Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém ve škole

Od: anonym44 odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, mám asi svůj největší problém v životě.. studuju nebo respektive bohužel studoval na střední škole a došel jsem do 4 ročníku. Měl jsem zdravotní problemy a byl na vyšetřeních. Stěžovalo mi to prostě chodit do školy a nebyl jsem tam prostě celkově 3 týdny školy. Učitelce jsem posílal všechny důvody ale ona se všema studentama měla vždy problem. Proto sjednala výchovnou komisi na kterou jsem se nemohl dostavit protože mi to napsala 2 dny předem a já měl domluvenou schůzku s lékařem. Jí toto nezajímalo a proto mi poslala zanechání studia a vyloučila mě. už ze 3 ročníku mi za podobnou věc dala podmíněné vyloučení. Nevím,co si počíst protože jsem chtěl odmaturovat na jaře příštího roku. Rodiče to neví,že jsem byl vyloučen. Nevíte co s tim? u rodičů vím,že mě budou chtít vyhodit z domu protože pro ně je prostě základ ta škola ikdyž máma ví,že jsem měl tyto problemy zdravotní. Nevíte jestli se dá ještě tento rok když jsem byl vyloučen nastoupit na jinou školu a odmaturovat aspoň na podzim? děkuju..moc by mi vaše rady a názory pomohli.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Střední školu jsi navštěvoval, o studium jde až na VŠ.

Podle mne není šance, že by Vás přijala jiná škola do 4. ročníku, domnívám se,

že na podzim byste mohl odmaturovat pouze na této škole.

___

Máte-li již zdravotní problémy vyřešeny, zajděte za ředitelem školy,

vezměte s sebou veškerá potvrzení od lékařů a pokuste se vrátit. (Záležitost řešte osobně.)

Jiná SŠ by Vás pravděpodobně přijala do nižšího ročníku.

hawara*

Toto říká Příručka Ústavu pro jazyk český:

studovat, hovor. študovat ned.
1. (~; co) vzdělávat se na vysoké n. střední škole:

prirucka.ujc.cas.cz/...

...když radit, tak prosím bez chyb.

ctenar*

Skolsky zakon v souvislosti se stredni skolou nemluvi o studiu (jako v případě VOŠ/VŠ).

hawara*

...to je pravda, ÚJČ ano.

iz*

Když opravovat, pak prosím bez chyb...

Otázka není zaměřena na češtinu a podle školského zákona

jde v případě základnch + středních škol o žáky ...

martinaa*

V tom případě jde proti zákonu většina středních škol, jejichž www stránky, učitelé i ředitelé označují své svěřence za studenty, taktéž u písemných vyrozumění se užívá "ukončení" nebo "zahájení studia". Ačkoli nevím, proč řešíte takovou hovadinu, jestli žák nebo student... zbytečné.

hawara*

Máte pravdu, ale jen podle zákona :)

doplněno 01.12.15 21:46:

...ale ono mu snad ani nešlo o to, jestli navštěvuje či studuje ;)

ria*
hodnocení

0x

Musíte tam mít nějaké odvolání, tak to ještě zkuste a osobně se přijďte omluvit.. Jinak některé školy Vás vezmou, některé ne.. :/ hodně štěstí

doplněno 01.12.15 17:33:

Vemte všechnu odvahu, a běžte tam, stejně už není co ztratit.. za pokus to stojí..

doplněno 01.12.15 18:45:

ahoj čtenáři.. nevím jak je to teď, ale sestra vylítla ze třech škol a rodiče o tom vůbec nic nevěděli.. až pak si našla jinou, kterou dokončila.. Trocha vynalézavosti :).. až teď rodiče šokujeme o tom co se vlastně dělo :D

doplněno 01.12.15 20:56:

Dam.. to je taky pravda.. tam ještě něco nehraje..

hodnocení

0x

Vezměte všechna potvrzení od lékařů a běžte na sekretaritát školy, určitě to nějak vyřešíte.

