Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám šánci dostat se na zdrávku?

Od: alexandra165 odpovědí: 3 změna:

Ahoj, jsem v 9.třídě a v dubnu mám dělat přijímačky, a od mala chci být zdravotní sestrou, a s proto bych chtěla na zdravotnickou školu :) a chtěla bych se zeptat jestli mám šanci, protože mi učení moc nejde, teda na konci osmé třídy jsem měla trojku z matiky, čtyřku z fyziky a 3 dvojky z němčiny, tělocviku a zemáku.. a průměr 1,5, v prvním pololetí 8.třídy jsem měla průměr 1,6... ale tu čtyřku jsem si opravila a na tohle vysvědčení mi vychází dvojka a z tý matiky trojka, i když jsem to měla o fous od čtyřky, prostě mi nejde matika a počítání a takový ty logický úlohy.. a strašně se bojím přijímaček z matiky protože na cvičkách počítáme scio testy a já tam vždycky jen koukám a nic nedělám protože vůbec nevím co s tím.. :/ co myslíte mohla bych se tam dostat? a popřípadě jestli nemáte nějaký rady, kdo na zdravku chodíte/chodil :) děkuju moc moc

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj, v první řadě si zkus na webových stránkách dané školy zjistit nějaké informace. Využij dne otevřených dveří, jdi se tam podívat, na vše potřebné se zeptej. Některé školy mají na webu i vzorové přijímací testy, pokud ne, informuj se osobně nebo třeba telefonicky, abys věděla, co Tě asi čeká. Dále si zjisti podmínky přijetí, kromě těch přijímacích zkoušek, jaké předměty a jestli se upřednostňují, jaký bys měla mít max. průměr známek, jaké pololetí se posuzuje, co se zahrnuje do hodnocení, atd.

Posléze se zkus domluvit třeba s někým ze třídy, zda by Ti s testy nepomohl, nebo se obrať na vyučujícího ve škole, zda by nějaký příklad nemohl dovysvětlit a podobně.

Za zkoušku nic nedáš, pokud Tě daná škola bude bavit, tak to zkusit můžeš. I když by jsi přijímačky neudělala, můžeš případně jít pak na nějakou vysokou školu s tímto zaměřením, přestože bys měla zaměření na střední mimo obor. S tím by až tak problém být neměl...z druhé strany je pravda, že zdravotní škola patří mezi ty těžší, ba pomalu nejtěžší, takže dobře zvaž, kolik nyní věnuješ času studiu a zda je vůbec ve Tvých silách něco takového zvládnout. Pokud ne, zvol raději jiné zaměření.

hi*
hodnocení

0x

Myslím, že byste se měla také zajímat o možnou mzdu za práci, kterou chcete vykonávat. Víte, zdravotní sestra je hodně špatně placená a ta služba je spíše řehole, než práce. Pomáhat nemocným znamená i pomáhat nemohoucím, umírajícím lidem. Byla jste se podívat někdy v nemocnici na oddělení - třeba na interně? Tak práce není voňavá. Zkuste popřemýšlet i jaké jiné povolání by vás bavilo.

hodnocení

0x

a na jaký obor se hlásíš? ze střední školy z tebe zdravotní sestra rozhodně nebude, obor všeobecná sestra se studuje na vysokých či vyšších odborných školách. na střední škole přichází do úvahy v podstatě dva obory:

1. zdravotnické lyceum, což je přípravka pro studium zdravotnických oborů na vysoké škole (něco jako gympl). pokud se hlásíš tam, tak musíš vědět, že jsi studijní typ, protože pokud po skončení nebudeš pokračovat dalším studiem, tak vpodstatě pro práci ve zdravotnictví nejsi nijak kvalifikovaná

2. zdravotnický asistent, což je "něco jako sestra", ale má nižší kompetence a ne všude si s nimi ví rady (někde dělají stejnou práci, jako sestry, ale za nižší plat, jinde je k odborné práci nepustí a dělají jenom práci ošetřovatelek - samozřejmě, v tom prvním případě jednak překračují své kompetence, jednak částečně práci mohou dělat pouze pod dohledem sestry, což se logicky ne každé sestře líbí, takže nechat dělat jenom nekvalifikované práce je jednodušší)

co jsem si tak letost letmo koukala na stránky středních škol (mám holku v devítce :) ), tak mi to přišlo, že na asistenta se přijímačky snad ani nedělají, pokud mají uchazeči průměr známek do dva celé něco - což ty bys splňovala, takže šanci máš poměrně dobrou. přijímačky se dělaly na lycea, a tam naopak ty podmínky byly přísnější (jasně, je to přípravka na výšku), a tam zas platí, že čím horší máš průměr, tím líp se ti musí podařit přijímačky, protože obvykle se boduje obojí. jo, a ještě s tím průměrem mě napadla jedna záludnost - třeba holka má v užším výběru tři školy stejného odborného zaměření, nicméně každá škola počítá průměr jinak - někde ho počítají ze všech předmětů, někde jenom z těch klíčových, někde do průměru nejdůležitější předměty počítají dvojnásobně, někde průměr vylepšuje i obyčejná účast (účast, nikoli umístění) na školních vědomostních soutěžích... někde sledují poslední dva průměry, jinde poslední tři...

takže pokud jde o tvůj průměr jako takový, ten mi nepřijde nejhorší, ale podrobnosti máš nejlepší si zjistit na škole, na kterou chceš jít. co se týká testů, chce to trénovat, trénovat a trénovat - předpokládám, že po testech si odpovědi vysvětlujete, že máš možnos se vyučujího zeptat, proč je postup výpočtu zrovna takový, je samozřejmě potřeba se z toho poučit, ne si jenom přípravku odsedět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]