Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak se prosím počítají tyto soustavy rovnic? Mockrát děkuji
Už jsem z toho trochu vypadl, ale tak ten bod h) je jednoduchý, ale relativně pracný, tak jsem si ho zkusil vyřešit. Ale stačí si vyjádřit x z druhé rovnice, dosadit do první a tu první pak pochopitelně řešit jako normální jednu rovnici s absolutními hodnotami, takže určit si nulové body atd. Samozřejmě je potřeba dávat pozor na to, která řešení jsou opravdu řešeními, a na konci to ověřit zkouškami. Byla to zábava, i když ne ve všech případech úplně hezká čísla. Hodně zdaru.
To poslední je taky zívačka. Ty dvě rovnice jsou si natolik podobné, že by člověka mělo hned napadnout, jak je upravit, aby se zbavil toho či onoho. Pak už vyjádřením neznámé z jedné rovnice se z té druhé stane kvadratická a hurá, řešení je na cestě.
Děkuji, h) mi vyšlo [6;2].
Jsou nějaké podmínky pro x? V tomto případě bylo pro y (-nekonečno;-2> a <0;nekonečno), určí se podle toho i podmínky pro x?
U posledního příkladu mě napadá jen je sečíst, ale 2x+2y=8 to mi nepomůže.
Aha, a pak do této rovnice dosadit za x nebo y. Děkuji
To jen jedno z řešení, 6 a 2. Je jich víc.
Když y vyjde z příslušného intervalu, tak jsem to bral, že i z té druhé rovnice dopočítané x je řešením, protože ta druhá rovnice je normálně lineární. A zkoušky mi to ve finále potvrdily. Jinak pro to y je ten první interval otevřený a chybí ti ten interval mezi, který je taky důležitý, že ano.
Jedna možnost je sečíst, ale samozřejmě 2x + 2y = 8 je totéž jako x + y = 4. A druhá možnost, jaké to překvapení, je je odečíst.
Není to násobení, nedají se ty dva intervaly sloučit. Jsou tři intervaly, (-nekonečno ; -2), kde se u obou absolutních hodnot změní znaménko, <-2 ; 0), kde se změní znaménko jen u té druhé, a nakonec <0 ; +nekonečno), kde zůstanou obě jak jsou.
K rtěm podmínkám na x: u příklladu h když počítáte tak, jak počítáte (tedy výpočtem x z druhé rovnice a dosazením do rovnice první). tam žádné další podmínky na x nepotřebujete, ty už jsou schované v té podmínce y <>=<−2. Existuje ještě jeden postum, místo tří rovnic po dosazení řešit čtyři systémy před dosazením, x>0,y>0; x<0,y>0; x>0,y<0; x<0,y<0.
(jen aby bylo jasno tyhle "podmínky" nejsou podmínky toho duhu jako podmínka, že se nesmí dělit nulou; spíše bych mluvil o podpřípadech, které se řeší různě. Kdyby například při rozboru prvního případu, tedy y ≥ 0, vyšlo y = − 2, neznamenalo by to, že tkové y nemůže být řešením, pouze by nespadalo pod právě probíranou podmínku a tedy by tento postup o něm nic nevypovídal.)
Co se týče vlastního řešení, v tom vám dostatečně poradil @naihonn. Snad bych jen doplnil, že ty intervaly nemusí bít disjuktní, konkrétně mám na mysli, že v té rovnici h po dosazení za x interval od mínus nekonečna do mínus dvou může být otevřený, ale klidně ho můžeme vzít i uzavřený, i když pak bod y = −2 bude ve dvou intervalech. To souvisí s tím, že plus nula je totéž jako mínus nula; hlavne bod mínus dva nevynechat.
A k příkladu j: zkusil bych ty rovnice podělit (pozor na podmínku)
Proměnné a, b jste vypočítala. Teď stačí si uvědomit, že b² = x + y a tím pádem a/b² = x −y a máte soustavu dvou lineárních rovnic pro dvě neznáme. Tak řešte a nezaomeňte na podmínky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.