albatros498022*
hodnocení

0x

Tři týdny se po doktorech opravdu chodit nedá je to celkem 15 dní a tolik času se opravdu u lékaře strávit nedá, jinak pokud jsi schopen doložit, že jsi celou tuto dobu strávil u lékařů tak to použij. Ovšem šanci jsi propásl tím, že jsi se nedostavil na výchovnou komisi, podle mne to zase takový problém být nemohl nebo se včas omluvit a pokusit se sjednat jiný termín, nebo přesunout lákaře na jindy. Podle mne jsou to jen a jen výmluvy a nic jiného.

anonym44
hodnocení

Netrávil jsem všechny ty dny u lékaře ale měl jsem problemi s bolestmi hlavy a zvracení na který beru prášky a nešlo s tím chodit do školy. Na jiný termín jsem se snažil domluvit ale moje třídní mi neodepisovala na emaily od tý doby a od kluků ze školy jsem akorát poslouchal,jak o mě říká,že jsem směšný atd. Neni to zrovna nejlepší přístup. Jí nic nezajímalo a prostě vyhazuje za tohle.
iz*

Už jste se seznámil se školním řádem a se školským zákonem?

Ze školy Vás nevyhodila třídní učitelka, maximálně ji vedení školy

pověřilo napsáním dopisu...

Komunikovat se školou je lepší osobně nebo doporučenými dopisy.

rocco*
hodnocení

0x

Souhlasím s albatrosem. Podle mého názoru by jsi to rodičům měl říct, stejně se to doví a bude to horší. Hlavně si dodělej maturu, nebo bez vzdělání nenajdeš práci ani uklizečky

anonym44
hodnocení

ano vím,že bych jim to měl říct ale jsem z toho v prdeli a bojim se jejich reakce. táta se mi o školu vůbec nestará a máma mě za to zabije. Maturitu si chci udělat. neměl jsem nikdy s tim problem neměl.

hodnocení

0x
Snad jedině na soukromé střední škole vás vezmou rovnou do 4. Ročníku. Znám takové případy. Na některých soukromych školách to není problém (včetně rozdilovych zkoušek za všechny 4 ročníky). Kdo vám ale bude platit školne? Na státní škole spíše nižší ročník, stejný obor na škole kde je nedostatek studentů, možná též 4. ročník. Záleží pouze na řediteli školy. V případe jiného oboru budete dělat rozdilove zkoušky za všechny ročníky. U státní školy v případe jiného oboru odhaduji nižší ročník. Ohlidejte si platbu zdravotního pojištění 1242kc/měsíc. Jestli vás vyhodili v listopadu, musíte si za prosinec zajistit platbu zdrav.pojištění - například přihlášením na pracák, získat status studenta na jiné škole či třeba sám zaplatit. Předpokládám že asi zaměstnání neplánujete. Maturitu az na podzim (i v případe, že půjdete do 4.rocniku. Jelikož si už zřejme nestihnete dát přihlášku k jarní maturitě). Na maturitu máte čas 5 let od ukončení posledního ročníku SS
doplněno 01.12.15 18:16: Optejte se ve Vaší původní škole a ve školách v okolí nebo nejlépe se stejným oborem. Na jaře se dávají přihlášky k podzimní maturitě
doplněno 01.12.15 20:22:

Když si zdrav. pojištění neohlídáte, vzniká na pojišťovně dluh + penále. Na tohle si dejte POZOR!

ctenar*

Na jaře se dávají přihlášky k podzimní maturitě
Termín pro podání je 26.června ( vyhláška).

ctenar*
hodnocení

0x

Spousta z toho, co pises, nedava smysl. Mnohem vice papirovani se musi prihodit, nez te vylouci ze skoly. Bylo ti v te dobe uz 18? Jestli ne, muselo to jit pres rodice (doporucene dopisy, telefonaty, ...)

