Nejste přihlášen/a.
Used to se používá, chceme-li hovořit o
a) činnosti, kterou jsme zvyklí dělat> v tom případě "be used to" v patřičném tvaru, následuje tvar slovesa zakončený -ing:
I am used to getting up at six. Jsem zvyklý vstávat v šest.
When are you used to having dinner? Kdy jsi zvyklý večeřet?
b) činnosti, kterou jsme (kdysi v minulosti) dělávali a už ji neděláme> used to přijde hned za podmět a následuje tvar infinitivu.
He used to smoke a lot. Hodně kouříval (tj. už nekouří, příp. kouří méně).
Did she use to travel a lot? Cestovávala hodně? (všimněme si, že v otázce jsme naznačili minulý čas již pomocným slovesem "did"> u "use" už -d nebude).
c) "zvyknout si na něco": get used to + ing. - zde již nutně nemluvíme o minulé činnosti, dá se použít o čemkoli:
I had to get used to getting up early. Musel jsem si zvyknout brzy vstávat.
His wife talks a lot. It took him ages to get used to that. Jeho žena toho hodně namluví. Trvalo mu věčnost, než si na to zvykl.
V případě nejasností doplňte otázku nebo napište - quentos@seznam.cz
Opravdu dobrá odpověď.
Ovšem u a) může být místo slovesa i podstatné jméno.
Our team always loses, so we are used to disappointment. (Náš tým vždycky prohraje, takže jsme zvyklí na zklamání)
A u toho b) taky nemusí jít nutně jen o činnost, ale může jít i o nějaký stav, který v minulosti platil, ale teď už ne. Ale zatímco v případě činností se dá v takovém případě použít i spojení would + inifinitv, tak pokud jde o nějaký stav (například míval jsem dlouhé vlasy, bydlel jsem v Itáli,...), tak tam se použít nedá.
To je pravda, taky to c) není vyloženě oddělený případ, jen je tam navíc to get ve významu změny stavu. Ale tak takhle je to aspoň ucelenější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.