Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Byl by někdo tak hodný a zkusil mi vysvětlit soustavu tři rovnic o třech neznámých? Díky moc!
No tak děkuju, ale chtěl jsem poradit, vysvětlit to, né hodit odkaz na jinou stránku... Hledat umím taky... Ale to je to samí, jako když mi to řekne učitelka...
Já mám pocit, že to lépe vysvětlit neumím, ale pokud ti nejsou jasné ani ty o dvou neznámých, tak zkus nějakou počítat přimo zde a komentuj to, kde se zarazíš a nevíš, co dělat, pak se ti dá poradit.
No problém je ten, že nechápu, jak se ty rovnice pak pod sebou opakují a sčítají, nebo odčítají. Nevím která tam kdy má bejt...
No v podstatě né, možná se chytím z devítky, učitelce je jedno, jakou budeme používat, vybral jsem si tu sčítací. Snad ani není problém v tý metodě. Ale hlavně v tom, že nevím, kterou rovnici mám kdy a čím násobit, jednou jsou pod sebou sepsány pouze 2 rovnice, jindy zase 3...
Hele, ta sčítací se vždycky nehodí, zkus napřed tu dosazovací, ano? Mrkni tady na ten příklad u dosazovací, ten je jednoduchej matematika-online-a.kvali/... Prostě si napřed vyjádříš u jedný rovnice tu druhou neznámou pomocí té první a pak to dosadíš do druhé.
I.: 3x + 2y = 12
II.: x - 2y = -4
Z rovnice II. si vyjádříme x = 2y - 4 a následně za x dosadíme do rovnice I. Potom vypočítáme y a můžeme vypočítat i x.
No tak snad chápu metody obě, na takto jednoduchých příkladech. Problém je ten, jak jsem psal... Kdy a čím násobit kterou rovnici...
základním principem i třeba 12 ti rovnic o 12 ti neznámých je takzvaná Gaussova eliminace proměnných. Vychází z toho, že rovnici lze násobit jakoukoli konstatnou takže se její význam nezmění. Toho se dávyužá´ít tak, že rovnice násobíme konstatou účelově. Rovnice se dají také sčítat a to je druhý bod principu eliminace. (příklad se si vymyslel, neznám výsledek)
Př. X + Y + Z = 9
X - Y + Z = 5 První rovnici vynásobím -1 (dle koeficientu 1 u X) a dostanu -X -Y -Z = -9
dále se dají rovnice (vynásobená a druhá) sečíst a získáme to, že vypadne X tj. zbude rovnice -2Y = (-9+5).
S touto získanou rovnicí se pracuje obdobně dále tak, že se sčítá s rovnicí 3-tí,kterou jsem již nevymýšlel a zde chybí.Příklad na závěr kdyby u v rov. 1 bylo 7X a v rov. 2 2X vynásobíme rov.1 konstantou -2a rovnici 2konstatntou 7 a pak rovnice sečteme a opět nám vypadne jedna rovnice, kde je již X vyeliminované (nenachází se). Pak se pracuje s rov.získanou a rov.3 tí a co se hodí to se vyeliminuje . ..
Pokud máte kalkulačku s programovacím jazykem uvnitř, většinou v manuálu byl příklad zadání algoritmu,který 3 rovnice řešil . . . ve výsledku zjistíte že to je naprosto triviální. Opravdu. Kdyžtak se zeptejte, co jsem nevysvětlij jasně. Zdarec Mira
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.