Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Motám se v nečem o čem nevím zda je průser,bude mít následky,měla bych mít výčitky a jak jak se dál zachovat.
V pondělí se ve škole řešilo v hodině s třídní učitelkou téma "hodina anglického jazyka" . Prospěch,problémy s učitelkou,problémy které vidí ona v nás,žáci projevovali svoje názory a učitelka ty svoje ale pojďme k věci.
Z toho co říkala paní učitelka jsem byla dost vytočená a dřív jsem mluvila než jsem myslela
V prvním ročníku jsem byla za učitelkou angličtiny a požádala ji jestli by mi byla ochotna pomoci s anglickým jazykem. Čekala jsem náké doučování ve škole nebo i to ,že mi pomůže mimo školu , že semnou na té angličtině prostě zapracuje. Doma jsem to řekla mámě a ta učitelce teda volala aby se sní domluvila co a jak. Učitelka ji řekla ,že mi dá doučování na 290Kč,- /h brala jsem to. Na prvním doučování ale nebylo nic tak jak jsem si představovala. Čekala jsem ,že si uděláme plán a ona mě dodá základy co mi chybí a prostě mě naučí anglicky ale učitelka vytáhla to co jsme dělali do školy a vždy mě jen připravila na písemku abych měla dobrou známku. Nikomu jsem to nesměla říct ... po chvíli jsem to ukončila protože jsem si její pomoc představovala jinak a nechtěla jsem od mámy peníze na něco co mi nic nedává jen zlepšuje známky ve škole. Tak jsem tam chodit prostě přestala. V hodině když nám učitelka řekla ,že za učitelkou angličtiny můžeme kdykoliv přít ,že nám pomůže řekla jsem to jo leda za peníze a všechno jsem před celou třídou řekla. Učitelka se cítila velmi zaražena a nesjpíš se to bude i řešit nebo učitelku o tom informovat ,že to ví. Řekla jsem to protože se mi nelíbí jak se k nám angličtinářka chová a je ochotna pomoct podvodem za peníze rodičů. Přišlo mi to nefér vůči spolužákům ... Bojím se toho ,že mi ted angličtinářka bude dělat problémy ,že třeba bude zapírat ,že to není pravda a já budu obviněna za křivé obvinění protože to nemám jak dokázat ,že se na mě v hodině bude hnusně koukat ... Myslíte ,že z toho budu mít já nebo učitelka problém? je dobře ,že jsem to řekla? Jak se z toho vyvlíknout .. jsem z toho ve stresu neměla jsem to asi říkat dekuji za vaše názory a rady pěkný večer.
Já v tom nevidím problém, kdy učitelka po vyučování si může přivydělávat soukromými hodinami. Zda dělá daňové přiznání či nikoliv se NIKDY nedozvíš. Že budeš v hodině neoblíbená, s tím na 100% počítej.
Když jsi byla nespokojená s vedením doučovací hodiny, mohla jsi důstojně říci svůj názor, slušně se rozloučit a najít si jiného učitele. Je to jen tvoje voba.
Jak kde. U nás bylo nepřístojné doučovat vlastní žáky za peníze. Nepsané, ale důsledně dodržované pravidlo. Dokonce jsem odmítla i dívku z jazykové skupiny, kterou jsem neučila, jejíž rodiče mi naprosto sami od sebe nabídli peníze. (Zároveň jsem ale odmítla dívku doučovat...)
Ale přiznám se, že zakladatelce nepomůžu, protože si vůbec neumím představit, co bych sama dělala a jak by se to dalo řešit. Ale určitě to, co se dělo, není v pořádku: 1) proto, že doučovala vlastní žákyni za peníze; 2) proto, že to nesměla nikomu říct. To o něčem svědčí.
Ale usko máte pravdu, že své výhrady mohla zakladatelka sdělit mezi čtyřma očima.
