Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ve škole počítáme procenta.
Procenta docela chápu, ale nemohu si poradit s jedným příkladem.
A ten zní : Počítač stál původně 8400,- 1.sleva byla 30% a druhá sleva byla 30% z nové ceny.
a.) Kolik je celková cena v procentech?
b.) Kolik jsem celkem ušetřil?
Moc tenhle příklad nechápu, nedokázal by někdo pomoci?
Díky
Ahoj
celková cena nebo celková sleva v procentech?
0,7x 07 = 0.49 ..tedy celková sleva je 1 - 0,49 = 0,51 tedy 51 %
Konečná (nová celková cena) cena počítače : 8400x0,7x0,7 = 4116 Kč
4116:8400 = 0,49 konečná cena je tedy 49 % z původní ceny (celková cena v % z původní ceny)
8400 - 4116 = 4284 Kč jsi ušetřil a 4284 je právě těch 51 % z původní ceny-tedy celková sleva (4284:8400 = 0,51)
nebo to jde samozřejmě přes přímou úměru-trojčlenku
Romane, tady za nikoho úkoly neřešíme.
Poraďte, nasměrujte, zkontrolujte výsledek, nebo vysvětlete postup.
Ale nepředkládejte prosím "řešení na zlatém talíři".
Mě by zajímalo, jestli se tady dočkám situace, že se všichni rádci udrží a jen napoví. Zatím se snad u každý otázky s nějakým triviálně jednoduchým počítáním vždy najde někdo, kdo neudrží své ego na uzdě vyšvihne sem celý výpočet.
No, nejsem si s tím tak úplně jistej, jestli se toho dočkám.
Zdravím...
někomu poradit pro mě znamená ukázat mu jedno z možných řešení. Vím , že řešení jaké jsem předložil se na základních školách neučí-dělá se přes úměru-trojčlenku, takže pochopit mnou předloženou variantu praktického výpočtu pro žáka nemusí být jednoduché.
Myslím , že "radilů" máme všude dost- i ve společnosti, ale nikdo nedokáže jít vzorem a předvézt , jak se co dělá !
Pokud je tedy moje "rada" v rozporu s duchen tohoto serveru, pak odejdu...
Roman
Nevšímej si jich, nemaj žádný právo rozhodovat jak se tady má radit. Se divim, že má ivzez tu drzost tady poučovat ostatní jak se to bude dělat.
sebod. Kdo s kym souhlasí je mi uplně jedno. Jste tu normální uživatelé a nemáte právo tady někomu řikat jak má nebo nemá radit. Vim že je vás tu skupinka, která drží při sobě a placáte se navzájem po zádech, ale to neznamená že to tu vlastníte.
Odcházet nemusíte, ale držet se zpět je prospěšné pro tazatele. Když zde vypočátáte příklad, tak tazatel jej opíše a stejně jste mu nepomohl neboť nic nepochopil a zítra bude stejný dotaz. Je umění napovědět postup a donutit tazatele zapnout mozkové buňky. Tím mu prospějete nejvíc. Přeji vám, ať se vám i tento způsob daří. A neurážejte se, není proč.
Vážení adminové (?)
z vašich upozornění mě vyplývá, že zde máte trochu vyšší ambice než jen "radit"-. Chcete i vychovávat? tedy určovat , co je pro tazatele lepší a dokonce je motivovat k přemýšlení ke změně k "lepšímu"člověku?
není lépe toto nechat na svědomí tazatele? nebo tu budeme moralizovat a hrát si na duchovní mistry a učitele- nebo kněze, kteří přece vědí nejlépe, co je pro nás (ty druhé) dobré?
když mě občas nějaký bezdomovec požádá o peníze - dám mu je (když mám drobné v peněžence) dám a neptám se ho na co je použije - jestli je propije nebo jestli si za ně kopupí polívku..a tak přistupuji i k lidem, kteří mě o něco slušně požádají a jsou v nouzi...
na druhou stranu-je to váš server a tedy si vemu vaše námitky k srdci a pokusím se nedávat řešení ma "zlatém podnose"
R.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.