Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Planimetrie - úhly

Od: filip2142* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, potřeboval bych pomoci s příkladem, řešil jsem to přes soustavu rovnic, avšak vyšlo mi to jinak než vyjít mělo. Pokud by byl někdo tak hodný a posunul mě dál i s nákresem situace, byl bych mu moc vděčný, děkuji všem předem :).

Bod S je středem kružnice vepsané trojúhelníku ABC. Polopřímky SA, SB a SC rozdělují rovinu na tři úhly o velikostech 112 stupňů 122 a 126 stupňů. Vnitřní úhly trojúhelníku ABC mají velikosti? Odpověď: 44, 64, 72 stupňů.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Schválně, kolik vám vyšlo? Od oka se mi totiž zdá, že ty oficiální výsledky jsou špatně, třeba to máte dobře vy. Tak napište a uvidíme. Kdyby ty vaše výsledky byly jiné neř myslím, tak bych si k tomu sednul a začal bych to kreslit a počítat,.

doplněno 29.12.15 15:06:

Omlouvám se, výsledky nejsou špatně. Mně ase to tak zdálo na první pohled bez počítání, ale je to moje chyba, trochu jsem si představoval, že jde o kružnici opsanou, nebo jinými slovy trojůhelník vepsaný do kružnice, a tam byto opravdu byla dost jasná chyba. a před odchodem ven jsem se na to opravdu nesoustředil a zajímalo mne, kolik vám vyšlo.

Stejně bych se bych se byl k tomu po návratu vrátil v klidu, ale mezitím jste to vyřešili se čtenářem.

filip2142*
hodnocení

Já to počítal, ale vyšla mi blbost Beta = cca. 170 stupňů (musím najít blok s papíry). Což je blbost. Počítal jsem to přes každý trojúhelník zvlášť alfapůl + 112 stupňů + gamapůl = 180 stupňů a takto pro další dva. Ale nevyšlo mi to.

doplněno 29.12.15 12:30:

Protože přímky jsou osy jednotlivých úhlů a u středu svírají jednotlivé úhly 112, 126 apod.

doplněno 29.12.15 12:38:

Takhle jsem to pochopil já...

Planimetrie - úhly
ctenar*

Uvaha i vzorce mas dobre.

Ted jsem to pocital a vyslo mi to. Prepocitej si svoje reseni a najdi v nem chybu.

filip2142*
hodnocení

Díky kouknu na to ;)

filip2142*
hodnocení

Jo vyšlo mi to, udělal jsem více operací najednou a pak mi vznikl na pravé straně nesmyslně velký úhel místo toho, kter tam měl být :D, Děkuji všem.

filip2142*
hodnocení

Spočítal jsem to již jak jsem napsal dole, dělal jsem chybu, ale mám přeházené výsledky Beta mi vyšlo 44 stupňů a tak měla vyjít Alfa. Tudíž by ty úhly u středu musely být takto: (Potom nechápu jak je rozmístily :D, nedává mi to smysl)

Planimetrie - úhly #2
ctenar*

Poloha uhlu vzhledem k vrcholum (a tedy i vnitrnim uhlum α, β, γ trojuhelniku) neni dana, stejne jako neni dana presna posloupnost tech uhlu (112-122-126 vs 112-126-122), takze muze vyjit snad 6 reseni (konkretnich prirazeni tech spocitanych hodnot vnitrnim uhlum trojuhelniku).

Vcelku přirozené je seřadit středové úhly ( 112 stupňů 122 a 126 stupňů) v pořadíé odpovídajících obvodových úhlů alfa, beta, gamma při vrcholech A, V, C; tedy jako prvníbych uvedl )hel BSC, atd.

katka52

Dobrý den,

mohl by mi to prosím někdo vysvětlit ještě jednou. Já moc nerozumím, jak vypočítáme ty úhly (alfa, beta, gama)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kružnice vepsaná

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]