Domko, je někdo schopný a ochotný dosvědčit doučování - mamka, která s vyučující mluvila? Někdo jiný? Asi bych se zdržela nějakých výstupů (dokážu si představit, že ta situace ve třídě byla vyhrocená a může se hrotit dál), ale pokud to jde, trvala bych na tom, že doučování se odehrávalo. Není třeba učitelku hanět pro to, co s tebou v hodinách probírala (viz uska, navíc tomu nelze úplně vše vytknout), ale trvej si na tom, že se dělo a že bylo placené.
Já vím .že jsem to mohla říct mezi 4 očima ale ta hodina mě tak namíchla ,že to ze mě vypadlo. Spolužáci to neřeší spíše to bude řešit třídní a já mám strach ,že za to budu trestaná já. Nechtěla jsem nikomu ublížit. Mamka by to dosvědčila a dosvědčili by to i dvě kamarádky ze třídy ale nechci nikoho do toho tahat a přidělávat jim zbytečné starosti. Za tím co budu stát protože tomu tak bylo.
Chce to číst celé .) tady nejde moc o doučování jako přípravu na písemku, v čemž je docela rozdíl... Jinak je pravda, že to šlo říct podstatně lépe, jak se to bude řešit ti nikdo přesně neřekne, záleží na rodičích, řediteli...
vypadá to, že případný rozjetí aférky by mohla zastavit jen ta třídní (pokud už s angličtinářkou (nebo s kolegama) nemluvila a pokud to nebudou rozkecávat a rozvrtávat spolužáci)
takže mě napadá jen zkusit ve vhodný okamžik (ovšem urychleně) třídní říct, že bys byla radši, aby se to nerozmazávalo - v podstatě zopakovat to, cos napsala tady (je samozřejmě otázka, jestli na to už nebude pozdě a co třídní udělá i tak)
nějakýho oficielního postihu (dokonce vyloučení!) se podle mě bát nemusíš, no ale že atmosféra mezi tebou a angličtinářkou, ale třeba i na celý škole může zhoustnout, pakli se to bude nějak řešit, to se stát může...
ještě si pro jistotu dopředu rozmysli, jak přesně budeš popisovat ten způsob doučování pro případ, že by se tě na to někdo (třeba vedení školy) ptal - jde samozřejmě o to, jestli to podáš ve smyslu ´měla jsem pocit, že je to spíš učení úzce zaměřený na co nejlepší udělaní testů, já jsem si představovala něco komplexnějšího, s trvalejším efektem´, anebo vysloveně ´celé doučování bylo jen o tom, připravit mě co nejlíp na nejbližší test´ - škála podání může bejt samozřejmě ještě mnohem víc odlišná, tohle je jen příklad
no a úplně na závěr, podle toho, jak to celý dopadne (resp. když se z toho nějaká ta větší či menší aférka vyklube), můžeš tý angličtinářce třeba poslat vysvětlující dopis (nebo jí to říct osobně) - zas ve stylu toho, cos napsala tady - tj. mně to vyučování takhle pojatý vadilo, ale nechtěla jsem ublížit, rozmazávat to, ujela mi v rámci diskuze huba... - v lepším případě to by to mohlo znormálnit vztahy mezi vámi - ale to samozřejmě předbíhám, co bude, to se ještě neví
---
jinak má tahle příhoda i jednoznačně kladnou stránku - praktickou zkušenost, že člověk by si měl (a to doslova v každém okamžiku - mj. i v rámci nějaké okamžité drobné poznámky, odpovědi, reakce) dávat pozor na to, co že to vlasně (komu v daný okamžik a komu se to může donést) říká... (to přímo doporučuju si tuhle konkrétní příhodu zapamatovat - klidně si z ní pořídit písemné záznamy a po několika letech si ji jejich čtením oživovat, člověk zapomíná i na vlastní zkušenost, a tahle je celkem důležitá (pochopitelně i tak každý v životě opakovaně něco nevhodně vyplácne, a už vůbec to nemá znamenat, že má člověk pokaždý držet hubu a krok, to je dokonce naprosto jiný téma, tohle je prostě o jakési permanentní kontrole, co v daný okamžik komu sděluju))
Máte strach, že vás učitelka bude topit. Je možné, že vy jste jí " zatopila " svou dětskou reakcí významně více. Píšete , že to doučování neprobíhalo podle vašich představ, tak jste ho ukončila. Tím snad uzavřeno. Vůbec nechápu, proč jste to tedy dále řešila , před třídou, třídní.. Píšete, že doučko bylo v prvním ročníku. Dnes jste ve vyšším ročníku?