Ukonceni stredni skoly dela reditel, ne ucitelka. O vychovne komisi jsem neslyšel. Podmíněné vyloučení třídním učitelem opravdu existuje.*sok*

Veškeré záležitosti kolem studia na střední škole reguluje Školský zákon. Ve vlastním zájmu si ho přečti.

anonym44
hodnocení

ano momentálně mi e 19 let. Třídní mi pouze napsala o té výchovné komisi a nic víc. Napsal jsem jí důvod proč jsem nedorazil a dodal i razítko prostřednictvím emailu ale to ona neřešila a neodepisovala mi na emaily na nic. Až pak jsem se dozvěděl od kamarádů,že řekla ať mi vyřídí to,že mě vyhazuje. Dnes mi přišel dopis o zanechání studia potvrzený ředitelem. Nic víc jsem nedostal nebo nedostal jsem vyjádření od svojí třídní protože mi nereagovala na emaily více jak týden.

když třídní nereagovala na maily v tak důležité věci, na školu minimálně zavoláte "co a jak" a zajdete tam osobně.

Maily jsou v tomto případě k ničemu.

Když jste se nemohl dostavit, tak doporučené dopisy!

A ohlídejte si to zdravotní pojištění, jak jsem již psala. Pokud tedy čtete, co vám tady lidi píší.

Samé výmluvy pořád dokola o:(

iz*

Podle mne tazatel zaměnil "výchovnou komisi" s pedagogickou radou.

Ovšem o podmíněném vyloučení třídním učitelem jsem ještě neslyšela (nečetla).

Viz další odstavce § 31:

Problém ve škole
dam®

Bez komentáře k původním... jen mě zaráží tří týdenní zdravotní odloučení ze školy s popisovanými důsledky, dle mě blbost.

anonym44
hodnocení

Ano kvůli tomu,že jsem měl zdravotní problémy a nebyl jsem ve škole 3 týdny ačkoliv jsem měl podmíněný vyloučení mě vyhodili ikdyž jsem jim posílal emailem všechny důvody a potvrzení od lékaře a i aby mi věřili jsem poslal lékařskou zprávu a výsledky vyšetření. Třídní semnou ani nekomunikovala a ignorovala a pak ještě ve třídě o mě říká jak jsem směšný atd.
dam®

Kdybys byl zdravotně opravdu nezpůsobný, tak tady neřešíš problém vyloučení, ale sháníš lidi na doučování a škola /učitelský sbor/ by ti pomohl. Tak hlavu vzhůru a bojuj, přestaň fňukat a hledat výmluvy. Že rodiče nereagují? O tom taky ani zmíňka. A taky se můžu plést...

doplněno 01.12.15 22:32:

Mail není seriózní debata, pokud není domluveno předem, osobní přístup je solidní. Původní podmínku jsi nedodržel, tak co si myslíš? Že pro tvou osobu se bude ještě někdo chtít angažovat? Podmínka není kravina na způsob "aby se neřeklo", takhle to zkoušej mezi sobě rovnýma, než ti ji někdo flákne. K rozumné shodě se bez osobního kontaktu s vedením školy nedostaneš. Ani se nezmiňuji o tvých rodičích.

anonym44
hodnocení

Jo měl jsem zdravotní problémy o kterých ta moje třídní věděla ale je taková,že jí tohle nezajímalo a řekla si podle toho co mi řekli moji spolužáci: nechodí do školy a nemůže odmaturovat tak ho vyhodim. Od nás ona chtěla razitko od doktorky od 1. Ročníku i za jeden den co člověk chyběl nebo za to že třeba člověk zaspal. Když si neměl? Neomluveno. Vim,že takhle to bude i v práci že prostě bez neschopenky nebo doložení od lékaře nemůžeš chybět ale na střední škole?
ctenar*

Nepises, ze te reditel pisemne vyzval k dolozeni duvodu neucasti ve skole, coz on musi udelat.

