Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně syna. Na internetu zřejmě založil stránku nazvanou : Nesnáším...(jméno učitele).
Kde se vyjadřovali o určitém učiteli jak ho nemají rádi atd, občas možná padli i silnější slova,ale né vulgární, byli tam vloženy i fotky učitele. Nyní se mám dostavit do školy, navrhují mu 2 z chování. Učitel o kterém byla řeč z toho udělal velkou aféru.
Zajímalo by mně zda mají na to nárok. Syn se k učiteli chová normálně, je to jen vyjádření názoru na něj. Žáci s tímto učitelem mají ve škole problémy již delší dobu a nejde to s ním stále řešit. Já osobně jsem s tímto učitelem před měsícem měla rozhovor, při kterém jsem mu řekla svůj názor a to né lichotivý i to, že ho žáci nemají rádi a že si za to může sám. Jinak se synem nejsou žádné problémy, patří mezi nejlepší žáky. Je v pubertě, ale myslím, že to není na velký postih, zdá se mi to moc na to , že vyjadřuje jen svůj názor a to mimo školu a pod svým jménem. Co se vlastně může a co už je na pováženou psát na internetu?
Prosím o odpověď co nejdříve. Děkuji.
Víte dřív byl učitel někdo a rodiče patrně lépe znaly své děti.Dnes hledají chybu na učiteli, chudák dítě se vždy chová slušně, učí se denně a učitel má přehnané požadavky.Věřte mi, že to tak ve skutečnosti není, jen se děti chovají před rodiči jinak než ve škole před partou kamarádů. Ty dorůstající děti znají svá práva z paměti ale povinnosti už ne.Až budou v práci, budou muset také lecos zkousnout.Pokud učitel naučí co má, nemusí být oblíbenec studentů.
kdybyste viděli jakou sketu jsem měla za třídní na střední, nebrala byste všechny učitele jako andělíčky. Naše třída by byla ok (krom pár práskačů) ale co třídní dovedla, že jsme se všichni nenáviděli a modlili se za maturitu a honem pryč z toho ústavu.
A na základce u mě byl zase hrooznej problém, že jsem se kamarádila s o 2 roky mladšíma žákama a o přestávkách jsem nebyla na "naší" chodbě, ale u nich.. jako co jsou učitele schopni vymyslet.. Naštěstí mi pomohl psycholog, protože jsem to nemohla unést, jelikož to byli jediní kamarádi na škole a neustále mě posílali do třídy, kde se mi jen posmívali.
(když jsem psycholožce řekla jméno mé třídní ze základky, tak říkala, že jí od ní chodí dost dětí, že nechápe jak to ta baba vede..).
Myslím, že všichni kromě maminky postiženého se vyjadřují k něčemu co neviděli a o čem skoro nic nevědí. Má být postižen za založení stránky nebo za nějaký svůj příspěvek nebo za vystavení fotografie? To nikde nezaznělo.
Můj potomek navštěvoval školu, kde žáci založili neoficiální stránky a zvěřejňovali třeba "slavné výroky" včetně jmen autorů. Nikdy je nikdo nechtěl postihnout, nebylo co napadnout. A to někteří autoři výroků a vedení školy zrovna neoplývají tolerantností ke studentům.
Kdybych bylrodičem takhle postiženého tak hlavně sám posoudím, co na té stránce bylo. Pokud se mi to nebude líbit, vysvětlím mu, že demokracie a liberálnost nejsou anarchie a že nikdo nemůže dělat co se mu zlíbí. Pokud neshledám vadu zabojuju za něj ve škole a i pokud to nic nezmění dám mu jasně najevo, že z mého hlediska nic neprovedl, ale musí se smířit s tím, že lidi občas svou moc nepoužijí správně nebo zneužijí. S tím se musí naučit žít.
Název se jim nelíbí, ale hlavně zveřejněné fotky a 1 komentář pod fotkou, který je velmi nevhodný,který syn nenapsal,ale udělal tu chybu, že ho přidal k fotce, což znamená, že s tím souhlasí,ikdyž né. To je fakt přestřel.
Chtěli na něj hodit i komentáře ostatních spolužáků, ale s tím jsem nesouhlasila. Na většiny stránek co vím platí, že zřizovatel se nemusí stotožňovat s názory v komentáři. Tak nevím proč by měl být trestán, za to že někdo jiný napsal něco nevhodného. Za své činy ať zaplatí, jistě. Syn je právě také jediný, který založil třídní stránku na této škole, i tam jsou vloženy fotografie a bez souhlasu a nikoho to zatím netrápilo, tak doufám, že se to ještě nepřidá. Ale zde nejsou žádné nevhodné informace u fotky. Takže se nedivím, že to nikomu nevadilo, ale nyní nevím jestli se k tomu někdo neozve.
Děkuji Vám za váš poslední odstavec, s kterým plně souhlasím a díky.
Pro zajímavost jsem dal "školní řád"do Googlu. První odkaz byl volny.cz/... . Nehledím na to, že jde o církevní školu, "civilní"to musí mít podobné. Na počin Vašeho syna mi sedí porušení hned prvního zákazu. Přílohou řádu jsou i pravidla pro hodnocení včetně chování. Asi bych se snažil potomka přesvědčit, že musí nést spravedlivý trest za porušení svých povinností. Školní řád jejich školy by neměl být problém získat. A asi už jste mu zkusila vysvětlit, že jemu by se nelíbilo zveřejnění jeho fotografie s hanlivým údajem, byť třeba pravdivým. Přeji Vám spoustu trpělivosti při tom přesvědčování.
Dobrý den,
důkladně jsem si všechno pročetla a musím zareagovat. Jsem totiž učitelka a podobná situace se nám samozřejmě už také stala. Řešili jsme to tak, že jsem já (výchový poradce) a třídní dané třídy společně šly na hodinu do třídy, kde jsme žáky seznámily s příslušnými zákony a normami (zákon na ochranu osobních údajů, trestní zákon, zákon o přestupcích a školní řád), řekly jim, co a čím konkrétně porušily. Také jsme jim řekly, že si uvědomujeme, že tyto zákony neznají a tudíž nevěděly, že se něčeho dopouští.Poté jsme jim daly týden na odstranění závad a současně je upozornily, že pokud se situace bude opakovat, budeme postupovat dle platné legislativy a závažnosti prohřešku. Tedy buď řešení "pouze" dle školního řádu, nebo podáme trestní oznámení na ochranu osobnosti.
Víte, i když si to vy, rodiče, leckdy neuvědomujeme, tak i my jsme lidé, nikoliv někdo, do koho si každý může kopnout, každý ho může urážet. My také máme děti, rodiče a jiné příbuzné, které pracují s internetem a věřte mi, pokud si o vás přečtou něco urážlivého či hanlivého, není jim to jedno.
