Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak se prosím vypočítá obsah ponořeného válce? Nevím, jak vypočítat část podstavy. Mockrát děkuji
V zadání je uvedeno, že výška kulové výseče je 10 cm. Ale jedná se o výšku kruhové úseče. Proč je v dosazení 70?
h = 70? co je to míra h?
nemá to bý 25 - 10 tedy 15?..ale tento vzorec neznám
Spod = π.r2 - 0,5.r2.(α-sin&alpha
kde úhel alfa je vlastně úhel fí ale v radiánech (obloukové míře)
ne to je OK...ale pro výpočet plochy úseče použiješ ten "menší úhel" tedy 106,..°
Spod = 3,14.252 - 0,5.252.( 1,8546 -sin106°15`37")
takže ten tvůj vzoreček pro výpočet obsahu ponořené části pláště funguje
S = 2.Spod + Spl
! ještě bych si dal pozor na otázku "jakou část povrchu válce" -tedy se vlastně neptají na obsah plochy ponořené části ,ale na poměr ponořené části povrhu k celému povrchu válce?
takže klidně bych jim tam pro jistotu ještě spočítal kolik je to %
A šel by prosím použit vzorec S = r^2((pí . alpha)/180°- sin alpha)?
s tím, že by alpha byla 253°43/2?
jo to vypadá dobře
jen bych míto úhlu alfa napsal do vzorcr fí s čarou a pak teprve dosadil, ale to je formalita..
a také bych uvedl výpočet procentuální části tedy a = Sč/Sv . 100%
ale nepřepočítával jsem to po tobě-postup a vzorce jsou dobře
Rádo se stalo...
dobrou noc
tento vzorec jsi našla v tabulkách?
nějak mi ten vzorec nehraje...ano šlo by spočítat kruhovou výseč s úhlem 253...st. ale bylo by třeba přičíst obsah chyběcícího trojůhelníku.(ale pak zase potřebuješ úhel doplňkový-106..)..
proč nechceš-nemůžeš použít ten vzorec "můj"?
xko..máš pravdu ten "tvůj vzorec" funguje ! jen jsem neměl moc náladu si ho odvodit a nějak se mi zdál moc složitý ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.