Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromagnetická indukce

Od: waesdrfgh odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám problémy s elektromagnetickou indukcí. Nevím jak použít tu levou ruku, protože když to použiji je to nějak přesně naopak takže si s tím vůbec nevím rady. Přikládám dva obrázky a prosím o výhlad. Děkuji

doplněno 15.12.15 16:35:

Nebo je to stejné já fakt nevím...

Elektromagnetická indukce

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
15.12.15 15:42
hodnocení

0x

defr
hodnocení

Ano na to jsem se koukala, jenže tohle je u normálního ale já potřebuju elektromagnetickou indukci a navíc mi nikdo tady neřekne kudy vede rychlost

x®

Směr indukovaného proudu určíme Flemingovým pravidlem pravé ruky:

Pravou ruku položíme dlaní na vodič tak, aby indukční čáry vstupovaly do dlaně a odvrácený palce ukazoval orientaci rychlosti vodiče. Potom dohodnutý směr proudu ve vodiči je od hřbetu k napjatým prstům ruky.

Elektromagnetická indukce #2
Elektromagnetická indukce #3
roman68*

my jsme se učili Flemingovo pravidlo levé ruky !

x®
16.12.15 19:19
Elektromagnetická indukce #4
roman68*

díky.xko!

člověk se musí stále učit *cteni*

roman68*
hodnocení

0x

na obrázku č. 1 je znázorněn vodič (kroužek) a tečkou v něm je naznačen směr proudu ve vodiči (směrem k nám)?

souhlas?

pak dle pravidla levé ruky: do dlaně vstupuje vektor magnetické indukce (z pólů magnetu) , psrty ukazují směr proudu ve vodiči a odtažený palec sílu působící na vodič (její vektor) a ten by měl být dle mého shodný s vektorem rychlosti pohybu vodiče.

tedy směr nahoru (kolmý k vektoru mag. ind. a k vektoru proudu)

doplněno 16.12.15 17:31:

samozřejmě pokud je to obráceně - tedy chci , aby vodičem procházel proud v dohodnutém směru pak rychlost pohybu vodiče musí být opačná než síla působící na elektrony ve vodiči a to jen kvůli dohodě o směru el. proudu .

doplněno 16.12.15 17:41:

protože dohodnutý směr proudu je směr pohybu kladně nabitých částic (je stejný jako vektor elektrické intenzity E)

doplněno 16.12.15 17:45:

pak bych použil pravidlo levé ruky tak, že vektor mag.indukce vstupeje do dlaně, prsty ukazují vektor pohybu vodiče a palec ukáže dohodnutý směr produ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]