Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet chyby měření

Od: willow* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

potřebovala bych poradit jak vypočítat (střední) chybu měření např. pro tíhové zrychlení. Mám vzorec (příloha) a hodnoty: g = 10,28 m/s^2, L = 0,945 m, T = 1,904 s. Nevím jak udělat ty derivace, které se dosazují. Je to chyba pro jednu hodnotu.

Děkuji za radu

Výpočet chyby měření

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roman68*
hodnocení

0x

Zdravím,

to nejsou derivace! ale označení řeckým písmenkem delta /střední chyba měření)

ale pro jedno měření? teď opravdu nevím , co tam dosadit- pokud by se měřilo na přístroji byla delta třída přesnosti přístroje

ale musel bych zalovit v knihách..

Nebyla u délky L a u periody T nějaká tolerance plus/minus (střední chyba aritm průměru)?

doplněno 03.12.15 23:18:

prostě je třeba znát přesnost měření (relativní dochyla delta, která se většinou pohybuje od 1, 5 do 5 %) a tohle čílso se pak dosadí za to "delta L a delta T"

willow*
hodnocení

je to do protokolu. kyvadlo se kývalo a já jsem stopovala na stopkách, vím L které jsem si zmeřila a T jsem si taky zmeřila. spolužačka má g=10,4, l=0,97 a T=1,917, střední chybu l má 0,04 a střední chybu T 0,0025, střední chyyba g jí vyšla 0,041. ale není schopna vysvětlit postup,protože to nedělala ona. ale není možné tam dosadit chybu 5%

roman68*

tak co řešíš? prostě tam dosaĎ za delta L= 0,04 a delta T= 0,0025 (což jsou 4% a 2,5%) apak vyjde střední chyba g

aby jsi zjistila střední chby musíš udělat samozřejmě více měření...

pak by jsi to musela zpětně narafičit a hodnoty si vymyslet ..třeba alespoň 5 měření ..např.

doplněno 06.12.15 19:52:

T1 = 1,950 s, T2 = 1,870 s..přepokládám že čas s lepší přesností než 0,05 s nezměříš

a stejně tak i délku l1=0,946m, l2 = 0,944 m..a délku s přesností tak 0,5 až 1 mm

a pak dopočítáš k jednotlivým údajů g1, g2...a pak průměrnou hodnoutu g..což by tedy správně mělo vyjít těch tvých 10, 28 , ale já bych přepočítal dle výše uvedeného postupu a "nových" hodnot

a pak samozřejmě potřebuješ vypočítat střední chyby měření delta l a deltaT-dle vzorců., které určitě najdeš v tabulkách..

doplněno 06.12.15 19:56:

oprava 0,0025 je 0.25 %-ale je to nějak málo-tedy pokud jste měřil "ručně stopkami" :)

willow*
hodnocení

posilam screen z protokolu. neni mozne jakkoliv hodnoty naraficit, v priloze se priklada zapis z hodiny se spocitanym tihovym zrychlenim podepsany vyucujicim. v tabulkach se ta hodnota taky nehleda, je mozne ze je to tedy tech 2,5% a 4%, ale nejde si ani nic vymyslet ani nikde najit. bohuzel vsichni pocitaji s tim ze to umime z predesleho predmetu, ale ten jsem absolvovala neuspesne prave proto, ze jsem tohle nepochopila ale nikdo se mnou neztrati ani minutu aby mi to vysvetil :(

Výpočet chyby měření #2
roman68*

Tak znova..asi jsem to nezdůraznil!

kolikrát jsi měřila délku a kolikrát čas?

pokud jen jednou pak tam dosaď těch 2,5 a 4%..nic jiného ti tedy nezbývá

a ještě jednou si přečti ,co jsem napsal! když naměříš více hodnot - použiješ vzorec pro výpočet delta l a delta T..

když naměříš jen jednou - musíš dosadit tu chybu 2,5 a 4 % tedy 0,025 a 0,04 (nebo 0,0025 -ale tak přesné měření?)

(možná jste to řešili už dříve a berete ty hodnoty jako standardní chybu měření)

Jinak už opravdu nevím jak ti to vyvětlit !

doplněno 08.12.15 10:29:

takže kdyby bylo na mně tak dosadím za delta L = 0.04 a za delta T = 0.025 a dál bych už nic neřešil...samozřejmě ti vyjde jiná chyba delta g než kámošce...

číloslo delta T 0,0025 s emně zdá příliš malé...protože jak už jsem psal tato čísla se pohybují od 1, 5 do 5 % (0,015 do 0,05) leda že by to byla přesnost přístroje ,ale čas jste měřili stopkami (?) - neukazoval ho tedy přítroj, který by automaticky měřil dobu kyvu (kmitu)..

roman68*

ad Protokol:

takže jsi naměřila jen 2 hodnoty času(periody)? Závaží dole a závaží nahoře?

a máš počítat zvlášť chybu pro každé měření nebo chybu celkovou?

jinak bys musela za g a T dosazovat průměrné hodnoty (pro "celkovou chybu")

roman68*
hodnocení

0x

takže klidně tam dosaď za delta l i delta T hodnotu 0,05 ( 5%) - což v podstatě vyjadřuje přesnost naměřené veličiny (čím větší číslo, tím méně přesné)...když nejsou další údaje k dispozici :.§

doplněno 06.12.15 19:58:

a jinak musíš napsat kolik měření času a délek jsi provedla a jaké to byly hodnoty

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]