Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlost Jamec Bond

Od: achatinafulica* odpovědí: 6 změna:

opět se náš pan učitel vyznamenal, ty první dvě jsem asi zvládl ale ty druhé dvě otázky, prostě nevím...

Agent 007 byl zase jednou vyslán na mimořádně riskantní záchrannou misi. Tentokrát jde ale o hodně – jiný agent britské tajné služby MI6 je vězněn ve zločineckém doupěti a jde mu o život! Agent je pevně připoután k židli na dně obdélníkového bazénu s rozměry a=10 m a b=5 m , přičemž jeho obličej je ve výšce přesně h=1 m nade dnem bazénu.

V momentě, kdy se James Bond plížil potichu doupětem a byl od svého kolegy vzdálen pouze s=500 m , byl odhalen elektrickým senzorem. Zločinec hlídající uvězněného agenta se tedy rozhodl konat a otočil kohoutem, který do bazénu napouští vodu průtokem Q=50 l⋅s −1 , a v té samé chvíli se vydal na okružní pochůzku doupětem. Tato pochůzka trvá zločinci přesně dobu t 1 =2 min , po kterých se vrátí a čas t 2 =1 min zůstane u agenta. Pak odejde na další stejnou pochůzku, zpět k agentovi, a tak dále.

Na to, aby James Bond mohl kolegu osvobodit, musí přijít dostatečně brzy před tím, než se voda dostane na úroveň obličeje jeho kolegy. Rovněž ale nemůže přijít tehdy, kdy je u bazénu zločinec a ani τ=25 s před příchodem zločince – tolik času totiž zabere vysvobození spoutaného agenta.

1)Spočtěte, kolik času zbývá uvězněnému agentovi, než voda dosáhne na úroveň jeho obličeje.

2)Zjistěte, za jakou nejkratší dobu James Bond dojde k bazénu, pokud se nedokáže plížit rychleji, než rychlostí v=1 m⋅s −1 .

3)Najděte intervaly (rozsahy) časů, ve kterých se může James Bond doplížit k bazénu a kolegu osvobodit.

4)K intervalům času určete příslušné intervaly rychlostí, kterými se může James Bond plížit doupětem, aby byla mise úspěšná.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nepodvadej
hodnocení

0x

úlohy do výfuku ;)

roman68*
hodnocení

0x

no to je zajímavá úloha :) já jsem žákům zase dával příkladu o antilopách a gepardech !

ad 1) to snad umíš- vypočítat objem nádrže 10x5x1 m a dobu za jak dlouho se naplní-jen pozor na jednotky objemu - doporučuji převézt na litry a výsledný čas nechat v sekundách

ad 2, také bys to měl zvládnout - přímočarý pohyb znáš rychlost, dráhu - tedy čas je jediná neznámá

a to další až vyřešíš body 1 a 2

achatinafulica*
hodnocení

ty už mám, já právě nevím tak úplně ten 3 a 4 bod

den

naštve, co? když je zítra uzávěrka *smich*

achatinafulica*
hodnocení

už to mám hotové

roman68*
hodnocení

0x

ad 3 - takže maximální doba , kterou Bond má- je doba naplnění bazénu mínus 25 sekund

a minimální (9 min) - díky rychlosti plížení (pokud se musí stále plazit a nemůže zastavit) 1m/s by tam byl dříve a zločinec by ho přistihl, tedy se musí plížit nižší rychlostí-(vypočítáš 500m lomeno 9 min (540s)

a pak další intervaly 9... až do 11 min minus 25s a k tomu zase dopočítáš interval průměrné rychlosti plížení-ad 4

další intervaly 12..až do 14min minus 25 s, 15 min až 17min minus 25 s...ale POzor ! max do max. doby (ad 3 )

ale bez záruky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]