Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se rozhodnout?

Od: nicol* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den.
Mám problém s tím, že opravdu nevím co se svojí budoucností. Studuji třetí rok na učebním oboru gastonomie, takže mám už tento rok závěrečné zkoušky. Na tuto školu jsem nastoupila jen s tím, že jsem jako 15ti letá opravdu moc nevěděla, co tato škola obnáší a co za práci budu jako servírka dělat. Jen jsem si chtěla udělat tu nejlehčí školu, co může být, abych to měla za sebou. Už v prvním ročníku jsem chtěla školu ukončit a jít někam jinam, ale máma mě nepustila. Školu tedy dodělám, ale v budoucnu tuhle práci dělat nechci, protože mě absolutně nebaví. Je mi jasný, že už ze mě asi nemůže být doktorka, když mám základ jako servírka, ale moc prosím o radu, na jaký obor bych měla jít na nástavbové studium. Zároveň si potřebuju nějak vydělávat, takže nevim, jestli mám jít do nějaké práce jako servírka, nebo kamkoliv jinam, protože dál jako servírka pokračovat nehodlám. Jsem z toho už opravdu dost mimo. Když to takhle píšu, tak z toho bych to taky moc nechápala. Ale jednoduše. Prostě potřebuju poradit na jaký obor na nástavbu mám jít a jestli si mám vydělávat jako servírka, nebo cokoliv jiného, protože po maturitě a možná vysoké bych stejně jako servírka nepracovala.
Budu moc ráda, když mi někdo poradí.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Ahoj Nicol, co nechceš je ti jasné a to také popisuješ. Ale k dobré radě mi chybí vyjádření, co chceš? Co by tě bavilo? V jakém oboru bys chtěla pracovat? Po doplnění informací by se lépe radilo a dalo by se zjistit, co je reálné, na kterou školu se dál hlásit.

joudic*
hodnocení

0x

bud muzes jit znovu do skoly od prvaku, teoreticky po rozdilovkach do druhaku a nebo pokud dostanete vyucni list, tak kamkoli na 2letou nadstavbu zakoncenou maturitou. (ta jde casto i dalkove pri zamestnani) Ja taky chodil trochu jinam nez jsem chtel, ale znovu to cele absolvovat jsem nechtel, tak jsem se vse z oboru naucil sam a ted bych mohl zfleku vyucovat na VS. Samozrejme je to obor od oboru... s tim, ze jste si uspesne zkusila vyoperovat slepe strevo na babicce, na pohovoru na chirurgii asi neuspejete *smich*

buss
hodnocení

0x

Žij svůj! život, ne podle rady. Ujasni ci, co chceš v životě dosáhnout, nemusíš servírovat, můžeš mít hotel.

mytrix*
hodnocení

0x

Můžeš se přihlásit na nástavbové studium, které trvá 2 roky a na konci získáš maturitu. Pak už máš možnosti větší.

Nástavbový obor bude zřejmě nabízet přímo tvoje škola. Pokud náhodou ne, pak jiné v tvém okolí určitě.
Jinak velmi ti doporučuji tento postup i kdybys měla odpor k učení sebevětší. Je to věc, která ti v životě výrazně pomůže, tak za ty dva roky to určitě stojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]