A také jinak - vy si o svém šéfovi či šéfové myslíte jenom to nejlepší? Nic vám nenařizuje? Všechno uděláte ráda a ochotně? Copak jde řešit problémy tak, že budu někoho urážet na internetu? A jestliže je váš syn již v pubertě, tak to už je dost velký, aby si toto všechno uvědomil.
Nemůžu ovšem soudit, zda 2 z chování je dostatečný trest za jeho přestupek, protože neznám podrobnosti. Ze zkušenosti ovšem vím, že především premianti docela dost hřeší na to, že oni jsou přece ti dobří, tudíž si můžou cokoliv dovolit. A také někdy mají pocit, že právě kvůli dobrým známkám se na ně povinnosti nevztahují úplně.
Mám také děti, dokonce ve stejné škole, kde učím a věřte, někdy je opravdu nepoznávám.
Synovi vysvětlete, že 2 z chování je důsledek jeho činu, prostě trest. Není to nic, za co by se na něho měl někdo dívat skrz prsty.
Vašemu synovi přeji úspěšná studia a Vám pevné nervy.
Děkuji za Váš příspěvek. To je to co v co jsem doufala, takový pohovor + přiměřený trest za 1 čin skvělého žáka. A to on prostě je, ikdyž nechce. Pevné nervy budu potřebovat, ikdyž byl doteď od narození bezproblémové dítě, panebože co mně asi čeká teď? Najednou našel v sobě takové rebelství, které postihlo i mně na střední škole, jeho o kousek dříve, takže v určitých věcech těžko teď vydrží držet pusu atd...
Myslím, že největší chyba byly ty fotky učitele.Souhlas k zveřejnění nedal a určitě by jste také nechtěla aby na internetu vaše foto kolovalo a ještě s nějakým hodnocením vaší osoby.Dnes kdy se stálem luví v médiích o ochraně osobních údajů a soudech na ochranu osobnosti není divu, že toho učitel využije a žáky potrestá.
To si také myslím, že největší problém byli ty fotky.My jsme také totiž toto téma na třídní schůzce před měsícem řešili,ale to bylo zase problém učitele. Chtěl vystavit prospěch žáků s jmény a žáci to nechtěli, neptal se , vystavil, žákům se to nelíbilo a jeho to nezajímalo. Tak mu to žáci strhli,on to opět vystavit, žáci strhli atd... Řešilo se na na schůzce a 2 maminky v tomto dost souhlasili se žáky ( náhodou jsem to byla já a druhá byla maminka, které je kvůli dceři také pozvaná do školy se stejným problémem jako můj syn). V tomto dopadku my to připadá i jako odveta.
S ním se to, že ho děti nemají rádi nedalo řešit a tak to žáci řešili takto, nebylo to ani tajně, všichni tam mají své jména.
Jen o tom diskutovali. Bohužel to našel jeden učitel, který to jen naznačil, aby ten daný učitel věděl, že s ním mají žáci problémy.Ale on z toho udělal aféru, prý stačí málo a dají mu bombu, což je fakt blbost. Víme všichni co jsme v pubertě dělali. Ale nebyl v té době intermnet.
Dobrý den,
i když nejsem většinou v diskusích zastáncem školy a učitelů, v případě Vašeho syna si myslím, že je dvojka z chování přiměřená. A myslím, že by to mohlo mít dobrý výchovný účinek - syn si uvědomí, kde jsou hranice a příště si to rozmyslí. A Vy to neberte tak tragicky - nic tragického to není, i když před synem se budete tvářit jinak. Ostudu už stejně vyrobil, na tom dvojka nedvojka nic nezmění.
Plně souhlasím. At mam či nemám někoho rad, je to o vztazich. Pokud to dam na web začne to být problém jiný. Myslím, že chyba je už u matky, která napíše takovou věc, zda oni na to mají právo. Zeptejte se KDE vy jste udělala chybu ve výchově. To, jestli je učitel špatny, lstivy, vzteklý a jakkoli nespravedlivy, nedáva pravo žákum, takovýhle přistup. Ono se tomu totiž dá říkat šikana ze strany dítěte k učiteli. Pokud máte problém s učitelem, řešte ho u ředitele. Pokud dítě nepochopí pojem AUTORITA, tak je "zbabrana" výchova. Berte to taky tak, že syn školu opustí,a le učitel s tím bude muset žít. Dnes mu dělá problém Vaš syn, zitra se toho chytne jiný .. jaké by bylo Vám, když by někdo ( nebo lépe desítky ) lidí na ulici po vás pokřikovali "cokoli" . Asi byste se brzy zhroutila.
nešilte, dvojka z chování nic není ta se dnes běžně dává za menší prkotiny a pokud kluk bude mít známky v pohodě tak se ho na dvojku z chování ani nikdo nezeptá.Myslím, že za to co jsem ve škole tropila bych dnes měla minimálně dvojku na každém vysvědčení.např jsem s kamarádem odvolala sobotní výuku a svolala žáky tehdy s tzv.telaty na brané cvičení-dodnes na to vzpomínáme.Zvládla jsem nějaký rok učit na střední škole, kamarád je uznávaný lékař.Mladí dělají větší blbosti než je tato ale musí si zavčas uvědomit, že jsou nějaké hranice.Zapomeňte a jede se dál.
doufám že se učitel nad sebou zamyslí. Kluk udělal přirozenou věc, vyjádřil svoje emoce. Bohužel nejsme v liberární americe kde si každý může vykřikovat co chce ale tady v kocourkově. Myslím že chování učitele bylo krajne nevhodné, když žáci odmítaly vystavovat svoje známky na veřejnost a několikrát s tím aktivně nesouhlasily. Známky jsou věc každého, jako kdyby vyvěsily učitelovy bejvalky s fotkama. Taky by s tím nesouhlasil, ale v hlavě puberťáků to může mít stejnou váhu. Zvlášť pro ty co na známkách staví svoji budoucnost a nechtějí se se svými neúspěchy dělit s ostatníma (můžou se posmívat že je lempl apod.). Každopádně bych klukovi vysvětlila ať na 2 z chování kašle, že víš že neudělal nic tak hroznýho a ať si dá příště bacha aby byl aspoň anonymní nebo to příště něprezentoval tak veřejně. Dvojku by měl dostat učitel
Děkuji za všechny názory, i ty s kterými nesouhlasím.
Já osobně si myslím přesně to, co je zde. Učitel by se měl nad sebou zamyslet a 2 z chování by měl dostat on. Ale za ním určitě budou všichni stát. On se snaží již od začátku co je jejich třídní řešit problémy, který tam nemají a jediný co vyřešil, že ho žáci nemají rádi a jsou kolektiv proti němu. Já si na něj stěžuji již 2 roky, od prvních problémů, chtěla jsem , aby se to řešilo na začátku.