Žádný problém z toho asi nevyvstane. Jen ty budeš nyní muset hodně zintenzivnit svoji přípravu na její hodiny, takže jsi na tom i tak v podstatě vydělala. Kde bydlíš? Je to větší město nebo jen nějaké malé mrně? Podívej se po inzerátech nebo sama nějaký dej ven, inzertní tabule mají např. Kauflandy, Billy, Alberty apod. Často i na nich nabízejí doučování studenti a za lepší cenu než 290 Kč. Ta úča tě nemusí trápit, asi moc férová není, když tě chtěla podvodně připravovat na nadcházející písemku kvůli známce, nikoliv doučovat anglinu. Tak vydrž a makej! S úsměvem, a ne v křeči.
Učitelé by neměli své žáky učit ani doučovat za peníze. Hodně škol (možná všechny) nabízejí možnost bezplatných konzultací, na něž žák samozřejmě musí připravovat. Je chyba očekávat, že učitel někoho něco naučí. Učitel ukazuje cestu, kterou musí každý žák ujít sám.
___
Doučování je trochu jiné než výuka. Zaměřuje se na aktuálně probírané učivo, což podle mne paní učitelka splnila.
Výklad a doplnění starších restů můžeš očekávat od výuky.
Chyb jsi udělala více: Zaměnila jsi doučování s výukou a nebyla ses schopna dohodnout (to možná měla spíše maminka) na tom, co potřebuješ. Pokud jsi nebyla spokojena, měla ses pokusit domluvit s učitelkou, která se podle mne snažila poskytnout to, co se od ní očekávalo – doučování.
Soukromé záležitosti jsi neměla řešit veřejně. Chybu jste udělaly obě –ty jsi nebyla schopna definovat a dohodnout se na tom, co potřebuješ, a učitelka neměla doučovat vlastní žačku. Ty jsi navíc zatáhla soukromou dohodu do školy.
Už z toho, že jsi o doučování neměla mluvit, ti (i mamince) mělo být jasné, že s doučováním pravděpodobně nebude všechno úplně v pořádku, a měly jste si doučování najít mimo školu.
___
Problémy bude mít hlavně paní učitelka. Podle mne bys za ní měla zajít a omluvit se jí.
Zdravím. Když pominu to, že já bych si coby učitel žáka peníze nevzala (učím na soukromo, ovšem ne své žáky), protože bych se normálně styděla, tak nechápu tvoje pojetí "je ochotna pomoct podvodem za peníze rodičů".O jakém podvodu mluvíš? Byly jasně dohodnuté podmínky (učení-odměna), které se tobě nelíbily. Ok, ale žádný podvod v tom není. Snad jen špatná domluva mezi tebou a učitelkou, že sis neřekla, co přesně ti nejde a co potřebuješ doučit. Že sis otevřela pusu před třídou, tak to je bohužel tvoje chyba a poneseš za ni důsledky - a to jak ve vztahu mezi tebou a spolužáky, tak ve vztahu s učitelkou. Správná učitelka by tě neměla nijak topit, nicméně nemůžeš čekat, že tě bude milovat poté, cos kamarádům nakecala takový nesmysly (viz tvá věta o podvodu).
