Nejste přihlášen/a.
Ahoj,poradí mi někdo,prosím,jaký je rozdíl mezi pedagogikou Ratkeho a Komenského?děkuji
Wolfgang Rathke (1571 -1635) použil poprvé termín didaktika. Zabýval se zejména metodikou výuky cizích jazyků, napsal dvojjazyčné knihy, aby se studenti mohli učit novému jazyku porovnáváním s němčinou. Kladl důraz na přehlednost učebnic a ukládání poznatků do paměti. Rathke se však didaktikou hlouběji nezabýval, proto je za zakladetele moderní pedagogiky považován Jan Ámos Komenský, který byl jediným tvůrcem originální, filosoficky ukotvené pedagogické soustavy v českých zemích, zabýval se všeobecnou teorií výchovy (didaktikou), vytvořil speciální metodiku výuky jazyků a sám sepisoval originální učebnice. Už za Komenského života si získaly mimořádnou oblibu jeho jazykové příručky Janua linguarum reserata, známé jako Brána jazyků otevřená a Orbis sensuallium pictus (Svět v obrazech).
Také přidám pár vět.
Německý reformátor Wolfgang Ratke byl Komenskému blízký. S jeho učením didaktickým se Komenský poprvé setkal na škole v Přerově. Ratke se zasazoval především o snazší a příjemnější způsob vzdělávání na základě mateřské řeči, bez donucování. Ratke postupoval ve své kariéře od širších sociálních koncepcí k užšímu reálnějšímu řešení konkrétních vzdělávacích problémů v soudobém Německu. Komenský postupoval přesně opačně, od užších projektů k široké výchovné koncepci, nemající za cíl nic menšího, než přebudování společnosti v harmonický mírový celek. Odkazů k různým spřízněným myšlenkám můžeme najít v Komenského dílech velmi mnoho, ale je třeba si také uvědomit, že k nim přistupoval jako eklektik a s rozmyslem si vybíral jednotlivé myšlenky, které v různé intenzitě přijímal za své.
Zdroj: ČAPKOVÁ, D.: Myslitelsko-vychovatelský odkaz Jana Amose Komenského. Praha: Academia, 1987
Dobrý den. Rozhodně jsme schopni Vám poradit, až sem dáte vlastní úvahu, resp. odpověď na tuto otázku. Tj. něco, co by mohlo znít zhruba takto: "Mám zjistit rozdíly mezi pedagogikou R. a K. Vlastním studiem jsem přišel/přišla na to, že ... , ale nezdá se mi ... . Myslíte, že by to mohlo být ... , nebo spíš ...?" Pak se jistě rádi vyjádříme. Do té doby děláme za někoho jeho práci, což se zde moc nenosí. Tak s chutí do toho a... dál už to znáte.
Nemyslím si,že by pro vás tato informace byla důležitá, jinak byste to zjistil.Já nepochopím jednu věc,většina obyvatel planety je průměrná.Proč se na školách musíme zabývat věcmi, které nejsou a nikdy nebudou podstatné pro naše budoucí povolání?Proč "vědecké mozky"nemohou vybrat učivo podstatné pro danou profesi?Proč velmi úzce nespolupracují s lidmi z praxe?Opravdu je důležíté vědět kvanta z teorie,z historie,a pak tápat v praxi, protože mě na ni škola ani zdaleka nepřipravila?Proč asi absolventi mají tak těžkou pozici na trhu práce?To jsou klíčové otázky,na které by se lidi s x titulama zaměřit.Učitel,kterému bude žák vyzbrojený hrozit zabitím mu odříká teorie z pedagogiky,a milý žák ho odpráskne, protože na škole nikdo neporadil, jak hrát roli vyjednavače.(i to není ve světě už vyjímka,bohužel)Na sociálce hrozí pracovníci s nožem v ruce nepřízpůsobivý občan,nemá kurz krizové intervence,takže i když to nedopadne tragicky,dotyčná bude chodit k psychiatrovi ještě hodně dlouho...
Věčná otázka studentů"...k čemu mi to bude..."a je to pravda,ale jestli se s tím něco udělá je ve hvězdách.Na základce jsou předměty,kde by se daly do osnov vložit tématy spojeny s běžným životem.