Říkala jsem ředitelce, že to dopadne tak, že ho žáci budou nenávidět a dělat mu problémy až přijde puberta,myslela si, že to není tak strašný, že přeháním. Ale bohužel jsem právě v tomto měla pravdu a proto mně to i velmi mrzí. Nakonec to odnese můj syn, který nemá rád přetvářky a bohužel je na internet apod.eso.
Ještě bych měla opravit není to přímo stránka,ale skupina na jedné velmi úspěšné a velmi navštěvované stránce, která je právě o tom, že si tam člověk může napsat vcelku cokoliv. Do školy to v žádném případě netahal, je to jiiž několik měsíců,ale přišlo se na ní až nyní.
Děkuji a uvidím co bude dát. Za chvíli mně čekají ve škole...
Pokud nadavate na učitele i Vy tak se pak vubec nedivte!
Ale k problému. pokud máte pravdu VY v tom jaký je to špatný učitel tak to řešte : ředitelka nepomáhá tak výše, atd atd
Ale osobni antypatie Vám jako duvod, že je učitelů špatný opravdu nepomůžou.
Nekteří to delají jen pro peníze, jiní protože je to povolání a jíní protože je to poslání. Hold tenhle tu jen pracuje.
Ale učitelé pominou, ale vaše výchova ne, tak naučte syna, že ne všichni lide jsou hodní, spravedliví a budou Vám hrát do karet.
Právě, že jsem to řešila s ředitelkou, přislíbila změnu,ale pro syna to nebyla změna hned a tak toho využil na Facebooku.
Mladí by chtěli všechno hned. Dnes ví, že měl dát ředitelce čas a né to řešit takhle. Ale kvůli změny chování učitele a komunikace dnes je rád, že to mělo blahodárný dopad a já též. Jak jsem již psala předchvíli. A já věřím, že už to nikdy neudělá.
Učila jsem syna, že za našich časů se na učitele nesmělo nic říci. Nyní, že se nemusí bát říci svůj názor i učiteli,jestli si je jistý, že je oprávněný. A takhle to dopadlo. Nyní už ví, že je třeba vše řešit pomalu s čisout hlavou.
Ten to Váš příspěvek na mě vrhá dojem, že jste rozumna a chytrá žena s starými a dobrými zvyky. Jak jste se tedy mohla zeptat, zda má výchovný ustav ( škola je nedílnou součásti výchovy rodiny - oblíbený socislistický slogan / pravdivy! ) právo potrestat žáka za šikanování učitele?
Nebrala jsem to jako šikanování,ale jako projev nespokojenosti žáků na učitele, který se hrotí již delší dobu. A upozorňovala jsem na to ředitelku.
Ale je mi jasné, že by se to jako šikanování učitele mohlo brát, i to jsem synovi vysvětlila. Šla také o to po stránce podmínek na Facebooku a dle našich zákonů. Někde jsem poslední dobou četla nějaký článek o tom, že tam platí americká práva a dle nich nesmí být nikdo u nás postižen za názor. Nechtěla jsem zkazit synovi za blbost třeba budoucnost.
No jo, nespokojenost se ale musi řešit jinak. Ve škole mé dcery ted´ řešili taky šikanu . Šikana se sexualním podtextem. Žáky 6 třid, kterych se to týkalo ( 2 kluci a 4 holky ) byli pozvaní do ředitelny a 4 se tam málem slořili, když zjistili, že nevinné hrátky a nabádání k ruzným nevhodným věcem, se dá nazvat tak jak jsem to napsal já ( šikana se sexualním podtextem ) Uvědomili si, jake by to bylo, kdyby to někdo dělal jim. Bylo to jen kratší dobu, všichni to pochopili a 2 z chovaní jim zatím jen hrozí. Zkuste si to vždy přetočit na sebe. Jeké by to bylo Vám, kdyby vám to někdo udělal? Neřešte zda je či není učitel "špatný", ale zda to smíte VY. Nebo tedy Vas syn.
napište jak to dopadlo. Asi to nebude žádná sláva, ale hlavně kluka podpořit aby si v budoucnu nenechal s*át na hlavu, ale aby věděl kdy je potřeba držet hubu a krok.
No já zírám také na názory ostatních. Proto se synem souhlasí celá třída, ale ozve se jich méně,mají stejné rodiče jako některé názory zde.
Já nejsem zaslepená rodičovskou láskou, vím, že se chová ve škole jinak. A hlavně před učitelema slušně. Dosud jsem chodila do školy jen pro pochvalu, nebaví se , sleduje, není důvod sem chodit. A věděla jsem, že to začne, děti v pubertě dělají lumpárny, bohužel tahle trochu vyústila.
Dopadlo to tak, že dají pedagog.radě návrh na 2 s chování, což oni schválí, učitelé drží při sobě.
Ale je tam chyba i syna, to přiznávám, že přeci jen nezná hranice demokracije, ikdyž je to na stránce, kde si kdokoliv cokoliv může psát, není to cokoliv, to on musí pochopit. Samozřejmě s ním budu mít velký pohovor, fotky se tam nesmí dávat,bohužel tam pod fotku dal komentář jedno spolužáka a ten nebyl slušného charakteru. To tam dávat neměl, protože to znamená, že s tím souhlasí, ikdyž to nevymyslel.Musí vědět, že je zodpovědný i za tyto činy... to je mi jasné.
Bylo mi řečeno, že tohle může vyústit v to, že nechá ve škole bombu, což se mi zdá dost přitáhnutý za vlasy. Ale řekla, jsem, že to také může vyústit v to, že to bude syn držet v sobě a skočí z mostu. Což by pro mně bylo mnohem horší. Bohužel i takové věci se stávají. V pubertě jsou děti opravdu rozpolcený, jednou jsou válečníci a jednou zase slaboši.
Přistoupila jsem tedy k tomu, že ikdyž se mi zdá spojovat tuto skutečnost stejně závažně jako kdyby bral drogy, beru návrh na 2 z chování, s tím, že přihlédnout k jeho skvělým známkám, chování a prezentaci školy v různých olympiádách. A skutečnosti, že se k tomu plně přiznal, vše vzal na sebe a chápe, že se to dá řešit i jinak, ikdyž to trvá déle.
Příští rok už půjde dále , takže bude i nějaká změna učitelů, tak to snad bude ok.
Děkuji za všechny Vaše názory, ikdyž se né vždy hodují s mými,ale každý má svůj názor a to i ovlivněn výchovou, zkušenostmi či problémy, které i on sám zažil. Zde hlavně chybí komunikace učitel- žák a tak doufám, že to alespoň přispěje k této změně.
