Nejste přihlášen/a.
Dobrý den připravuji se na přijímačky na medicínu, a musím se doučit chemii, mám zaplacený online kurz, ale narazil jsem v chemii na chemické rovnice, ale bohužel jsem to podle textu nepochopil neznáte někdo nějakou stránku nebo video, kde by to bylo vysvětleno polopatě. ukázka je třeba Sestavte rovnici reakce kyseliny dusičné s hydroxidem hlinitým atd.
Děkuji všem za odpověď
Václav K.
Obávám se, že pokud nemáš základní znalosti alespoň anorganické chemie, třeba o vaznosti prvků a trochy aritmetiky, pak vám žádný rychlokurz nepomůže.
3 HNO3 + Al(OH)3 = Al(NO3)3 + 3 H2O
Snad jsem se nespletl, promoval jsem před 36 lety. Když tak pardon.
No rychlokurz je to z pohledu mého, ale ono je tam vlastně vše k příjmačkám, akorát jsi mě docela překvapil tím ,,pokud nemáš základní znalosti anorganické chemie´´ Mají to asi postavený trochu jinak, protože tu kapitolu co jsem teď studoval se jmenuje obecná chemie, a jsou tam právě tyto výpočty, kapitola anorganická chemie následuje až po tom, tak asi si projedu tu kapitolku na tu anorganiku
Asi bys měl nejprve pohledět pohledem zvídavým na periodickou(dříve Mendělejevovu) tabulku prvků.Ta vyjadřuje vlastnosti i vaznosti jednotlivých prvků.Z ní se dozvíš atomovou hmotnost a číslo jednotlivých prvků a získáš přehled o celkovém stavu chemie.Lépe se budeš orientovat i v chemických rovnicích.Samozřejmě jednodušší je všeobecná chemie,vycházející z chemie anorganické.
Pak si osvěžíš hlavní chemické reakce.Oxidace,redukce.Neutralizace.Syntezy.
Zkus si projít tuto webstránku. zschemie.euweb.cz/...
JABRAKA
Pohledem na Mendělevou periodickou soustavu prvků nezjistíte o jejich reakcích téměř nic. Snad jen to, co se asi může od prvku očekávat. Třeba dusík - 5 oxidačních stupňů. To je celé odvětví chemie. O uhlíku nemluvě. To je jen srovnání mezi V. a IV. hlavní podskupinou. Chce to pochopit chemii jako celek, není to jako být doktorem, nebo automechanikem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.