Nejste přihlášen/a.
Pokud ti to někdo opraví /napoví/, tak se to nikdy nenaučíš. Naučení se je ne napoprvé, ale vícekrát so vše vtisknout do hlavy. jedna blbá zpráva je, že učit se budeš muset celý život v jakémkoliv zaměstnání, kde si budeš chtít vydělat nějaké peníze. Nechceš skončit přece u krumpáče.
Pokud ti vůbec nelezou poučky do hlav, musíš hodně číst knihy, kde si nevědomky zvětšuješ slovní zásobu a okem vnímáš, jak je slovo napsané. Po nějaké době něco napíšeš, koukneš, a budeš vědět, že je to blbě. Podíváš se do slovníku a zjistíš, jak je to správně a tím si to zapamatuješ. To jen tak všeobecně.
V tomto konkrétním případu bude dobré, když si naťukáš do vyhledávače jan naruda malá strana a vyjede ti pár článků. Pokud si některý přečteš, určitě tam najdeš správné tvary a začáteční písmena. Tímto způsobem se nejen zdokonalíš v užívání PC, ale samovyhledáváním si vše dobře zapamatuješ. Potom pochopíš i tu strohou češtinu, pády, skloňování, kdy se píše jaké i - y, kde se píšou velká začáteční písmena.
Ty jsou velmi zapeklitá a věř tomu, že jak se kdy co píše, tak tápe většina z nás a občas musíme nakouknout do slovníku.
Uváděné příklady nejsou až tak těžké a jak píší nade mnou, napiš svoje vypracování a my ti to rádi opravíme a tam kde uděláš chybu i vysvětlíme. třeba -
V 8. třídě - nad D se již háček nepíše, stačí nad e, ale možná jsi jen upsala a normálně to víš .
Nepiš se zapnutým CapsLockem, texty psané velkými písmeny se špatně čtou.
V internetu se takový text navíc považuje za křik.
Souhlasím s předchozí radou: vypracuj úkol, potom ti jej zkontrolujeme.
Pro začátek pár tipů:
Jak se píší vlastní jména, jména ulic a měst, městských částí, států, národností?
A co názvy literárních/hudebních (uměleckých) děl? Názvy hvězd, planet, ...?
Odpovědi najdeš v učebnici českého jazyka a v poznámkách z výkladu.
Jan Neruda,Malá Strana,Mladá fronta,Dívka,v Kostelci nad Černými lesy,U Plynárny,Máchův Máj,spolková republika Německo,v Národním divadle,Prodanou nevěstu,Velký vůz,Polárku
Ht, řešit za někoho úkoly je na dvě věci, ten, kdo úkol dostal, se pak nic nenaučí.
Zopakovat pravopis a typografii by sis měl i ty.
Copak netušíš, že se za čárkou píše mezera?
díííky, mami, budu si to pamatovat.když nebudeme za někoho řešit úkoly, na co je tedy ta poradna?Někdo zde napíše, že nutně potřebuje pomoci,tj.hned a vy mu tu napíšete a´t se podívá do pravidel.Já nevím lidi, nemáte kousek soucitu s druhými?
jak chcete naučit dysortogragika, aby neměl žádné chyby v písemném projevu?Když ještě trpí ADHD,stejně to po sobě nebude číst,protože ho to rozčiluje,zdržuje, nebo chcete-li, je mu to jedno.Takže to neřešte,musím připomínat, že tu nejsme ve škole,stačí, že mě dneska moooc důležitý pan doktor vrátil seminárku, abych se přes "prázdniny" nenudila.A dokonale mi znechutil uklízení a pečení, protože ještě nic moc nemám uděláno.A místo abych se věnovala těmto potřebným činnostem, tak tu klajdám.Protože jsem psy. rozhozená a nemůžu se soustředit na to, co mám jetě udělat,takže budu makat až do půlnoci, protože to dětem nemůžu udělat.
Ht, opisováním se nikdo nic nenaučí. (Nejen) s dysortografiky mám dost
zkušeností, i oni se dokáží pravidla naučit. Falešným "soucitem" nikomu
nepomůžete. Nasměrujte, poraďte, ale nedělejte za nikoho úkoly.
K seminárce:
Opravdu Vám ji pan doktor vrátil, abyste se přes prázdniny nenudila?