Zprvu jsem jen diskuzi sledovala, ale nakonec vám napíši svůj názor - pro vás asi tvrdých vět. Vy zíráte na názory ostatních? Co jste chtěla slyšet? Že váš syn, podle vašeho premiant čemuž klidně věřím, si může dělat co je libo? Nevím, jestli jsem to dobře pochopila z vašeho příspěvku výše, ale to opakované vyvěšování studijních výsledků a zase jejich strhávání se odehrávalo na nějaké školní vývěsce?No, a co má být? Proč s tím žáci nesouhlasili? Za mých školních let to bylo běžné, že existoval tzv.klasifikační arch, ten byl ve škole veřejně přístupný. Výsledky jakékoliv soutěže -sporovní, zájmová apod. byly též vyvěšovány jmenovitě. Vždyť každý má možnost učit se tak, aby se za svoje výsledky nestyděl. Je jasné, že někdo musí být pak na listině první, někdo poslední.I výsledky přijímacích zkoušek na školy jsou zveřejňovány. Uvědomte si, že i na každém pracovišti bude váš syn hodnocen a i tyto výsledky jsou na některých pracovištích průběžně a jmenovitě vyvěšovány, zváště tam, kde se pracuje v týmech. Osobní ohodnocení , jako složka platu má také svůj důvod.Cílem je motivace k lepšímu výkonu, nikoliv ponižování nejslabšího článku. Třeba si teď řeknete, že zaměstanec nikdy nebude, bude rovnou podnikatel.I zam jsou dva druhy, ti slušní a ti bez skrupulí.Chtěla byste pracovat u toho druhého? Chtěla byste být pak zveřejněna na internetu i s fotografií jako odstrašující příklad pro ev. další zaměstnavatele? Domnívám se, že nikoliv. Proč hrotíte sitaci tak, že syn by měl skákat z mostu, protože mu ubližuje učitel? Syn je sice v tuhle chvíli nevyzrálý jedinec, to co udělal byla obyčejná a nízká msta. A tohle je začátek cesty k provozování šikany a syn k ní má dobře nakročeno. Ale cesta k jeho životnímu úspěchu a pohodě vede přes vás - rodiče. Učitel má učit a naučit ,ne suplovat výchovu rodiny. Má ukazovat na morální hodnoty, ale předpokladem je , že tyto hodnoty získává dítě u ve své rodině. Děti jsou vnímavé a často kopírují modely chování svých rodičů.Z vašeho povídání vyplývá, že máte dlouhodobě vy osobně problém s pedagogy. Co vám bránilo dát syna najinou školu nebo se zamyslet i sama nad sebou?
Nejsem učitelka, vím však, jak je učitelské povoláná náročné a to ve všech směrech. Jestli se školní rada usnese, a tu dvojku z chování mu nedá, děkujte Bohu. Pokud ji dostane, buďte ráda, že to všechno skončilo tou dvojkou. Dál je to jen a jen na vás a na vaší výchově. Sebe sama i syna. Karina
proč by měl skákat z mostu nevím, ale já v 6té třídě chtěla odejít z domu když mi řekli že mám mít 2 z chování. Na konci města jsem si to rozmyslela..
Taky názor.
Já vím, že nemůže dělat co je libo,ale zdá se mi to velký trest vůči jeho bezproblémů. Učitelské povolání je těžké, být rodičem také. Vychováváte syna, že můžu mýt své názory, nemusí se bát je vyslovit a to i ve škole, protože za našich časů to nebylo. A hned pak mu máte zdělit, že bohužel život je o tom, že né každý se k tomu zachová jak má. Co mám dělat. Říci mu, drž pusu, krok, vydržto 5 let a vypadneš a budeš mít klid, je to totiž stejné jak za totality, když si stěžuješ nic s tím neuděláš.
Víte o tom, že kdyby byli takový studenti všichny, necinkali bychom před 20lety klíčemi?
A do šikany je toto dost daleko, někdo vyjadřuje názory písemně, někdo dá bombu, někdo skočí z mostu, bohužel,ale v tomto věku je to dnes časté. Jsem ráda, že můj syn je rozumný a vybral si tu nejlepší cestu z nich, samozřejmě měl se trochu krotit. On byl ten, který našel odvahu a nahlásil šikanu spolužáka.
A co se týká výsledků. Bylo mi ředitelkou zděleno, že nyní nesmí ani jmenovitě na školách u přijímaček vydávat jmenný seznam s výsledky. A o tom to je. Za našich časů to bylo,ale dnes se to nesmí. A děti zkouší využívat své právo,ale když je jimi opovrhováno, chápou to tak, že nemají právo říci svůj názor,ale to mají...samozřejmě ve slušné formě.
Výsledky měli vyvěšené ve své třídě, kam chodí dalších 15 tříd. Syn kvůli tomu nechtěl být šprt, jiný zase nechtěli,aby jim větší žáci nadávali do blbů... Někdo to velmi těžce nese v tomto věku, ikdyž si za to může sám.
My jsme od narození byli vychovávaný k úctě rodičů, učitelů... a že vždy mají pravdu ikdyž nemají. Že se nemůžeme ozvat a když ano, že se to s námi potáhne hodně dlouho. Já byla také premiant, bez problémů,v době puberty jsem se ozývala za každou nespravedlnost - která byla páchaná na mých spolužácích. Moje mamka mně v tom podporovala a veřejně na tř.schůzce to řekla učitelce...okamžitě jsem byla ta co má řeči a sebemenší prohřešek, třeba příchod do školy za 5min. 8h. se semnou řešil a s jinými né...a to až do doby než pochopily, že je demokracie. Studovala jsem v letech sametové revoluce měla jsem radost z těch změn a myslela jsem, že se to nevrátí. Jedna profesorka mi vysloveně řekla (bez svědků), že mně u maturity potopí, že nemám šanci. A to jsem pochopila, že vždycky budou ty co jim vadí názory žáků - a velmi se snažila,ale neuspěla díky bohu. Možná kdybych maturovala o rok dříve bylo by to jiné.A co se týká Vašeho -hodnocení v zaměstnání, vždyť já to vím,ale to je vše o zkušenosti v životě, které syn nemá. Za 1-2 r. si o tom bude třeba myslet, že to nebylo tak důležité,ale pro něj je to teď důležité. Musí vědět, že může svůj názor vyjádřit a nikdo se mu nebude mstít, ale samozřejmě slušně. A v tom za nim budu vždy stát. Mně hlavně připadá, že většina dospělých zapomene na to, že byli v pubertě a co se navyváděli. Bohužel nebyl internet... Já to beru jako pubertální nerozvážnost, zajímávé je, že kdyby ve škole měl v tašce drogy pro svoji potřebu - dostal by také 2 z chování. To se mi zdá dost velký rozdíl...
A já nejsem ta, která to hrotí, to učitel z toho udělal aféru. Vloni jsem ho chtěla dát na jiné 8mi leté gymnázium,ale ředitelka mi to rozmluvila, že se o to postará, že si to ohlídá...a takhle to dopadlo. Jedná se jen o jednoho učitele ze školy a je mi to líto, protože jinak žádné problémy nejsou. Nechci ,aby si zkazil život kvůli jednomu učiteli. Učitel je mladý a stačí kominikace,jak jsem už tady psala.
