Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přibyde nebo přibude?

Od: noe* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
prosím o správný tvar slova. Psát přibyde nebo přibude? Líbí se mi oba. :)

děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Líbí se Vám oboje a je to tak správně. Můžete si hodit korunou a chybu neuděláte.

hodnocení

2x
No.. stačí si říct UBÝVÁ a mám tam to y jako hrom. Tvar s ú si neumím představit.
pavlaslukova

Přibýt je odvozené předponou při- od slovesa být, tedy sloveso skloňuji stejně a přidám předponu. Takže bude - přibude, bylo - přibylo, bývá - přibývá. S předponou u- je to stejné. Bude - ubude, bylo - ubylo, bývá - ubývá. Jenom s těmi nepravidelnými tvary slovesa být v přítomném čase (jsem, jsi, je, jsme, jste, jsou) to nefunguje :) Prostě každé pravidlo musí mít svou výjimku :)

bruno*
hodnocení

1x

Dříve byl spisovný tvar pouze přibude, nyní Pravidla českého pravopisu tolerují i jiné patvary.

ria*
hodnocení

0x

:) asi bych to použila.. (například) Přibyl objem sena.

a Přibude mi objem sena? (při otázce) ale možná to bude zase naše česká rozmanitost v mluvnici :)

hodnocení

0x

ono je to spíš tak, že přibude je víc spisovné a přibyde je víc hovorové... než o jakou větu jde :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]