Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní vložení have to ve větě

Od: radim* odpovědí: 10 změna:

Ahoj/Dobrý den :)

Již mnohokrát jsem narazil na (pro mě) zvláštní "rozpůlení" slovíčka have to. Nejedná se třeba o nějaké jeho formální použítí? Je to vůbec správné použití tohoto slovíčka?

Zde mám onen problém i s kontextem:

Playing a sport, any kind of sport, coming from a sports oriented family and not trying hard, you have sooner or later to face some awkward questions at dinner, such as...

Osobně bych to napsal takto: ...sooner or later you have to face some...

- ...you have to sooner or later = toto už mi nezní :)

Děkuji za pomoc :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zvláštní, s tím jsem se ještě nesetkal. Vzhledem k tomu, že v Googlu toho je pouhých 6000 příkladů, moc obvyklé to nebude - spíše řídké. Nejsem rodilý mluvčí, abych si mohl dovolit tvrdit, že je to vyloženě špatně. Ovšem obvykle se časová přílovce kladou na začátek nebo konec věty, s výjimkou několika tzv. frekvenčních příslovcí (always, never, seldom...), které se kladou mezi před plnovýznamové sloveso. (Vaše verze by tedy byla rozhodně správně).

Jsem na tom podobně. Jen dodám, že bych to určitě takto neřekla - bude to spíš případ pro psanou formu, kde je lépe dohledatelný smysl věty, pokud dojde k takovému roztržení něčeho, co k sobě dost podstatně patří.

radim*
hodnocení

Děkuji Vám za pomoc:)

Já tedy onu rozporuplnou větu hodím na jedno ze zahraničních fór a pak Vám tady zveřejním výsledek - či hodím rovnou odkaz na vlákno. Pokud by se i rod. mluvčí neshodli, tak bych ze své pozice nerodilého mluvčího používal pouze verzi, kterou jste mi schválil jako 100%.

Poslední detail : Moje druhá navrhovaná verze "...you have to sooner or later face ..." - cítím správně, že toto je nesprávně?

doplněno 01.01.16 12:50: Teď me napadá, že:you have to sooner or later face = nejdeALEyou have to, sooner or later, face = už by šlo

hodnocení

0x

já bych to na rozdíl od ostatních řekla přesně tak, jak uvádí váš "problém" - částice "to" totiž patří před své sloveso, tady "face" a nic se mezi ně vkládat nemůže (jak jste navrhoval), a příslovce času (tady "sooner or later") patří za sloveso (tady "have") - takže to, co citujete, není nic formálního, ale úplně normální a gramaticky správná formulace... :)

"příslovce času patří za sloveso" - nemáte pravdu... příslovce času se naopak klade PŘED plnovýznamové sloveso (a to ještě ne vždy - týká se to pouze frkvenčních příslovcí!). Jedinou výjimkou je sloveso "to be".

radim*
hodnocení

Tady jsem na to založil vlákno. AJ se pořád učím tak snad se to tam "dá číst".

english.stackexchange.com/...

Co myslíte? Je to o těch čárkách v souvětí?

doplněno 01.01.16 13:39:

...you have tosooner or later face... - tohle není původní otázka, ale lze tuto verzi použít? Nebo by to bylo lepší jen s čárkami?... have to, sooner or later, face...

A teď k té hlavní větě:

...you have sooner or later to face... pokud toto lze říci ...také by bylo lepší použít čárky?

Díky!

a co: ... sooner or later, you have to face...? ;)

nebo: ... you sooner or later have to face (bez čárek) :)

opět, první verze je správně určitě (na začátek věty časová příslovce jít mohou); druhá je ta divná řídká, obdobná té v původní otázce.

Tak teď už v tom vlákně máte jednoznačnou odpověď. To jste měl říct hned, že to psala Němka... to mluví za vše... plus těch pouhých 6000 hitů v Googlu...> správně to tedy nebude.

radim*
hodnocení

Díky všem za pomoc.
Quentos: Myslíte názor Billaj? Neříká on náhodou, že ta divná verze jde, ale zrovna (jen) v tomto kontextu to moc nesedí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]