Chtěla jsem jen Vaše názory, zda Vám 2 z chování připadá vhodná a jak se díváte na veřejné názory na stránkách, které jsou k tomu určený. Děkuji.
Nic ve zlém, ale podívejte, vyvěšení výsledků je jedna věc. To jste si měla stěžovat u ředitele či u zřizovatele a věřím, že byste uspěla. Ale to nijak nesnižuje zodpovědnost Vašeho syna za nezákonné chování, kdy by se mohl učitel domáhat práva na ochranu osobnosti, pokud tam dokonce nebylo něco v rovině trestní. Takže myslím, že dvojka z chování je opravdu na místě, a pokud se učitel nebude dožadovat odškodnění, můžete být ještě rádi. Nebo snad učitel dal svolení s použitím svých fotografií?
Ochrana osobnostiFyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy.
§ 12Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.
(2)Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.
(3)Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.
§ 13Fyzická osoba má právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.
(2)Pokud by se nejevilo postačujícím zadostiučinění podle odstavce 1 zejména proto, že byla ve značné míře snížena důstojnost fyzické osoby nebo její vážnost ve společnosti, má fyzická osoba též právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.
(3)Výši náhrady podle odstavce 2 určí soud s přihlédnutím k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k porušení práva došlo
Moc děkuji za tyto informace, to je to co jsem právě potřebovala. Nevěděla jsem právě co vše je a není dovoleno, člověk se o to nezajímá, dokud to na něj nemá dopad. Osobně toto nechám přečíst syna a uvědomí si, že může být rád, že z toho vyvázne jen s 2.
Internet je opravdu pro děti často jen pro zlost. Podmínky většinou odsouhlasí a ni nepřečtou, jsou dlouhý...Pořád nějaké výmluvy. Věřím tomu, že po přečtení si vše plně uvědomí a dá si příště dost velký pozor. Bohužel jak se říká : neznalost zákona neomlouvá.
Já si myslím, že Váš syn není žádný darebák, ale i slušňák občas ujede a musí nést následky. A taky si myslím, že Vy jste rozumná žena. Mezi námi, už jsem tu říkala, že dvojka z chování neznamená vůbec nic, ale "výchovný" účinek (aby si do budoucna dal pozor) by mít mohla. Jiná věc je problematický učitel. Protože škola je téměř všemocná a člověk si musí dost dobře rozmyslet, kdy jít hlavou proti zdi a domáhat se svého a kdy si říct, že by to dítěti spíš uškodilo a nechat to plavat. Bohužel, tohle se rozhoduje těžko a většinou zjistíte až následně, jestli to rozhodnutí bylo správné. Takže Vám snad jen popřeji, abyste měli do budoucna větší štěstí na učitele.
To žertujete, že nevíte co je a není povoleno? Řiďte se zásadou, že neubližijte jiným, pokud nechcete aby ubližovali Vám. Ja neznam 95% zakonu, neboť jsem je nikdy nečetl, ale určitě jich 99% dodržuji, neboť se chovám tak a vychovávam své dvě dcery,abych si nikdy nemusel stydět. A ještě něco: vždy se najde někdo silnější kdo Vám ukáže "zač je toho loket". Takže nezlobím, slušně pozdravím a se špatnymi se raději nebavím. Pokud se budu do někoho navážet, brzy bych mohl dostat "po papuli" ( bavíme se pořád obrazně). Pokud někoho budu urážet na webu ( a je jedno zda opravněně či nikoli ) musím očekávat reakce. A zkušený učitel ví jak s náznaky šikany zakročit už v inkubační době. Co bude dělat v praci, až se nebude mít rád se svým šéfem? ( kolik z nás má rádo šéfa? ) Bude mu psat pomluvy na WEB? ... hmm... tak pak pěkný život ...
Samozřejmě, že nebude. Ale stále nechápete, že to není dospělý zralý člověk. Já také v pubertě na chodbě řekla spolužačce, že ta učitelka je K...(hovězí dobytek) a teď bych to o šéfovi neřekla i kdyby mně štval...Jako mladí jsme nebyli jiní a jestli někdo tvrdí, že né, tak měl jedině štěstí na učitele. Nebo příšerně přísnou - vojenskou výchovu. Kterou teď nenávidí ...
A o tom to je.
I dospívající jsou zodpovědní za své jednání - to jen mylný výklad toho, že trestní odpovědnost má člověk až dovršením 15 let, vzbuzuje dojem, že si děti mohou beztrestně dovolit cokoliv. A protože je syn nezralý, dostal jen dvojku z chování. Pokud by totéž učinil dospělý, věřte, že by to mělo dohru u soudu. Buďte vděčná škole, že učí vačeho syna nést důsledky svého jednání takto lacino - nebo chcete, aby se to naučil až v dospělosti za podstatně vyšší cenu?
Dceři je 12 a ví že si tohle nesmí dovolit. Z toho vyplývá, že to bude vědět i v 15. To, že řeknete o očitelce , že je ... je zcela normální, taky kdo to niky neřekl, ale slyšely to jen jedny uši vaší kamaradky. V tom je rozdíl. WEB je dnes zbraň, síla, medium, a to je potřeba mít na vědomí. , odpověď HM je zcela jasná a správná. Zkuste už přestat bránit syna a dejte se do výchovy. Jedna z ukolu výchovy je i "spolknout příkoři" nebo nějakou "nespravedlnost"
Teď je to pro něj nespravedlnost a za pár let , možná již za rok to pro něj nebude nic než 2 na vysvědčení. Dnešní děti tak žijou. Člověk jim může říkat, že internet je nebezpečný z mnoha důvodů, ale nejvíce to pochopí až když se do toho zapletou. Tak už to ví a myslím, že výchova již byla započatá i v tomto. Je pravda, že já nejsem v internetu tak zběhlá jako syn a to ani v polovině co on. Takže mně ani nenapadlo, že tohle existuje. A určitě bych to nikdy neudělala. Která matka by syna nebránila? Ale samozřejmě mně zklamal, že ho to vůbec napadlo a to on ví. A jak píšete někdy je potřeba spolknout příkoří, ikdyž se nám to nelíbí. A že je zodpovědný za své činy už ví...
Zdravím všechny a děkuji za jakékoliv názory. Beru všechny i ty, který jsou pro mně velmi nelichotivé. Myslím, že právě o tom je komunikace. Člověk, který to chápe si to vezme k srdci a zamyslí se nad některými věcmi, které třeba i sám pokazil. ale uvědomil si to až když na to někdo poukázal. Takže i pro mně bylo toto téma výchovy a školy prospěšné. A to myslím vážně. Díky.