Sice jsi asi nedokladal (odst.1 a 3 a §22) neucast na vyucovani podle Školního řádu (stahni si jeho kopii na webu skoly, mozna vam dali i jeho kopie na zacatku skolniho roku), ale s lekarskymi potvrzenimi a komunikaci s tridnim ucitelem mas podle me solidni sanci prokazat, ze jsi studia vědomě nezanechal a pro neucast (nebo jeji velkou cast) mas legitimní omluvu.

Jestli už jsi zdravý, pak posbírej všechna svoje lékařská potvrzení, vytiskni si kopie všech mailů, které jsi poslal do školy a které ti ze školy přišly (každý email na samostatný papír), vezmi dopisy, které jsi dostal ze školy a udělej časový přehled den po dni, co se ten den stalo (např.: 25. 11 - byl u lékaře, mám přijít na kontrolu za 2 dny; dostal email [číslo 8 ve sbírce emailové korespondence se školou] od třídní učitelky, že výchovná rada zasedá za 2 dny, atd.). Domluv si schuzku u reditele. Neodkladej to. Jestli jsi jeste nemocny, tak zavolej/napis, ze s vyloucenim nesouhlasis a ze hned, jak se uzdravis, jsi schopny dolozit omluvitelnost veskere/vetsiny neucasti na vyucovani.

Jestli nebude mit o setkani zajem, musis si stezovat u zrizovatele skoly (nejcasteji krajsky urad).

Napis sem, jak se situace vyviji.

ctenar*

Take jsem o podminenem vylouceni tridnim ucitelem neslysel, ale v zakonu to je.

§2 popisuje situaci, kdy zaka vylucuje reditel

§4 popisuje lhuty, ve kterych ma reditel jednat

O prubehu pri vylouceni tridnim ucitelem se nic blizsiho nepise.

To vylouceni v §1 je asi jen spatna formulace (primotalo se to tam s "pochvalami a jinymi ocenenimi"), ale je to tam.*nevi*

Tazatel nakonec dostal dopis o zanechani studia od reditele. Tim napadnutelnost vylouceni tridnim ucitelem pada. K reditelovu dopisu se vyjadrim v jinem prispevku.

doplněno 02.12.15 00:39:

Omlouvam se velke bile okraje obrazku. Zapomnel jsem to oriznout.:(*zed*

doplněno 02.12.15 01:49:

Musel jsem to oriznout. Na to se proste nedalo koukat.*ee*

To modre podtrzeni je moje zvyrazneni, ze tridni ucitel muze podminecne vyloucit.

doplněno 02.12.15 01:53:

Jeste koukam, ze pisi o paragrafech (§2, §4, ...) a pritom mam na mysli odstavce (odst.2, odst.4, ...) :(

Problém ve škole #2
Problém ve škole #3

"Pochvaly, jiná ocenění a DALŠÍ kázeňská opatření může [...] uložit [...] třídní učitel." DALŠÍ káz. opatření, ne podmíněné vyloučení.

A na to navazuje (4): "O podmíněném vyloučení nebo o vyloučení žáka či studenta rozhodne ředitel školy [...]."

ctenar*

Hm, neco na tom vasem vykladu opravdu bude. Ted to take zacinam videt.

Druha veta zminuje, ze kazenska opatreni jsou 3: podm.vylouceni, vylouceni, dalsi.

U tridniho ucitele pak opravdu zminuje jen ty "dalsi" (jejich seznam jsem zatim mimochodem nikde přehledně nedohledal).

Četl jsem ten odstavec paragrafu mnohokrat a presto jsem to takto predtim nikdy nepochopil.

martinaa*
hodnocení

0x

Ještě dnes seber všechny omluvenky a zprávy od lékařů a naklusej do školy, přímo k řediteli. Jinak jsou všechny řeči kolem výmluvy a zbytečné. Jednání učitelky je divné, nicméně to tvoje taky není zrovna skvělé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]