Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problémy s elektromagnetickou indukcí. Nevím jak použít tu levou ruku, protože když to použiji je to nějak přesně naopak takže si s tím vůbec nevím rady. Přikládám dva obrázky a prosím o výhlad. Děkuji
Nebo je to stejné já fakt nevím...
Ano na to jsem se koukala, jenže tohle je u normálního ale já potřebuju elektromagnetickou indukci a navíc mi nikdo tady neřekne kudy vede rychlost
Směr indukovaného proudu určíme Flemingovým pravidlem pravé ruky:
Pravou ruku položíme dlaní na vodič tak, aby indukční čáry vstupovaly do dlaně a odvrácený palce ukazoval orientaci rychlosti vodiče. Potom dohodnutý směr proudu ve vodiči je od hřbetu k napjatým prstům ruky.
na obrázku č. 1 je znázorněn vodič (kroužek) a tečkou v něm je naznačen směr proudu ve vodiči (směrem k nám)?
souhlas?
pak dle pravidla levé ruky: do dlaně vstupuje vektor magnetické indukce (z pólů magnetu) , psrty ukazují směr proudu ve vodiči a odtažený palec sílu působící na vodič (její vektor) a ten by měl být dle mého shodný s vektorem rychlosti pohybu vodiče.
tedy směr nahoru (kolmý k vektoru mag. ind. a k vektoru proudu)
samozřejmě pokud je to obráceně - tedy chci , aby vodičem procházel proud v dohodnutém směru pak rychlost pohybu vodiče musí být opačná než síla působící na elektrony ve vodiči a to jen kvůli dohodě o směru el. proudu .
protože dohodnutý směr proudu je směr pohybu kladně nabitých částic (je stejný jako vektor elektrické intenzity E)
pak bych použil pravidlo levé ruky tak, že vektor mag.indukce vstupeje do dlaně, prsty ukazují vektor pohybu vodiče a palec ukáže dohodnutý směr produ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.