Tedy stručně :
ano, domnívám se, že dvojka z chování je vhodný a přiměřený trest. A nebude to jeden mladý učitel,co případně zkazí vašemu synovi přístup k problémům života, vypořádáním se s osobnímy nezdary a problémy při komunikaci s lidma , což mu naprosto nepřeji. Nikdo z nást co tady píšeme, nezná detailně pozadí vaší kauzy, známe jen váš náhled, druhá strana k vyjádření - tedy škola - tady není. Zkuste si tedy vy sama v duchu položit otázku jak byste problém viděla vy, kdybyste byla na místě ředitelky školy či dotyčného učitele, nebo jeho matkou.
Vám osobně přeji v životě hodně štěstí . Ještě si dovolím vám doporučit nastudovat si školní řád a zaměřit se při tom i na povinnosti žáka a nejenom na jeho práva. Pěkný den , K.
Tak jako vy zíráte na názory ostatních, já zírám nad vaší opičí láskou - syn je podle vás samá ctnost a potrestat zaslouží učitel! Za co? Že se brání veřejnému zostuzení?
Milá paní, velmi rychle pochopíte, co syn udělal, až se stejně zachová někdo k vám. Hned vám bude jasné, o co jde. A to, že je autorem nezralý puberťák, vás vůbec zajímat nebude - nebo se snad budete pro to cítit méně veřejně ponížená?
Zapomněla jsem také napsat, že vlastně můj syn má být takový ten první odstrašující případ, na kterém škola bude pokračovat dále.
No já zírám, jaké jsou názory lidí na tuto věc. Takže učitel si za to může sám. Dost dobrý, fakt, zírám. A chudáček žáček je v tom nevině. No paráda. Jo, zaslepená rodičovská láska, však ono se to jednou obrátí proti vám.
Zcela nevinně né,ale učitel je zkušenější, dospělejší a měl by vědět jak se vypořádat s problémy. Ale on se žáky nechce komunikovat, chce mít dokonalou třídu, to mu nikdo nebere,ale neuvědomuje si, že děti rostou, mění názory...tak vázne komunikace. A to je chyba učitele. Tak jsem to myslela.
Lze přece snadno dohledat, kdo co na internetu napsal.Byla jste někdy na fejsbuku? To by jste žasla a nevěřím, že by to někteří rodiče kdy četli a jistě by jejich děti měly tisíc výmluv, že to né oni ale ten druhý a td.Jistě vím, že bych nechtěla aby mé třeba soukromé fotky někdo vyvěsil na internet a přidal své komentáře bez mého vědomí. Ale chápu vás, asi bych také bránila své dítě.
Musím napsat, že vím o co se jedná a po pravdě právě o této stránce se jedná. Syn se k tomu plně přiznal, že ta založil skupinu ( včera jsem o tom měla jen jakési kusé informace). Bylo tam i jeho jméno nic nezapíral a je si všeho vědom, psal to pod svým jménem,aby znali jeho názor na tohoto učitele. Ale jde i o to, že vzal potaz podmínky fejsbuku a myslí si, že z tohoto důvudu to neměl být problém. Je tam prý psáno, že když s tím dotyčná osoba nebude souhlasi smaže se skupina a jiný postih není. Což jsme nyní měli velký rozhovor,aby pochopil, že české zákony také nesmí porušovat ikdyž na internetu podléhající jiným zákonům. Nevyznám se v tom zcela,ale myslím,že tak by to mělo být. Ví, že pochybyl fotkami i vložením komentáře. Ale doufá že i přesto to bude znamenat i jiné chování učitele. Zatím prý dnes spousty i starších žáků s ním souhlasí. Ale já bych tam nechtěla mít svou fotku a tohle chápu. Jen jsem opravdu doufala v jakýsi pohovor ( který tady popsala p. učitelka) + přiměřený trest pro první uklouznutí. Možná by se to také jinak řešili na ZŠ než na 8mi letém gymplu. Foufám, že si z toho vezme ponaučení a než něco podnikne zjistí důsledky.
A ještě : školní řád znám - jediný porušení, který z něco vyplívá je vulgární chování vůči učiteli - což stále nevystihuje odpovídající postih. Já jsem se už s 2 smířila, ikdyž prý některé názory učitelů jsou, že je to moc, ale v pondělí zasedá rada a tak může být vše jiné.
Trochu to odlehčím: shlédněte spolu se synkem Školu základ života. Hodně podobná situace před 70 lety.
Pozorně jsem si pročetla všechny příspěvky k tématu a jednoznačně souhlasím s těmi pisateli, kteří vám doporučují vysvětlit synovi, že se dopustil jednání nepřijatelného a pokud by takto jednal jako zletilý, mohl by mu hrozit postih mnohem nepříjemnější, než je pouhá dvojka z chování. Věřte, že to, že jde jen o dvojku a ne o postih přísnější, je projevem toho, že pedagogický sbor přihlédl k dříve bezproblémovému chování vašeho syna.
A dovolím si ještě poznámku: ze všech vašich vyjádření mám dojem, že jste velmi nekritická nejen jako matka vůči svému synovi, ale také sama k sobě. Nějak se nechce věřit, že premiantka (jak o sobě píšete) s maturitou má ve svém textu takové obrovské množství hrubých gramatických chyb. Možná zkuste sundat růžové brýle, i synovi v době dospívání prospěje realistický pohled na svět. K tomu, aby dospěl, se musí naučit nést důsledky svého jednání. Jak už tady někdo psal: demokracie není anarchie. Práva jedince končí tam, kde se střetávají s právy druhých. Kdo chce prosazovat svá práva, ať se nejprve naučí znát a plnit své povinnosti. - to je svět dospělých, zralých lidí.
nevím proč sem pletete gramatické chyby. Já mám maturitu čerstvě za sebou,z češtiny mám za 2 (celkově to mám za 6) a píšu jako prase, to že jsem všemožný DIS DIS DIS a nebaví mě přemýšlet nad každým slovem jeslti je správně napsaný absolutně nemá spojitost s nějakýmy ružovými brýlemy nebo sebekritikou. V mluveným projevu se na hrubky nehraje a má sloužit k předání informace, ke sdělení a ne k rozebírání kdo se jak učil.
Omlouvám se, jestli mám nějaké chyby,ale píši a nečtu to po sobě. Píši rychle jak rychlé mám myšlenky a jak už tady bylo psáno na gramatiku se zde snad nehledí, jde o to rozebírat problém. A jak píšete: je to svět dospělých, do kterého on nepatří, takže se učí jak v něm proplouvat. A pohled na svět on má realistický již od mala, nic jsem před ním nikdy neskrývala. Na zprávy se díváme již léta a také o nich mluvíme, i o všem co se děje doma nebo v okolí.
A jak všichni víme v zákonech se kolikrát nevyzná ani soudce a jsou stále nové a i politici v nich dělají guláš, když je schválí.