"Bojím se toho ,že mi ted angličtinářka bude dělat problémy". Se divíš? Když z ní před jinou učitelkou uděláš nějakou podvodnici, která jde jen po penězích? Teď si to budeš muset uřejmě vyžrat až do dna, bohužel. To jsme holt my, co rychleji mluvíme, než myslíme (taky jsem za to dostala od života pár facek).
je to snad také o tom, jaká je učitelka osobnost a zda si uvědomí svůj podíl na této "kauze"..pokud nemá nějaký mindrák, měla by to zvládnout i bez potřeby se žákyni nějakým způsobem "revanžovat" za polechtané egíčko...
Dospělý člověk-učitel snad je ten, který by měl situaci urovnat a nečekat to od nezralého naivního dítěte !
Já bych si žákyni pozval do kabinetu a osobně si s ní popovídal a pokusil se jí vysvětlit , že jsou záležitosti osobní, které na veřejnost nepatří ..a je lépe si to vyříkat mezi čtyřma očima
z formulace otázky jsem nabyla dojmu, jakobys snad učitelku podplácela, aby Ti dávala lepší známky - ale ono šlo o normální soukromé doučovací lekce - a ty - jsem myslela - se přece vždycky platily, ne?
ano platí se, ale soukromému učitely nebo doučovateli...ne učitelce, která má stálý plat a pracuje ve státní škole..
takto se skutečně v podstatě jedná o úplatek.protože paní učitelka slečnu připravila pro konkrétní písemku, kterou sama sestavila!
to jí rovnou mohla říct přesné zadání písemky za peníze !
dle mého je jednání učitelky neetické !
a naopak si cením dětské upřímnosti až drzosti, se kterou mají někteří dospělí problém, protože nemají čisté svědomí
Zdravím "domko",
jak může ,z pohledu profesionální cti .učitelka ve státní škole doučovat vlastního žáka za peníze? ona není placená za to, jak žáky učí?!..je to sand i její vizitka §
pokud doučit..pak třeba v kabinetu po výuce a gratis..Jinak existují soukromí učitelé-doučovatelé..takže nevím, proč ti to sama učitelka nedoporučila !
Takže z mého pohledu jsi neřekla vůbec nic špatného-s dětskou upřímností jsi řekla pravdu a jestli se tady má někdo chytit za nos je to paní učitelka!
to je můj názor i osobní zkušenost ze školy (doučovala mě profesorka ruštiny na gymnáziu u sebe v kabinetě je za květinu, kterou jsem ji u maturity dal)
R.
Naopak domko !
přál bych si mít takovou upřímnou dceru !
pokud v sobě budeš dusit pravdu, může se z tebe stát pokrytec a odneseš to i zdravotními problémy...zatemníš svoje vlastní svědomí
Takže se neboj pravdy, aŤ je jakkoli bolestivá..a součástí našeho zrání-dospívání je i to, že se učíme říkat pravdu s větším citem a rozvahou..ale ani mně se to vždy nepovede-také občas přestřelím..
takže ti držím palce a naopak si velmi cením takových vlastností jaké máš ...jsou vzácné
Ahoj
Bylo to opravdu nevhodně řečeno a ještě ke všemu zavádějícím způsobem. S učitelkou se Vaše matka dohodla. Vůbec tady nechápu některé rádce, kteří se pozastavují nad tím, že si učitelka nechala honorovat svůj čas, který žákyni ve svém volném čase vymezila. Nejednalo se o jednorázovou pomoc, (která by určitě byla zdarma) ale o pravidelné docházky. Chtěla bych vidět, kdo z těch, co se tady pohoršují by to dělal za úsměv. A vůbec nevidím nic špatného, nebo nezákonného na tom, že si učitelka chce ve svém volném čase přivydělat. A pokud se to žákyni nelíbilo, mohla se s učitelkou domluvit na jiném způsobu doučování a ne ji takto obviňovat. Ona už ta otázka svědčí o mnohém. "Dávala jsem učitelce peníze pro lepší známky" Pod tím si mohu představit i to, že učitelku podplácela.
Předpokládám ale, že se nad tohle nevhodné a vcelku urážlivé chování učitelka dokáže povznést. Není to ona, která se zachovala špatně ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.