Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stoupne voda?

Od: achatinafulica* odpovědí: 17 změna:

Lucii se stýskalo po létě, a tak si zajela slunit se k moři. Při celodenním ležení na pláži si všimla, že bóje označující konec prostoru pro plavání, je při odlivu vlnami posunuta směrem k pláži, kam až jí úvaz dovolí. Celkem to je o 9 m oproti poloze při přílivu, kdy je úvaz právě tak dlouhý, aby bóje byla ještě na hladině. Jak dlouhý úvaz je, pokud je na Lucčině pláži rozdíl hladiny při přílivu a odlivu 5 m?

prosím poraďte! potřebovala bych alespoň postup, nejlépe výsledek

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Doplň si do obrázku vzdálenosti, které znáš. Vypadá to, že toho moc neznáme? Tak se zamysli, kde všude v obrázku se objeví DÉLKA lana.

doplněno 21.11.15 15:22:

nejde mi vložit obrázek, Ale namalovat to snad zvládneš sám (sama)

sebod*
21.11.15 15:12
achatinafulica*
hodnocení

tak mi pošli obrázek na email achatinafulica@centrum.cz

prosím, nejsem si tím totiž úplně jistý...

Že si nejseš jistej, to vůbec nevadí. Od toho je poradna, aby ti někdo PORADIL s tvým řešením. Klidně i úplně špatným.

Ale nečekej, že to tady za tebe někdo vyřeší a dá ti výsledek na stříbrným podnose.

Dej něco sem, koukneme na to a rozhodně ti někdo poradí, kde děláš chybu a jakou.

sebod*

za chvilku to tady, díky Ládinovi, budeš mít ;).

doplněno 21.11.15 19:07:

víš, kde je 9m a kde 5m. Potom si označ délku lana třeba X. A délku lana ode dna k první hladině si označ Y. Y je kolik?

doplněno 21.11.15 23:25:

Délku lana si označ X. To vidíš na tom obrázku, ne? Teď si představ, jak bude lano vypadat při přílivu. Bude svislé (namaluj si to tam). jeho délka MUSÍ být opět X. Ale to lano je ještě rozděleno hladinou při odlivu. Víš, že mezi hladinami je 5m. Tu spodní část lana (ode dna k první hladině) si označ Y. Teď se podívej na trojůhelník tvořený šikmým lanem, délkou strany 9 metrů a Y. Dosadíš za X (tak aby tam bylo Y a ještě něco). No a použiješ větu od pana Pythagora. Jen my tenhle postup nějak nesedí pro žáka 5té třídy...

Stoupne voda?

Myslíš, že opět neudrží své ego na uzdě...*ee*

sebod*

jenyk. Sázím se o laheF dobrého, červeného, že sem někdo postup dá i s výsledkem *placni*

sebod: přidám druhou, já tedy radši bílé.

achatinafulica*
hodnocení

buď sem úplně tupej, ale i když chodím do 5. třídy, nemůžu na to přijít...

rv*

Nebo si to nakresli jinak. V trojúhelníku ABC znáš AB a BC. Tento trojúhelník je podobný trojúhelníku DEC (oba mají jeden úhel pravý a druhý úhel společný, součet úhlů v trojůhelníku je 180, tedy i třetí úhly jsou stejné). V trojúhelníku ABC dopočítáš třetí stranu a to je zároveň dvojnásobek jedné strany trojúhelníku DEC. No a pro podobné trojúhelníky platí, že poměr odpovídajících stran je stejný, tak si z toho dopočti DC.

Stoupne voda? #2
achatinafulica*
hodnocení

nevím, jestli na to jdu dobře, ale podle pythagorovy věty mě vyjde, že strana AC je zaokrouhleně 10,3.

a dvojnásobek jedné strany např. DC je 20,6 m, což je výsledek.

správně?

rv*

Ne. EC je AC/2. A DC/EC = AC/BC.

achatinafulica*
hodnocení

cože? v tom se nevyznám, nemůžeš tam doplnit nějak čísla?

achatinafulica*
hodnocení

ve škole je již po termínu, který byl určen na úkol, ale přesto bych se chtěl dozvědět postup (který vede k řešení a je i dopočítán)

rv*
23.11.15 18:03
Stoupne voda? #3
achatinafulica*
hodnocení

ježiš ty seš super! moc díky

sebod*

doplnila jsem Ti informace k obrázku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]