Jde také o to, že je to komplikovaný i tím, že syn (a já nevím jak to opravdu je) žil představou, že skupinku dělá dle podmínek fejsbuku,že se na to nevztahují české zákony. To nevím jak funguje,nejsem právník. Takže se trochu cítí být neprávem tak potrestán z tohoto důvodu. Jinak dle našich zákonů chápe, že 2 je přiměřená.
není to tak dlouho (tento týden) copsali v novinách že na facebooku je spousta lidí vyfocená s hakovým křížem a jak hajlují. Amíci to tam nechali, jelikož u nich platí svoboda slova (na slovo vzatá). Jede se podle jejich zákonů.. čeští policisté můžou jen kroutit hlavama, ale facebook je americký a platí tam tyto zákony.. (usuzuji podle toho co jsem četla)
Já bych řekl, že jsou dvě různé právní věci:
- odpovědnost vlastníka serveru za obsah a možnost dosáhnout stažení závadného obsahu: to se bude řídit legislativou země, kde je ten server umístěn (ve Vašem příkladu USA)
- dotčení práv osoby tím, že někdo zveřejní hanlivé údaje o ní apod: pokud je prokazatelné kdo to byl a co zveřejnil bude to podléhat legislativě země, kde "pachatel" žije, zde v ČR
Jestli se nepletu podobně to řeší neonacisté: svoje stránky umístí na server třeba někde v Karibiku čímž zabrání tomu, aby obsah provozovatel serveru musel stáhnout. Přesto je obsah těchto stránek používán jako důkaz proti nim pod se prokáže, že jsou jeho původci.
To jsem ani nevěděla, takže má syn zřejmě pravdu. Kdyby to táhl dál možná by vyhrál, ale já se v tom již nechci motat. To je na dlouho a nestojí mi to za to. Jen jsem se chtěla ujistit. Moc děkuji.
Vy sama jste, z toho co píšete takový celoživotní "bojovník za pravdu ", jak to, že vás to najednou unavuje i když si myslíte, že syn má pravdu? Ostatně , zkusit se má v životě opravdu vše, když věříte, že tu pravdu máte . ..Nepřeji vám však aby takový "bojovník za pravdu "byl i vámi očerňovaný mladý třídní učitel. I když pro zvýšení kreditu učitelského povolání bych si přála aby takový byl. Váš syn vám evidentně neříkal celou pravdu a myslím, vzhledem k jeho inteligenci , že dobře věděl co na facebooku dělá a proč to dělá.Jak sama píšete , na internet je "eso". Čili eso nejen že kliká myší a vkládá obrázky a příspěvky, eso i čte a přemýšlí, eso by mělo mít i správné morální zábrany. Šikovný advokát hrátky vašeho úžasného syna může vidět i jako trestný čin a vy jste zákonný zástupce syna. Myslím, že jste si to konečně uvědomila a proto tady teď hledáte rady na výmluvy a omluvy chování vašeho syny - potažmo důsledek vaší výchovy . Bez ohledu na to, jak se mění zákony (ve kteých jak píšete se nevyznáte) základní lidská slušnost zůstává po staletí. Tu si dítě nese v sobě z rodiny. A kdo ji v sobě má, tomu není potřeba složitě až v pubertě vysvětlovat, že nemůže veřejně (i neveřejně) urážet lidi kolem sebe, kteří se mu nelíbí.
Neznám pozadí vašeho osobního sporu s mladým třídním učitelem a se školou.Možná je původ jinde, ve vašich školních létech.Máte svoje neodžité problémy z doby vašeho studia - jste mj. 20 let! ukřivděná, že vás učitel napomínal abyste chodila do školy dřív jak za 5 minut osm a jiné žáky ne ...co vám kde kdy řekla vaše učitelka ...blablabla... to je bez komentáře.Nevím, co vy osobně víte o nějakém mladém muži, ke kterému máte pouze osobní výhrady . Který po promoci neutekl dělat někam manažera za několikanásobně větší plat a pohodičku , ale zůstal jako jeden z mála u učitelování? Věřte, že to chce dneska hodně osobní statečnosti, odvahy , nadšení a nervů ze železa,stoupnou si před třídu puberťáků. Co vy víte o problémech jaké tam se žáky (s vaším úžasným synem) měl? Víte jen to, co vám sdělil syn. A z toho to teprve postupně leze ven, čili až tak přesné a pravdivé informace jste od začátku nikdy neměla. Takže nevíte skoro nic, stejně jako já, ale vy od začátku na učitele stále útočíte. Každý, i učitel zraje v profesionála, předpokládám tedy, že máte pádné důkazy pro ev. soudní spor,( který klidně může vyvolat učitel, když vy se už trošku bojíte , pardon, nestojí vám to za to) že dle vás (!) profík není. To jistě může být vzhledem k jeho mládí pravda, ale nijak nesnižuje vinu vašeho syna na nezákonném chování. Na rozdíl od vás mám v tuhle chvíli nadhled a nevidím , z toho co píšete, vašeho syna jako obětního beránka, který má dle vašeho vyjádření být odstrašujícím příkladem školy pro ostatní. Řešila jste to jinak než že jste tomu učiteli před dvěma měsíci osobně vynadala? Obrátila jste se např. na Radu školy, využila jste někdy poradny metodika prevence, nebo na nadřízený orgán školy? Iniciativa měla vzejít od vás, když jste stále nespokojená s třídním. Hledala jste opravdu a důsledně pravdu a nápravu, nebo jste doma syna latentně v lumpárně proti učiteli podporovala a teď nevíte jak z toho ven?
A teď mě třeba rozcupujte, ale už to vaše neustálé ujišťování se v něčem a hledání kliček začíná být směšné. Mějte odvahu přijmout taky svůj díl zodpovědnosti za tyhle vaše rodinné nepříjemnosti .karina
Neoháním se tím, že je syn premiant, ale tím, že s ním nebyli nikdy problémy. Šlo mi o chování. Někdo dělá stále ve škole problémy, jakékoliv i větší... chápu, že zde po neustálém napomínání, třídní důtky, nebo ředitelské dostane 2. Psala jsem o tom, že syn neměl dosud žádné takové problémy. A to myslím zcela od 1 tř. Myslím, že i k tomu by se mělo přihlížet a dle toho postihovat. Myslela jsem, že je to nějak stupňované. Nemám v tom zkušenosti, poznámky mi děti ze školy nenosí, jen pochvali. Učitel se synem neměl nikdy problémy (nejde o to co mi řekl syn), kromě toho, že často marodí a to mám od učitele.
Syn opravdu věděl co dělá (probrali jsme o spolu od úplného začátku), ale jak jsem už zde psala dělal to dle zákona facebooku, což se prý může. Také jsme zjistili, že to provedl v říjnu právě v době problémů se stále vyvěšováním prospěchu, na které p. učitel nereagoval. Takže to bylo vlastně na schvál. Nyní již nějakou dobu tam prý nebyl,ale nesmazal to.