Já si myslím, že nesplňovala to, co měla...
já nemám pocit falešného soucitu.Tu na poradně rozhodně chtějí lidé odpovědi, ne jen chození "kolem".Holka tu svou verzi napsala,učit se určitě bude, prostě chtěla poradit,kdyby si tím, co vyčtě někde z učebnicebyla jistá, tak by se těžko ptala, prostě neví, tak se ptá.
K té seinárce,poznámka o ní byla myšlena ironicky, jeden vyučující udělil kredity , ani nemrknul,druhý měl keců plno, vše je jen o lidech.(jednalo se identickou práci).Mám sociální školu, jsem zvyklá lidi spíše podržet než potápět, ale asi jsme každý z jiného těsta.
Nezlobte se, ale já to vnímám jako falešný soucit.
Chtít po někom, aby se něco naučil, snahu a spolupráci není žádným potápěním.
Dokážete odlišit "rádoby pomoc" od skutečné pomoci?
jistěže.Smiřte se s tím, že se neshodnem.Zkušeností mám dost,mám 3 děti +další,které hlídám odmala,takže je taky naše.+praxe v s.oblasti.A soucitu mám dost,nikoli ale falešný.
Sokratovská metoda je určena spíše dětem s velmi dobrými výsledky,ti slabší Vám určitě nepoděkují,těm prostě musíte pomoci polopatě,i to je forma učení.
Nemá smysl dětem předkládat řešení úkolů "na zlatém talíři".
Tím je naučíte jenom to, že se nemusí nic učit, že pro slušný výsledek nemusí nic udělat.
Děti toho zvládnou mnohem více, než si řada dospělých myslí.
Proč je chcete ochuzovat o pocit, že něco dokázaly samy?
Jste osobnost zasluhující si plaketu, říkalo se perly sviním..., zřejmě jich máte obrovskou zásobu a navíc trpělivost, smekám.
berte to tak,že jsem prostě jedné holčině splnila její přání,jestli dostala jedničku,tak jí to alespoň vylepšilo průměr.A dál je to jen na ní, zda si podle mého vzoru opraví další úkoly, nebo na to bude dlabat.
Vy můžete být hrdá na to, že jste jednu žákyni nasměrovala, já zase, že jsem jí lidsky pomohla,nemusí být vše podle norem,aby byli lidé spokojeni.
Doporučuji Všem se vánočně naladit třeba muzikou,já jsem přes tu vážnou,takže dám tip Amira Willighagen - Ave Maria (Caccini),od jiných skladatelů se mi líbí méně.
Amira je ukázka toho, co děti mohou dokázat,
pokud je dospělí nebudou srážet/podceňovat a dají jim dostatek prostoru
(= pokud jim zbytečně nebudou "snižovat laťku").
amira má dar od boha,tipuji, že jste učitelka,opravdu si myslíte, že když dítěti pomůžu, že mu snižuji laťku?Není to trochu prof. deformace?
Já miluji vážnou hudbu odmala a přesto ze mne nikdy operní pěvec nebude,prostě občas jsou věci s kterýma nehneme i kdyby ...Přsně jako tu holčin bude mít problémy s pravopisem, možná, že se něco přiučí,ale stejně to nebude stačit, aby byla v češtině výborná, prostě je to nad její síly,já jsem přečetla stovky knih,přesto moje slovní zásoba není nic moc,prostě každý máme hranice.
Děkuju moc Ano jak tady píšete. Chtěla jsem co nejrychleji poradit. V učebnici jsem to nenašla a jediný rychlý krok mě napadl se obrátit sem. Čekala jsem že mi někdo poradí a třeba i vysvětlí jak si to zapamatovat a né hledat slovník kde budu listovat hodinu a stejně to vše nenajdu. Opravdu některým děkuju za ochotu. Prostě já když si už nevím rady,tak to sem napíšu a čekám že mi s tím někdo pomůže. Jinak děkuji
ano, vím,já mám taky syny v tvém věku, takže když se na mne obrátí,tak chtějí konkrétní radu, ne že je odkážu na učebnici,každý ví, že to tam je, ale chtějí kontrolu, ujištění, že udělají krok správným směrem, ne že budou další hodinu tápat v neznámu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.