Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
potřebovala bych poradit jak vypočítat (střední) chybu měření např. pro tíhové zrychlení. Mám vzorec (příloha) a hodnoty: g = 10,28 m/s^2, L = 0,945 m, T = 1,904 s. Nevím jak udělat ty derivace, které se dosazují. Je to chyba pro jednu hodnotu.
Děkuji za radu
Zdravím,
to nejsou derivace! ale označení řeckým písmenkem delta /střední chyba měření)
ale pro jedno měření? teď opravdu nevím , co tam dosadit- pokud by se měřilo na přístroji byla delta třída přesnosti přístroje
ale musel bych zalovit v knihách..
Nebyla u délky L a u periody T nějaká tolerance plus/minus (střední chyba aritm průměru)?
prostě je třeba znát přesnost měření (relativní dochyla delta, která se většinou pohybuje od 1, 5 do 5 %) a tohle čílso se pak dosadí za to "delta L a delta T"
je to do protokolu. kyvadlo se kývalo a já jsem stopovala na stopkách, vím L které jsem si zmeřila a T jsem si taky zmeřila. spolužačka má g=10,4, l=0,97 a T=1,917, střední chybu l má 0,04 a střední chybu T 0,0025, střední chyyba g jí vyšla 0,041. ale není schopna vysvětlit postup,protože to nedělala ona. ale není možné tam dosadit chybu 5%
tak co řešíš? prostě tam dosaĎ za delta L= 0,04 a delta T= 0,0025 (což jsou 4% a 2,5%) apak vyjde střední chyba g
aby jsi zjistila střední chby musíš udělat samozřejmě více měření...
pak by jsi to musela zpětně narafičit a hodnoty si vymyslet ..třeba alespoň 5 měření ..např.
T1 = 1,950 s, T2 = 1,870 s..přepokládám že čas s lepší přesností než 0,05 s nezměříš
a stejně tak i délku l1=0,946m, l2 = 0,944 m..a délku s přesností tak 0,5 až 1 mm
a pak dopočítáš k jednotlivým údajů g1, g2...a pak průměrnou hodnoutu g..což by tedy správně mělo vyjít těch tvých 10, 28 , ale já bych přepočítal dle výše uvedeného postupu a "nových" hodnot
a pak samozřejmě potřebuješ vypočítat střední chyby měření delta l a deltaT-dle vzorců., které určitě najdeš v tabulkách..
oprava 0,0025 je 0.25 %-ale je to nějak málo-tedy pokud jste měřil "ručně stopkami"
posilam screen z protokolu. neni mozne jakkoliv hodnoty naraficit, v priloze se priklada zapis z hodiny se spocitanym tihovym zrychlenim podepsany vyucujicim. v tabulkach se ta hodnota taky nehleda, je mozne ze je to tedy tech 2,5% a 4%, ale nejde si ani nic vymyslet ani nikde najit. bohuzel vsichni pocitaji s tim ze to umime z predesleho predmetu, ale ten jsem absolvovala neuspesne prave proto, ze jsem tohle nepochopila ale nikdo se mnou neztrati ani minutu aby mi to vysvetil
Tak znova..asi jsem to nezdůraznil!
kolikrát jsi měřila délku a kolikrát čas?
pokud jen jednou pak tam dosaď těch 2,5 a 4%..nic jiného ti tedy nezbývá
a ještě jednou si přečti ,co jsem napsal! když naměříš více hodnot - použiješ vzorec pro výpočet delta l a delta T..
když naměříš jen jednou - musíš dosadit tu chybu 2,5 a 4 % tedy 0,025 a 0,04 (nebo 0,0025 -ale tak přesné měření?)
(možná jste to řešili už dříve a berete ty hodnoty jako standardní chybu měření)
Jinak už opravdu nevím jak ti to vyvětlit !
takže kdyby bylo na mně tak dosadím za delta L = 0.04 a za delta T = 0.025 a dál bych už nic neřešil...samozřejmě ti vyjde jiná chyba delta g než kámošce...
číloslo delta T 0,0025 s emně zdá příliš malé...protože jak už jsem psal tato čísla se pohybují od 1, 5 do 5 % (0,015 do 0,05) leda že by to byla přesnost přístroje ,ale čas jste měřili stopkami (?) - neukazoval ho tedy přítroj, který by automaticky měřil dobu kyvu (kmitu)..
takže klidně tam dosaď za delta l i delta T hodnotu 0,05 ( 5%) - což v podstatě vyjadřuje přesnost naměřené veličiny (čím větší číslo, tím méně přesné)...když nejsou další údaje k dispozici :.§
a jinak musíš napsat kolik měření času a délek jsi provedla a jaké to byly hodnoty
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.