Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy užít substituci a kdy per partes¨?

Od: marcela83 odpovědí: 5 změna:

Prosím vás, jak poznám, kdy mám použít substituci a kdy mám použít metodu per partes?

Kdy užít substituci a kdy per partes¨?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roman68*
hodnocení

5x

to je asi záležitost zkušenosti..chce to poctivě spočítat pár příkladů a pak ti to docvakne

ale tady to vypadá na substituci t= x^2 +1..zderivuješ a vyjádříš dx a dosadíš...pokrátí se x a po integraci vyjde ...

a pak zpětně dosadíš za t..

doplněno 14.12.15 23:00:

a dobré je také udělat u tak jednoduchého příkladu zkoušku..tedy výsledek zderivuješ..a ono to funguje :.-)

hodnocení

2x

Jak říká @roman68, chce to praxi a taky studium, existuje řada typů, kdese používá substituce, kterou byste těžko vymyslel. Například (namátkou) na racionální funkci sínů a kosínů vždy funguje substituce tg x/2 = u, ale u některých takových funkcí vystačíte s jednodušší substitucí sin x = t. No a někdy je vhodné kombinovat obě metody a najdou se i příklady, kdy funguje obojí.

Specielně u příkladu, který jste uvedl, by měla být volba vidět hned: ta funkce závisí na g(x)= x²+1 a navíc je vynásobena x, což je v podstatěderivace toho x²+1. zde tedy jasně použijeme první substituční metodu . Druhá substituční metoda bývá skrytější. Najděte si na webu stránky s příklady (klíčová slova třeba integrály; substituce¨a svičte.

roman68*

je fakt, že jsem toho už od školy hodně zapomněl..ale byl jsem ten typ, který byl schopen počítat do rána, dokud příklad nerozlouskl..

dokonce se mi povedlo objevit pár chyb ve výsledcích v učebnicíh, ale to jsem už fakt "krvácel", protože jsem samozřejmě bral výsledky "za svaté" a pochyboval o sobě...:)

roman68*
hodnocení

0x

ješte k otázce...moje zkušenost..většinou se objevují typové příklady - prostě existuje třeba 7 typů příkladů na integrály a ty se opakují - v solidních skriptech je vzorově řešený příklad a pak následují typy příkladů řešené stejným stylem.na procvičení.

PS: integrál x.ex byse řešil per partes...já jsem na to zpočátku prostě přišel tak, že jsem to zkusil jednou metodou a když to nešlo nasadil jsem tu druhou :)

Ti jistě per partes. Ale jestli jsem to vymyslel nebo jsem byl poučen v rámci přednášek a cvičení, to už si vskutku nepamatuji, to šlo tak všechno ruku v ruce.

A jen k těm chybám v učebnicích: teď už to víte, ale obecně se říká, že učebnice bez chyb neexistuje *afro*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]