Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustava tří rovnic o třech neznámých

Od: kotek odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Byl by někdo tak hodný a zkusil mi vysvětlit soustavu tři rovnic o třech neznámých? Díky moc!

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

help*
hodnocení

0x

Moc hezky to je zde matweb.cz/...

kotek
hodnocení

Bohužel v odkazu zmiňují pouze soustavy o dvou neznámých...

kytka*

Zkusila jsem si zadat soustava 3 rovnic o3 neznámých a máte to tam krásně napsáno a popsáno . Jelikož nejsem matematický tip přečtěte si to sám.

help*

Nauč se napřed o dvou a pak stejným postupem dosadíš i třetí neznámou, je to skoro to samé

kotek
hodnocení

No tak děkuju, ale chtěl jsem poradit, vysvětlit to, né hodit odkaz na jinou stránku... Hledat umím taky... Ale to je to samí, jako když mi to řekne učitelka...

help*

Já mám pocit, že to lépe vysvětlit neumím, ale pokud ti nejsou jasné ani ty o dvou neznámých, tak zkus nějakou počítat přimo zde a komentuj to, kde se zarazíš a nevíš, co dělat, pak se ti dá poradit.

kotek
hodnocení

No problém je ten, že nechápu, jak se ty rovnice pak pod sebou opakují a sčítají, nebo odčítají. Nevím která tam kdy má bejt...

help*

Aha, takže ti není jasná sčítací metoda a té dosazovací rozumíš?

kotek
hodnocení

No v podstatě né, možná se chytím z devítky, učitelce je jedno, jakou budeme používat, vybral jsem si tu sčítací. Snad ani není problém v tý metodě. Ale hlavně v tom, že nevím, kterou rovnici mám kdy a čím násobit, jednou jsou pod sebou sepsány pouze 2 rovnice, jindy zase 3...

help*

Hele, ta sčítací se vždycky nehodí, zkus napřed tu dosazovací, ano? Mrkni tady na ten příklad u dosazovací, ten je jednoduchej matematika-online-a.kvali/... Prostě si napřed vyjádříš u jedný rovnice tu druhou neznámou pomocí té první a pak to dosadíš do druhé.

I.: 3x + 2y = 12

II.: x - 2y = -4

Z rovnice II. si vyjádříme x = 2y - 4 a následně za x dosadíme do rovnice I. Potom vypočítáme y a můžeme vypočítat i x.

kotek
hodnocení

No tak snad chápu metody obě, na takto jednoduchých příkladech. Problém je ten, jak jsem psal... Kdy a čím násobit kterou rovnici...

jirbar*

Zkus to řešit přes matice a máš to nejjednodušší

help*
No tak se přidržím jednodušší rovnice, napřed je obhlídneš znaleckým okem a řekneš si, že se potřebuješ zbavit y, tak jednu vynásobíš třema a druhou dvěma
4x + 2y = 6
5x − 3y = 13
tak, abys nechal zmizet to y
12x + 6y = 18
10x − 6y = 26
No a pak sečteš
12x + 10x + 6y − 6y = 18 + 26
22x + 0y = 44
x = 2
Čím násobit, každou rovnici něčím jiným tak, aby ti vyšlo něco, co když sečteš, jedna ta neznámá zmizí, u každé rovnice je to jinak, někde to ani nejde. Tomuhle rozumíš? Pokud tomuhle rozumíš, můžeme přikročit ke třem neznámým, hoď sem sám nějaký příklad, co ti není jasný.

pepyk93*
hodnocení

0x

Co poprosit o radu nějakého kamaráda/kamarádku...? :)

Pokud nechceš žádné odkazy,tak ti tady asi zrovna moc nepůžeme...není nad to,když vedle tebe někdo sedí a říká ti,kde zrovna děláš chybu...;)

hodnocení

0x

základním principem i třeba 12 ti rovnic o 12 ti neznámých je takzvaná Gaussova eliminace proměnných. Vychází z toho, že rovnici lze násobit jakoukoli konstatnou takže se její význam nezmění. Toho se dávyužá´ít tak, že rovnice násobíme konstatou účelově. Rovnice se dají také sčítat a to je druhý bod principu eliminace. (příklad se si vymyslel, neznám výsledek)

Př. X + Y + Z = 9

X - Y + Z = 5 První rovnici vynásobím -1 (dle koeficientu 1 u X) a dostanu -X -Y -Z = -9

dále se dají rovnice (vynásobená a druhá) sečíst a získáme to, že vypadne X tj. zbude rovnice -2Y = (-9+5).

S touto získanou rovnicí se pracuje obdobně dále tak, že se sčítá s rovnicí 3-tí,kterou jsem již nevymýšlel a zde chybí.Příklad na závěr kdyby u v rov. 1 bylo 7X a v rov. 2 2X vynásobíme rov.1 konstantou -2a rovnici 2konstatntou 7 a pak rovnice sečteme a opět nám vypadne jedna rovnice, kde je již X vyeliminované (nenachází se). Pak se pracuje s rov.získanou a rov.3 tí a co se hodí to se vyeliminuje . ..

Pokud máte kalkulačku s programovacím jazykem uvnitř, většinou v manuálu byl příklad zadání algoritmu,který 3 rovnice řešil . . . ve výsledku zjistíte že to je naprosto triviální. Opravdu. Kdyžtak se zeptejte, co jsem nevysvětlij jasně. Zdarec Mira

Jen takový "hclup na dlani", ale důležitý: rovnice lze násobit libovolnou NENULOVOU konstantou.

doplněno 30.01.10 13:57:

pardon, chlup

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]