Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uprava rovnice

Od: kolomaznik odpovědí: 5 změna:

Zdravím dokázal by mi někdo poradit:

1)Na druhé fotce nahoře jak je výpočet, tak nejdříve tam vytkli t1^2 a poté ještě c^2. Newite asi z jakého duvodu vytýkali to c^2?

2) ten rozdíl mi vyšel pro kontrolu správně. Akorát newím jak pro to T = 10 na -15s
dostanu tu změnu 3%

Uprava rovnice
Uprava rovnice #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roman68*
hodnocení

0x

ad1, výraz ve jmenovateli jsem nazývali "relativistická korekce - a tento výraz se užívá i v dalších výpočtech. např. při kontrakci délek , změně hmotnosti atp.

takže ta úprava je jen kvůli tomu, z pohledu výpočtu není podstatné-je to tedy spíše formální záležitost

doplněno 10.12.15 19:38:

změna 3x10-17/10-15 = 0.03=´3%

ale vysvětleno to není příliš jasně...

hm*
hodnocení

0x

1) Podle mě v podstatě z estetického hlediska. Člen (1-v2/c2) se vyskytuje ve více relativistických vzorcích a je tam takový hezký ten poměr rychlostí. Tak aby se drželi zavedeného, použili ho i zde.

2) Nejspíš porovnávají "rozdíl těch časů = 3*10-17 [s]" s dobou jedné periody použitého světla a ta je 10-15 [s]. Ten "rozdíl časů" jsou 3 % periody ((3 % z 10-15 je 3*10-17)).

roman68*

jo atomuhle se říká synchroneicita :)

t = 19:26 ! (viz doba , kdy jsme přidali oba příspěvek !

hm*
10.12.15 19:46

:)

kolomaznik
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]