Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Intervaly kdy tam patří a kdy ne

Od: lenkaa* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den

Chtěla bych se zeptat na intervaly mam v tom nějaké nejasnosti.

Bohužel mi nejde z neznámých duvodu vkládat obrázek , tak snad bude stačit písemně zadáni.

Když je př

|x+3|>4

Tak si mam udělat osu.

Uprostřed bude 3 to je mi jasné a na levé steaně -7 a na pravé 1 .To je taky jasné .

Ale tet mám v sešitu nevyplněné kolečko u -7 i u 1 a není mi jasné proč?

Jak to poznám?

U množin bych to poznala , kvuli tomu že když tam mám rovnase , tak tam bylo vyplněné a když tam nebylo tak nevyplněné ale tady?

Mám tu totiž jeden př a tam je to kolečko vyplněné i když tam rovnáse není.

Tak nevím jak to poznám.

A vysledek u tohohle příkladu je

(- neknečno ,-7) U (1, nekonečno)

U= sjednocení

Děkuji za vysvětlení.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

1x

Rovna se ... hranice tam patri ("vyplnene" kolecko)

jenom vetsi/mensi ... hranicni bod tam nepatri ("nevyplnene" kolecko)

Mám tu totiž jeden př a tam je to kolečko vyplněné i když tam rovnáse není.

Zrejme tam v reseni chybu. Posli sem zadani a reseni.

doplněno 19.10.15 09:39:

Uprostřed bude 3 to je mi jasné

Spravne ma byt -3. Asi preklep, protoze reseni mas pak spravne.

lenkaa*
hodnocení

-3 protože v zadaní je 3?

a když je v zadaní -3 tak bude 3?

jo zadaní toho př je urči sjednocení a prunik , intervalu:

A´=|x|<3

B´= |X|<1

a uprostřed grafu je 0 a A je na levé straně -3 s vyplněným kolečkem a na pravé 3 s prázdným .

B bude znázorněno -1 s pázdným kolečkem a na pravé straně 1 s taky prázdným kolečkem.

vysledek má byt

AUB (-3,3)

A prunik B (-1,1)

ctenar*

-3 protože v zadaní je 3?

Protoze zadani musis prepsat na rozdil (odcitani), pokud v takovem tvaru uz neni, tedy v tvem pripade: |x - (-3)|> 4

uprostřed grafu je 0 a A je na levé straně -3 s vyplněným kolečkem a na pravé 3 s prázdným .
Kolecko vlevo ma byt prazdne, jak ostatne ukazuje i vysledek sjednoceni AUB (-3,3) (vidis, ze oba okraje intervalu tam nepatri, jinak by vlevo byla lomena zavorka)

lenkaa*
hodnocení

Takže vyplněné kolečko je jen , když je v zadaní =?

A moment to -3 jsem nepochopila?

ctenar*

Takže vyplněné kolečko je jen , když je v zadaní =?
Ano, pisu to uz ve sve prvni odpovedi. To kolecko je vyplnene, protoze ten bod vyhovuje tomu zadani (je to posledni bod, ktery tomu zadani vyhovuje a je to jediny bod, pro ktery plati to rovnitko. Ostatni reseni jsou vetsi (nebo mensi) nez prava strana zadani).

A moment to -3 jsem nepochopila?

Ktere -3? To z: "|x - (-3)|> 4" nebo to s tim chybnym plnym koleckem?

hodnocení

0x

Něco podobného (jako ten první uvedená příklad, dalši zadání uř ne) tu bylo nedávno; neznáte se s Karolinou, třeba spolužačky se stejnou učebnicí? Tam se o tom něco dozvíte. K těm kolečkům a k větě :"U množin bych to poznala , kvuli tomu že když tam mám rovnase , tak tam bylo vyplněné a když tam nebylo tak nevyplněné ale tady?". i o tom se tam něco dočtete, stručně a jasně se k tomu zde vyjádřil čtenář, já jen dodám, že intervaly (a jejich sjednocení) jsou taky množiny.

doplněno 19.10.15 10:27:

Odkaz na ten podobný příklad se mi neobjevil (nebo spíš zmisel při opravování), je zde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]