Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik bylo sněhu?

Od: achatinafulica* odpovědí: 12 změna:

Dostali jsme tuto úlohu na vyřešení přes prázdniny, poradí někdo?

Když se Lucka ráno probudila, zjistila, že celou noc sněžilo. Do zahrady o rozměrech a=15 m a b=16 m napadla vrstva sněhu vysoká c=5 cm . Lucka se tedy rozhodla sníh využít a postavila z něho sněhuláka. Ten sestával ze tří koulí o poloměrech v poměru 1:2:3 . Jak byl sněhulák vysoký, pokud víte, že Lucka použila všechen sníh ze zahrady a při stavění sněhuláka sníh udusala na desetinu jeho původního objemu?

Poradíme vám, že vzorec pro objem koule je

V koule =43 πr 3  ,

kde r je její poloměr.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Poradím. Sníh na zahradě má tvar kvádru. Jeho objem vypočítáme a pak jej zmenšíme na desetinu. Z uplácaného sněhu, jeho objem už známe, vytvoříme jednu velkou kouli, vypočítáme její objem a pak ji rozdělíme na tři menší koule, jejichž poloměry budou v zadaném poloměru. Ještě upozorním, že ve vzorci pro objem koule není 43, nýbrž 4/3.

doplněno 27.12.15 06:25:

Chyba se vloudila: ...v zadaném poměru nikoli poloměru.

achatinafulica*
hodnocení

tudíž sněhu na zahradě bylo původně 12 m2

a když se zmenšil na deetinu, tak je to 1,2 m2?

Počítáš dobře, ale pleteš si jednotky... Dej pozor!
Objem je v m3, plocha v m2.
Takže 1,2 m3
achatinafulica*
hodnocení

Ahoj, zasekl jsem se u toho poloměru, který je v poměru 1:2:3

Jak na to mám jít?

ctenar*

r1 ... polomer hlavy

r2 = 2r1 ... polomer tela

r3 = 3r1 ... polomer "nohou"

Sectes objemy vsech 3 kouli a to je ten tvuj objem snehu.

Pokud máš už objem celkový, rozděl ho na 6 dílů (1+2+3)
Potom 3 díly budou jednou, největší koulí, 2 díly tou prostřední a 1 díl tou malou.
Vzorec na obsah koule znáš, tak dosadit a je to... podle obsahu určíš průměr a sečteš tři průměry a máš výšku sněhuláka
ctenar*

objem celkový, rozděl ho na 6 dílů (1+2+3)
Tohle spravne nebude *frajer*

achatinafulica*
hodnocení

Ahoj, je možné, aby mi vyšel výsledek 134 cm?

ctenar*
hodnocení

1x

Fuj, taky to nekomu vyslo 2,4 metru? *sok*

problém možná je, že vzorec pro výpočet objemu koule je v otázce uveden chybně (možná špatně překopírován), má to být čtyři třetiny pí r na třetí, mezi čtyřkou a první trojkou tedy chybí lomítko a trojka na konci je exponent.

bflmpsv
hodnocení

0x

Mě vyšla výška 2,69m :o

aala
hodnocení

0x

Souhlasím se "ctenarem" - taky mi vyšlo, že sněhulák bude vysoký 2,4 m.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]