Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Limita funkce

Od: junkie odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mám problém s touhle funkcí:

(pí - 2arctgx)* lnx x jdoucí k nekonečnu

dostanu neurčitý vyraz 0*nekonečno

Dostal jsem se k až k tomuhle:

limx→∞(π-2arctg(x))ln(x) = limx→∞[π-2arctg(x)]/[1/ln(x)]
= limx→∞[π-2arctg(x)]/[1/ln(x)] = limx→∞[-2/(1+x²)]/[-1/(x*ln²x)] = limx→∞(2x*ln²x)/(1+x²) =
= limx→∞(2x*ln²x)/(1+x²) = limx→∞(2ln²x + 4ln(x))/(2x) =
= limx→∞(2ln²x + 4ln(x))/(2x) = limx→∞(4ln(x)/x + 4/x)/2

po sem jsem se dostal původně, pak programem to pokračuje takhle

limx→∞(4ln(x)+4)/(2x) =
= limx→∞(4ln(x)+4)/(2x) = limx→∞(4/x)/2 = limx→∞2/x = 0

Nechápu dál té upravě. A mohu třeba z čitatele vytknout 4 a zkrátit s dvojkou dole?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

1x

Prevedl na spolecny nasobek (ten je x, resp.2x) a pak vrsek i spodek zderivoval.

4 a 2 muzes pokratit.

junkie
hodnocení

takže dostanu 2(lnx*(1/x) + 1/x) = 2(nekonečno*0 + 0) = 0?

ctenar*

Eh?*ee*

2(lnx*(1/x) + 1/x) = 2[ (lnx +1)/x] = zderivovat vrsek/spodek = 2[ (1/x + 0)/1 ] = 2/x = 0

derivace lnx je 1/x

Výraz nekonečno*0 není definovanž, Zkráceně a ne zcela přesně, ba vlastně, vzato doslova, je to pitomost, ale přesto se to užívá a vlastně se to vztahuje spíš na metodu řešení, míní se rtím, že metota , používajíci větu o součinu limot, zde nedokýře určit limitu (ale ta limita buď neexistuje, nebo je zcela určítá, jen k ní musíme dospěšt jinak. Zde pouřitím L(Hospitalova pravidla, ale jde to i jinak.
doplněno 27.11.15 16:26: pardon, vypadlo mi něco:definovan, mluvíme o "neurčitém výrazu", zkráceně a ne zcela přesně, ba vlastně, vzato doslova, je to pitomost,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]