Nejste přihlášen/a.
Neumíte vysvětlit někdo výpočet hmotnostního zlomku,nevím si rady. Děkuji
Z toho, co jsem rychlým hledáním našel, nechápu, jak by na tom mělo být něco složitého? Hmotnostní zlomek je podíl hmotnosti nějaké látky a hmotnosti celé směsi/roztoku, ve které je ta látka obsažená. Takže jednoduchý případ třeba pro 10g soli v litru vody(který zároveň tak pěkně váží 1kg) je ten podíl 10/1000, takže 0,01.
Ještě malý dodatek: Hmotnostní procento se od hmotnostního zlomku liší jen tím, že % je ještě násobeno 100:
% = 100*složka/celek; hmotnostní zlomek w = složka/celek; proto w = %/100 a naopak % = 100*w
Spíš je to obráceně, je to necelý kilogram na litr a ještě to samozřejmě závisí na teplotě vody. Nejhustší je voda zhruba při 4°C.
Děláte v tom tazateli pěkný galimatyáš. Hmotnostní zlomek je poměr v hmotnostních jednotkách - na příklad , jak je nahoře,
10g soli v 1000g roztoku je jednoprocentní roztok: w = 10/1000 = 0,01, hm. %NaCl = 100*10/1000 = 1% NaCl. A mimochodem, jednoprocentní roztok NaCl má hustotu 1005g/dm3 při 20°C, takže kilo roztoku má objem 995cm3 nebo jinak 1dm3 má hmotnost 1005g a obsahuje 10,05g NaCl, že?
No, těžko říct, kde hledat přesné info, ale na víc místech jsem tedy našel, že při 20°C je to naopak 998,02 g/dm3 čili g/l. Při těch zhruba 4°C, jak už jsem psal, je to pak skoro přesně 1000, ale pak ta hustota zase s nižší teplotou klesá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.