení jsem přišel s použitím Heronova vzorce. Existuje jiné řešení, bez Heronova vzorce?
to ma byt obecne reseni? bys tu mohl jinak napsat i rozmery, proste napsat zadani tak jak ho mas. Napr. lichobeznik s podstavami 20 a 2 a rameny 10 a 10 ma zrejme jiny obsah nez 20 a 10 a rameny 2 a 10 at tu nepocitame slozite kdyz mas zadani konkretnejsi a jednodusi. Nebo lichobeznik se stranami 10; 4.5; 5; a 5.5 ma spoustu reseni jak muze byt sestrojeny,skoda to tu zbytecne resit navic obecne. A jestli to zadani mas opravdu tak slozite tak si to mohl jeste potvrdit a ne jen diky
to je hned nekde jinde,to ma jedine reseni primo podle vrozrce (a+c) /2*vyska a vysku spocitas snadno jako vysku trojuhelniku s podstavou 25 (65-40) a rameny 40 a 36, to jde napriklad tak ze sjiztis ve kterem miste se deli trojuhelnik na dva pravouhle. A to bude presne v (40/(36+40)) * 25 (od bodu A) a mas pravouhly trojuhelnik se stranou (40/(36+40)) * 25 a preponou 40 a vysku vypoctes pythagorovou vetou, to bude i vyska lichobezniku
doplněno 27.01.10 17:47:btw ten trojuhelnik bude mit ramena 36 a 29, jak si to nakreslis tak se neda zplest
Vzniklý trojúhelnik se základnou 25 a rameny 36 a 29 je jasný. Není mi jasná úvaha "A to bude presne v (40/(36+40)) * 25 (od bodu A) ", tedy není mi jasný výpočet odvěsny pravoúhlého trojúhelníku.
Teda nejdřív velká omluva tvrzení, že lichoběžník není definován čtyřmi stranami. Toto tvrzení se týká obecného lichoběžníku.
A teď k vlastnímu řešení. Předpokládám, že základny lichoběžníku jsou "a" a "c". Takže si jen jednoduše vypočtu výšku lichoběžníku, no a pak již by to mělo být jednoduché.
A pokud jsem dobře počítal tak výška lichoběžníku je 28,8
výška lichoběžníku mi také vychází 28,8. Buď z obsahu trojúhelníku o stranách 25, 36, 29 Heronovým vzorcem. Nebo soustavou dvou rovnic, které tvoří pythagorovy věty z 2 pravoúhlých trojúhelníků. Jak jste to řešil Vy?
Průmět kratší základny "c" na základnu "a" a zbylé úseky označím "s" a "t" a k tomu výška "v"
skutečně jen Pythagorova věta
dˇ = vˇ + sˇ
bˇ = vˇ + tˇ
a = s + c + t
Porovnám první 2 rovnice přes výšku, dosadím třetí rovnici a vypočtu třeba "s" (21,6) a z první rovnice zpětně výšku
Ten háček je znak umocnění
Jasné, v podstatě jsem to řešil stejně v druhém případě. Škoda, že tento editor je na matematiku velmi těžkopádný, těžko lze vyjadřovat indexy, mocniny atd. Děkuji všem, kteří se zapojili do řešení.
Ještě na to koukám, že skutečně by šlo vypočíst Heronovým vzorcem obsah trojúhelníku jehož jedna strana jako základna je "(a-c)", další strany jsou "b" a "d".
A když známe plochu a základnu (a-c) tak lehce spočteme výšku.
ta strana musi byt rozdelena v pomeru v jakem jsou strany, protoze to jsou jinak receno linearni funkce a ta zakladna cast osy x, a tim ze jsem pouzil spatne ramena tak i ta cisla budou podle tech novych ramen, takze kdyz chci spocitat tu cast zakladny, ktera lezi pod ramenem 36, tak musim pouzit jen 36/(36+29)*25 a tim znam preponu tj. 36 a odvesnu pravouhleho trojuhelniku a timpadem lze snadno spocitat i vyska
doplněno 27.01.10 18:39:ty fce to je jen pro predstavu,ze jsou na sobe ta ramena linearne zavisle a protnou se ve stejnem pomeru svych delek jako rozpuli tu zakladnu kdyz se udela ten potrebny pravouhly trojuhelnik azdy to v tom muze videt zcela jinak hlavni ze to vyjde
myslim ze i euklidove vety to nak pocitaji ale fakt je nenosim v hlave, na to je vice moznosti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.