Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Angličtina dbgjvd

Od: dvjxkfnfd odpovědí: 3 změna:
Umí někdo vysvětlit angličtinu USED TO použít i

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Used to se používá, chceme-li hovořit o

a) činnosti, kterou jsme zvyklí dělat> v tom případě "be used to" v patřičném tvaru, následuje tvar slovesa zakončený -ing:

I am used to getting up at six. Jsem zvyklý vstávat v šest.

When are you used to having dinner? Kdy jsi zvyklý večeřet?

b) činnosti, kterou jsme (kdysi v minulosti) dělávali a už ji neděláme> used to přijde hned za podmět a následuje tvar infinitivu.

He used to smoke a lot. Hodně kouříval (tj. už nekouří, příp. kouří méně).

Did she use to travel a lot? Cestovávala hodně? (všimněme si, že v otázce jsme naznačili minulý čas již pomocným slovesem "did"> u "use" už -d nebude).

c) "zvyknout si na něco": get used to + ing. - zde již nutně nemluvíme o minulé činnosti, dá se použít o čemkoli:

I had to get used to getting up early. Musel jsem si zvyknout brzy vstávat.

His wife talks a lot. It took him ages to get used to that. Jeho žena toho hodně namluví. Trvalo mu věčnost, než si na to zvykl.

V případě nejasností doplňte otázku nebo napište - quentos@seznam.cz

naihonn*

Opravdu dobrá odpověď.

Ovšem u a) může být místo slovesa i podstatné jméno.

Our team always loses, so we are used to disappointment. (Náš tým vždycky prohraje, takže jsme zvyklí na zklamání)

A u toho b) taky nemusí jít nutně jen o činnost, ale může jít i o nějaký stav, který v minulosti platil, ale teď už ne. Ale zatímco v případě činností se dá v takovém případě použít i spojení would + inifinitv, tak pokud jde o nějaký stav (například míval jsem dlouhé vlasy, bydlel jsem v Itáli,...), tak tam se použít nedá.

doplněno 06.11.15 22:46:

To je pravda, taky to c) není vyloženě oddělený případ, jen je tam navíc to get ve významu změny stavu. Ale tak takhle je to aspoň ucelenější. :)

dobrá poznámka, dík, na ty slovesa jsem se nějak moc "zaměřil"...

doplněno 06.11.15 09:57:

... i když to tak trochu vyplývá i z toho "that" v posledním příkladě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]