Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat na intervaly mam v tom nějaké nejasnosti.
Bohužel mi nejde z neznámých duvodu vkládat obrázek , tak snad bude stačit písemně zadáni.
Když je př
|x+3|>4
Tak si mam udělat osu.
Uprostřed bude 3 to je mi jasné a na levé steaně -7 a na pravé 1 .To je taky jasné .
Ale tet mám v sešitu nevyplněné kolečko u -7 i u 1 a není mi jasné proč?
Jak to poznám?
U množin bych to poznala , kvuli tomu že když tam mám rovnase , tak tam bylo vyplněné a když tam nebylo tak nevyplněné ale tady?
Mám tu totiž jeden př a tam je to kolečko vyplněné i když tam rovnáse není.
Tak nevím jak to poznám.
A vysledek u tohohle příkladu je
(- neknečno ,-7) U (1, nekonečno)
U= sjednocení
Děkuji za vysvětlení.
Rovna se ... hranice tam patri ("vyplnene" kolecko)
jenom vetsi/mensi ... hranicni bod tam nepatri ("nevyplnene" kolecko)
Mám tu totiž jeden př a tam je to kolečko vyplněné i když tam rovnáse není.
Zrejme tam v reseni chybu. Posli sem zadani a reseni.
Uprostřed bude 3 to je mi jasné
Spravne ma byt -3. Asi preklep, protoze reseni mas pak spravne.
-3 protože v zadaní je 3?
a když je v zadaní -3 tak bude 3?
jo zadaní toho př je urči sjednocení a prunik , intervalu:
A´=|x|<3
B´= |X|<1
a uprostřed grafu je 0 a A je na levé straně -3 s vyplněným kolečkem a na pravé 3 s prázdným .
B bude znázorněno -1 s pázdným kolečkem a na pravé straně 1 s taky prázdným kolečkem.
vysledek má byt
AUB (-3,3)
A prunik B (-1,1)
-3 protože v zadaní je 3?
Protoze zadani musis prepsat na rozdil (odcitani), pokud v takovem tvaru uz neni, tedy v tvem pripade: |x - (-3)|> 4
uprostřed grafu je 0 a A je na levé straně -3 s vyplněným kolečkem a na pravé 3 s prázdným .
Kolecko vlevo ma byt prazdne, jak ostatne ukazuje i vysledek sjednoceni AUB (-3,3) (vidis, ze oba okraje intervalu tam nepatri, jinak by vlevo byla lomena zavorka)
Takže vyplněné kolečko je jen , když je v zadaní =?
Ano, pisu to uz ve sve prvni odpovedi. To kolecko je vyplnene, protoze ten bod vyhovuje tomu zadani (je to posledni bod, ktery tomu zadani vyhovuje a je to jediny bod, pro ktery plati to rovnitko. Ostatni reseni jsou vetsi (nebo mensi) nez prava strana zadani).
A moment to -3 jsem nepochopila?
Ktere -3? To z: "|x - (-3)|> 4" nebo to s tim chybnym plnym koleckem?
Něco podobného (jako ten první uvedená příklad, dalši zadání uř ne) tu bylo nedávno; neznáte se s Karolinou, třeba spolužačky se stejnou učebnicí? Tam se o tom něco dozvíte. K těm kolečkům a k větě :"U množin bych to poznala , kvuli tomu že když tam mám rovnase , tak tam bylo vyplněné a když tam nebylo tak nevyplněné ale tady?". i o tom se tam něco dočtete, stručně a jasně se k tomu zde vyjádřil čtenář, já jen dodám, že intervaly (a jejich sjednocení) jsou taky množiny.
Odkaz na ten podobný příklad se mi neobjevil (nebo spíš zmisel při opravování), je zde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.