Nejste přihlášen/a.
Náš fyzikář se asi zbláznil, ale máme se nad tím zamyslet. Poradíte?
Na koberec bylapostavena skříň tak, že střed skříně byl vzdálen 1 m od rozhraní lino-koberec. Poté bylo rozhodnuto, že se skříň přesune na lino, a to tak, že na konci bude střed skříně od rozhraní koberec-lino stejně daleko, jako na začátku. Dále víme, že skříň je široká 1 m , váží 40 kg a koeficient smykového tření koberce je f k =0,5 , lina f l =0,2 .
Jakou silou F 1 musíme na skříň působit, pokud ji posouváme po koberci?
Jakou silou F 2 musíme působit, pokud skříň je již na linu?
Jakou silou F 3 jsme působili, když byla půlka skříně již na linu, ale druhá půlka ještě stále na koberci?
Nakreslete graf závislosti síly na vzdálenosti, kterou skříň již urazila.
Jakou práci jsme při stěhování skříně vykonali?
Třecí síla se spočte jako F t =mgf . Skříň považujte za homogenní těleso.
A co vám na tom vadí? To je regulérní fyzikální problém. Vzorečky máte, tak spočítat sílu je brnkačka, ne? Jen jsem zvědav, jak si poradíte s tou prací. Ale minimálně zamyslet se nad tím můžete.
já vím, že to jde, ale ta třecí síla se asi přičte k celkové síle co musím vynaložit viď?
a potom taky nevím, to s tou polovinou na koberci a polovinou na lině...poradíš?
Proč by se to mělo přičítat? Jediné, co mi brání v posunutí, je právě ta třecí síla, Vynaložit tudíž musím o malililinko víc, ta třecí síla stačí na "odbržnění", ale skříň se nepohne, je potřeba, aby do ní jeětě někdo malinko strčil. Ale pozor, chyták! Klidové smykové tření bývá větší než tření již pohybujícího se tělesa, těleso je třeba "odtrhnout"; v tomto směru je zadání nepřesné. Však uřitel říkal "zamyslete se". Asi bych to počítal za předpokladu, že skříň je jiř rozpohybováma, a že uvedené koeficienty jsou ty "dynamické". V tom případě stačé vynaložít sílu přesně rovnou smykovému tření (viz zákon setrvačnosti). A s tou skříní na rozhraní? Zamysli se nad tím, proč máme skříň považovat za homogenní těleso.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.