Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní druh - CO

Od: adamova odpovědí: 11 změna:

co je slovní druh slova

"co nejsladčeji"

doplněno 29.11.15 12:04:

slovní druh

co nejsladčeji - to slovo CO

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hawara*
hodnocení

2x

...nedohadujte se, nehádejte a netipujte. Toto říká Příručka ÚJČ (je to bod 2): "co"

co sp. podř.
1. čas. hovor. co ho znám, je stále stejný pokud
2. způs. utíkal, co mohl (nejvíc) jak; zřetel. ve spoj. co se týče pokud; (s 3. st. příd. a přísl.) co největší, co nejdál pokud možno
3. kniž. jako 2: vrátil se co vítěz; běžně ve spoj. den co den, večer co večer, co chvíli každý den atd.

adamova
hodnocení

takže co ve spojení co nejsladčeji je spojka?

Ano, spojka

pu®

Já bych to viděla na zájmeno - příslovečné vztažné. Sedí mi to do tohoto případu víc než spojka. Viz stejná příručka, stejný odkaz, jen je potřeba číst vše: prirucka.ujc.cas.cz/... -> SSJČ, II./2.

Mimochodem krásně je na tomto příkladu vidět, jak se ani jazykovědci zkrátka někdy neshodnou...

hodnocení

1x

příslovce - 3. stupeň

adamova
hodnocení

ale to slovíčko "co"

pt®
hodnocení

0x

6. Příslovce vyjadřují různé bližší okolnosti dějů nebo vlastností, a to určení místa, času, způsobu, míry, příčiny,

(ptáme se na ně: jak, kde, kam, odkud, kdy, odkdy, jak dlouho, proč ...).

Jak? - co nejsladčeji

rodicka.cz/...

doplněno 29.11.15 17:04:

aha, Vy jste doplnila dotaz v ten samý čas, co jsem psala odpověď...:)

mil®
hodnocení

0x

Já bych zase řekl, že to je zájmeno.

adamova
hodnocení

nemůže to být náhodou částice?

naihonn*

Hm, definitivně to netuším, ale protože jsem člověk zvědavá, tak jsem na internetu hledal a začínám si taky myslet, že se nedá vyloučit, že to co by mohla být částice. *frajer*

doplněno 29.11.15 12:31:

Jo, ale i to, že by to mohla být spojka. Takže možná máme vítěze.

roman68*
hodnocení

0x

chtělo by to asi vidět ve větě.."co"

podle slovníku spis češtiny je to ale v tomto spojení spojka.

doplněno 09.12.15 01:26:

ale pokud se řídíme "citem" spíše to zájmeno příslovečné vztažné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma slovní druh

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]