Už jako malí špunti jsme trnuli hrůzou,když někdo zapomněl kružítko a tajně jsme pro něj utíkali o přestávce domů.Se divím,že nás nic nezajelo...Na střední jsme raději do školy nedošli vůbec a pak sháněli razítka od doktorů.To bych mohla vzpomínat na spoustu takových situací.Místo toho ,aby v nás budovali strach,ocenila bych kdyby nám někdo řekl,jak se v různých krizových situacích chovat.Jak se k různým životním situacím postavit,jak řešit když něco nemám,neumím...také více finanční gramotnosti(protože stav u většiny dospělých je tragický)Od rodičů toho děti moc nepochytí a když už se škola nějakému tématu věnuje,tak hodně málo a dětem to ani moc neutkví v hlavě.
Doba se mění i přístup rodičů k dětem a myslím si,že by se děti měly učit jak řešit životní situace jinak než násilím a agresí .Sice je to z jiného"soudku"ale všimli jste si že dnes si nedají kluci jen tak přes hubu a vyřešeno?Dneska jdou dva na jednoho a i když už leží skáčou mu ještě po hlavě a nebo tahají rovnou nůž.Prostě neumí situace jinak řešit.
ano, souhlasím s váma,trošku mě mrazí ze slov o dětské agresi.Možná na to mám trošku jiný názor, z důvodu toho, že jsem máma 3 kluků.A ti si dávají do huby každý den,občas mám strach,protože ti dva starší,"chlapečkové",tedy ještě věkem děti, mají již cca 190 cm a toho nejmladšího, zvláště ten, co trpí ADHD,pořádně "zmáčkne".když se snažím je usměrnit,odpoví s úsměvem, "Mamko,mi si jen tak hrajem."
Určitě mě, ale stoupající agrese, všeobecně, nenechává klidnou.
děkuji za nápovědu, ale kdybych potřebovala "pomalé" řešení,vzpomenu na Vás.Jenže já musím odevzdat seminárku tento týden,stačilo by mi několik vět,žádné úvahy,prostě stručně, jasně,logicky,jen to podstatné,omáčku,tu nepotřebuji.Ano vím, že se najdou "vědecké mozky",uplatňující za všech okolností Sokratovskou metodu,a vychutnávající si ten sladký pocit moci,jenže tu nejsme na škole a dobrý skutek učiniti,nechť slouží ke cti vám všem, kdož ho vykonáte.
vy máte nějak spadeno na "vědecké mozky " opojené mocí )
sama bych ráda byla vědeckým mozkem, škoda že mi to nějak nebylo dáno
Ratkeho neznam, ale Komensky mel urcite mnoho zkusenosti "Lepší než za ženskými hampejznými se píditi jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti ..." Jan Amos Komenský
,já ho taky osobně neznám.Já pouze vím,bo jsem add,tak mám pořád moc "práce".Bůh mi dal hudební nadání, tak musím neustále poslouchat André Rieu - My Way ,Lascia chio pianga,další skladby naprosto geniální, takže uznáte, že se nemohu plně věnovat studiu ped. teorií.Ale takovévysvětlení asi nebude panu docentovi stačit,což?
Se jménem (Wolfgang) Ratke se dnes setkávám poprvé. Google o jeho přínosu pro didaktiku zřejmě neinformuje. Jediné zajímavé věty jsem našla zde.
Jako první zavedl pojem didaktika. Popsal problémy ve školách a navrhl jejich odstranění. O Komenském už toho snad víme více. Situace týden před odevzdáním práce je samozřejmě nepříjemná. Řešitelná snad přímo konzultací se zadavatelem seminárky nebo některým z jeho kolegů. O něco dříve by jistě byla řešitelnější listováním v jiných seminárních a diplomových pracích a v odborné literatuře, kterou vedoucí seminárky jistě doporučil.
Na několika místech zde se projevujete jako velmi dobrý diskutér, nechybí vám výřečnost a argumenty (to je pochvala, nikoli jízlivost). Jistě tedy nebudete mít problém si potřebná fakta zjistit přímo na fakultě.
Před Brunem2 smekám! Zatímco jeho odpověď už tu byla, já se marně snažila hledat .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.