Já jako člověk i rodič neuznávám co udělal ze společenského hlediska, ale podle podmínek fejsbuku to vypadá jako přijatelné, proto se mi i ten postih zdá velký. Ikdyž několikerým ujišťováním, že 2 nic není se asi fakt nemá cenu v tom dále patlat. Jestliže to nebude mít další vliv na jeho studium a život čert to vem,ale jistá si budu až bude mít po školách.
I já přiznávám chybu ve výchově a tu jsem přiznala i na koberečku u ředitelky a to, že u nás v rodině s dětmi mluvím, zajímám se o jejich názory. Ale také o nich mluvíme. Co je správné, nebo by mělo být,ale i co se v našem soudnictví může stát i neskutečné a pro normálního člověka nepochopitelné. A moje vina je také to, že jsem mu řekla,ať si ve škole na nespravedlnost stěžuje. Když se mu něco nelíbí, nezdá ať jde za učitelem a mluví s ním o tom. Když bude mít pravdu - budu stát za ním. To je moje chyba. Ale neměli by toto dělat všechny rodiče? Samozřejmě jsem si vyslechla obě strany, syna i učitel a to vždy. A dohodli jsme se, kromě tohoto učitele. Na poslední třídní schůzce se ke mně přidala už půlka rodičů ( z tojho jsou 2 učitelé). Dokonce všichni šli za ředitelkou a požádali o zrušení třídnictví učitele. I já tam byla a to jako poslední a ředitelka mi to osobně řekla a slíbila, že na tom bude pracovat.To bylo před měsícem. Byl klid. Ale bohužel syn skupinu nezrušil ( má spousty intern. záležitostí) a jeden učitel na ní náhodou narazil a v dobré míře o ní řekl a tak se to spustilo. Ale ani to ho neomlouvá, jen to vysvětluji.
Takže na další otázku odpovídám, řešila jsem to 2 r. s učitelem i ředitelkou , myslela jsem si, že ředitelka je ta nejvýš. A že ho usměrní. Vlastně jsem ji to řekla hlavně z důvodů, že je mladý a když bude takto pokračovat,aby se nestala vůči němu nějaká rebelie ( což znám z vl.zkušenosti). Myslela jsem , že až se postupně poznají zvládnou spolu vyjít. Jenže učitel se dle syna změnil jen v tom týdnu po třídní schůzce a na stěžování žáků na jeho ať už zvýšené nároky v učivu, nebo akce, vyvěšování jmen...nechtěl KOMUNIKOVAT. Jejich názor, žádosti, diskuse -HO NEZAJÍMALI. Někdo spolupracoval se synem v té skupině, někdo nad tím mávl rukou a řekl: to nemá cenu, s ním se nikdy nedohodneme.
A VÍTE ZE VŠEHO TOHO SI JÁ MYSLÍM, ŽE KAŽDÁ GENERACE STEJNĚ NA TENTO PROBLÉM BUDE HLEDĚT JINAK I Z DŮVODŮ DEMOKRACIE. My co jsem žili tř.16 let v totalitě nám stačí malá demokracie. Děti, které se v demokracii narodili žádají ještě více a tak to bude asi vždy...
Za našich časů jsme si třeba ve skupince mezi kamarády řekli, když nás učitel naštval : To je v.l a když nás učitel slyšel dostali jsme poznámku a bylo to. Nyní se vše řeší přes internet a i to je důsledek. Ale to je doba a pokrok...
A ještě případ od ná z města:
Na ZŠ v našem městě se řešil problém, kdy problémový nový žák psal děvčatům e.maily s tímto typem obsahu: Stejně si Tě chytnu za rohen až půjdeš večer domů a omr...( nebudu to slovo ani psát). Dostal ředitelskou důtku a vysvětlení, že to neměl dělat. Myslíte, že to je menší přestupek? Tohle je vyhrožování.
Sice jsem si říkala, že už nebudu zasahovat, ale přesto mi to nedá.
Píšete, že syn se domníval, že se řídí pravidly Facebooku. Ale tady se přece jedná o to, že je občan ČR a tudíž se musí řídit zákony ČR. A také - opravdu věří všemu, co si kde na netu přečte?
A druhá věc - mám na mysli ty e-maily děvčatům. Tady se domnívám, že byl menší postih z toho důvodu, že to nebylo veřejné. A hlavně, v tomto případě měli jednat rodiče těch dívek, tedy podat trestní oznámení právě za vyhrožování. Opravdu všechno nemůže vyřešit škola, zákonnými zástupci jsou rodiče, kteří mají rodičovskou zodpovědnost (souhrn rodičovských práv a také povinností)!
Dnes jsem četla podobný -spíše stejný problém na jiné škole a tak jsem se rozhodla napsat výsledek po několika dnech.
Na vysvědčení samozřejmě měl syn 2 z chování jak vyšitou. Učitel se momentálně snaží, komunikuje, ptá se žáků jaký s ním mají problém atd... Na synovi si vztek nevylévá, dle syna je na něj až moc hodný. Tak doufám, že to mělo alespoň blahodárný účinek na chování učitele a je si vědom, že komunikace je důležitá. Takže z tohoto důvodu jsem spokojená. Snad to vydrží déle než pár týdnů.
Možná to bude mít vliv i na jiné učitele, který moc se žáky nechtějí komunikovat.
Je skvělé, že dvojka z chování vašeho syna "...to mělo alespoň blahodárný účinek na chování učitele..."
Nezbývá, než vám a vašemu synovi popřát, aby to mělo i vliv na lepší chování vašeho syna
Můj syn si je vědom, že se problémy takto nedají řešit a hlavně, že je třeba čas na nápravu. Kterou jsme od p. ředitelky čekali.
ale před tím nepochopil, že to nejde hned. A když se nic nedělo, tak využil Facebook.Ale nijak vulgární slova se tam z jeho strany neobjevili.
Především je třeba si uvědomit si nerovné postavení : učitel x žák. A od toho se to celé odvíjí.I kdyby měl ve sporu žák 1.000 000 x pravdu,těžko ji obhájí.A tyto situace se v životě neustále opakují.Vždy si musíme uvědomit jestli ten ,s kým máme co do činění je ten.,"s kým jsem husy pásl" nebo můj nadřízený.
O tom,že existuje trestný čin pomluvy ani nepíšu,to je na tisíc diskusí.
Vy když nebudete mít ráda svého šéfa ,tak na veřejném místě (a to internet zcela jestě je) napíšete svůj nelichotivý názor na něj,byť v něm nebude jediné vulgární slovo a pak budete čekat,že Vám napíše normálně prémie a vše bude jako by se "nechumelilo"?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.