Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustavy rovnic

Od: elisa24® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, jak se prosím počítají tyto soustavy rovnic? Mockrát děkuji

Soustavy rovnic
Soustavy rovnic #2
Soustavy rovnic #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

naihonn*
hodnocení

2x

Už jsem z toho trochu vypadl, ale tak ten bod h) je jednoduchý, ale relativně pracný, tak jsem si ho zkusil vyřešit. Ale stačí si vyjádřit x z druhé rovnice, dosadit do první a tu první pak pochopitelně řešit jako normální jednu rovnici s absolutními hodnotami, takže určit si nulové body atd. Samozřejmě je potřeba dávat pozor na to, která řešení jsou opravdu řešeními, a na konci to ověřit zkouškami. Byla to zábava, i když ne ve všech případech úplně hezká čísla. Hodně zdaru.

doplněno 28.10.15 21:35:

To poslední je taky zívačka. Ty dvě rovnice jsou si natolik podobné, že by člověka mělo hned napadnout, jak je upravit, aby se zbavil toho či onoho. Pak už vyjádřením neznámé z jedné rovnice se z té druhé stane kvadratická a hurá, řešení je na cestě.

hodnocení

Děkuji, h) mi vyšlo [6;2].

Jsou nějaké podmínky pro x? V tomto případě bylo pro y (-nekonečno;-2> a <0;nekonečno), určí se podle toho i podmínky pro x?

U posledního příkladu mě napadá jen je sečíst, ale 2x+2y=8 to mi nepomůže.

doplněno 28.10.15 21:58:

Aha, a pak do této rovnice dosadit za x nebo y. Děkuji

naihonn*

To jen jedno z řešení, 6 a 2. Je jich víc. ;)

Když y vyjde z příslušného intervalu, tak jsem to bral, že i z té druhé rovnice dopočítané x je řešením, protože ta druhá rovnice je normálně lineární. A zkoušky mi to ve finále potvrdily. Jinak pro to y je ten první interval otevřený a chybí ti ten interval mezi, který je taky důležitý, že ano.

Jedna možnost je sečíst, ale samozřejmě 2x + 2y = 8 je totéž jako x + y = 4. A druhá možnost, jaké to překvapení, je je odečíst.

hodnocení

Kde mám prosím chybu v těch podmínkách? Nezahrnují mi výsledné y.

Soustavy rovnic #4
naihonn*

Není to násobení, nedají se ty dva intervaly sloučit. Jsou tři intervaly, (-nekonečno ; -2), kde se u obou absolutních hodnot změní znaménko, <-2 ; 0), kde se změní znaménko jen u té druhé, a nakonec <0 ; +nekonečno), kde zůstanou obě jak jsou.

hodnocení

Děkuji

doplněno 29.10.15 11:28:

Nevíte prosím j)?

K rtěm podmínkám na x: u příklladu h když počítáte tak, jak počítáte (tedy výpočtem x z druhé rovnice a dosazením do rovnice první). tam žádné další podmínky na x nepotřebujete, ty už jsou schované v té podmínce y <>=<−2. Existuje ještě jeden postum, místo tří rovnic po dosazení řešit čtyři systémy před dosazením, x>0,y>0; x<0,y>0; x>0,y<0; x<0,y<0.

(jen aby bylo jasno tyhle "podmínky" nejsou podmínky toho duhu jako podmínka, že se nesmí dělit nulou; spíše bych mluvil o podpřípadech, které se řeší různě. Kdyby například při rozboru prvního případu, tedy y ≥ 0, vyšlo y = − 2, neznamenalo by to, že tkové y nemůže být řešením, pouze by nespadalo pod právě probíranou podmínku a tedy by tento postup o něm nic nevypovídal.)

Co se týče vlastního řešení, v tom vám dostatečně poradil @naihonn. Snad bych jen doplnil, že ty intervaly nemusí bít disjuktní, konkrétně mám na mysli, že v té rovnici h po dosazení za x interval od mínus nekonečna do mínus dvou může být otevřený, ale klidně ho můžeme vzít i uzavřený, i když pak bod y = −2 bude ve dvou intervalech. To souvisí s tím, že plus nula je totéž jako mínus nula; hlavne bod mínus dva nevynechat.

A k příkladu j: zkusil bych ty rovnice podělit (pozor na podmínku)

hodnocení

Moc děkuji, co dělám prosím špatně?

Soustavy rovnic #5
x®

Takto přeci není možno krátit.

Soustavy rovnic #6
hodnocení

Mockrát děkuji a tento prosím?

Soustavy rovnic #7

Proměnné a, b jste vypočítala. Teď stačí si uvědomit, že b² = x + y a tím pádem a/b² = x −y a máte soustavu dvou lineárních rovnic pro dvě neznáme. Tak řešte a nezaomeňte na podmínky.

hodnocení

Aha, já to zapomněla dopočítat. Už mi to vyšlo.

Mockrát děkuji za pomoc

hodnocení

2. obrázek f) už mám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]