Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věty o logaritmech

Od: ssss odpovědí: 2 změna:
Ahoj, potřeboval bych poraďit s tímto příkladem5*(log200-log2) + 0,5*log25+log20=Zkoušel sem to počítat ,ale ke správnému výsledku sem se nedostal (má to vyjít 12) a nevím kde mám chybu :/moje řešení...5*(log200-log2)+ 0,5*log25+log20=5*log10 +log5+log20=log105 +log5 + log20=log (105*5*20)=log10107=10=107106

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

naihonn*
hodnocení

0x

Netuším, jak se ti podařilo vytvořit hned ten první výpočet, ale je to najednou podezřele kratší, takže to asi bude úplný nesmysl. Nevylučuju, že je možností postupu víc, ale protože jde o logaritmy o základu 10, tak je dobrý cíl ve finále mít všude, kde to jde, i logaritmované číslo jako 10 na něco. A hned ta první závorka se navíc na první pohled tak hezky vyruší a logaritmus, co zbyde, se hezky vypočítá. Ten zbytek už chtěl trochu víc čachrů, ale když se použijí i ty další věty o logaritmech, tak to je taky v pohodě. Takže to určitě ještě jednou zkus.

doplněno 22.11.15 08:57:

Jo, ještě jsem se neprobral. Tvůj postup je v pohodě, možná u té první závorky i kratší na napsání, ale chybí ti tam jedna nula po tom vydělení.

doplněno 22.11.15 08:59:

Myslím ten úplně první postup, dál je to pak nesmysl, protože přece log10 se dá už normálně vypočítat, takže dělat z toho mocninu je hloupost.

doplněno 22.11.15 09:01:

Už se do toho zamotávám, jak jsem říkal v prvním doplnění, není to log10, ale log100, ale pořád stejně snadné ho už normálně vypočítat.

ctenar*
hodnocení

0x

5*log10 ma byt 5*log100, jak uz se pise nade mnou

log10107 = 7 (primo z definice logaritmu)

Spravny vysledek je 12, jestli se nemylim.

doplněno 22.11.15 12:53:

Aha, koukam, ze uvadis, ze spravny vysledek je 12. Takze to mam spravne. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]