Nejste přihlášen/a.
Ve V3 je dána báze C: (2,1,1) (1,2,1) (-1, 4, 0). Souřadnice vektoru u v této bázi jsou: (2, 1,3) a vektoru v v této bázi jsou: (2,2,0).
Vypočítejte: Velikost/Normu z (3u - 2v)
dále: součin vektorů u a v (u x v)
a úhel mezi vektory u a v
Nevím, k čemu je zadána ta báze C, když s ní vlastně vůbec nepracuji, pracuji jen s těmi vektory, ale to bude asi špatně.
Součin vektorů mi vyšel (6,6,6) a norma 9.3 po zaokrouhlení, ale asi je to špatně. S tím úhlem si nevím nevím rady vůbec. Děkuji za radu
Omlouvám se za množství překlepů, doufám, že nejsou na újmu srozumitelnosti.
Ale ještě k úloze: já vaše výsledky nekontroloval, protoýe vycházely z nesprávného předpokladu a prostě nemohou být dobže, ale přeci jen mi to nedá. Jak jste , prosím vás, počítal ten vektorový součin? Pokud jste počítal, jak předpokládám, součin (2, 1,3) X(2,2,0), tak ten výsledek prostě od pohledu namůže být (6,6,6). prostě proto, že výsledný vektor musí být k oběma násobeným vektorům kolmý. Aniř bych cokoliv počítal, je jasné, že skalární součin dvou vektorů, jejichž všechny složky jsou kladné, nemůže být nula.Tak až určíte složky vektorů u, v a dřív, než začnete počítat dál, ozvěte se a napište, jak počítáte vektorový součin. A vůbec, ozvěte se, pokud je vám cokoli jiného nejasné,
Děkuji, tak jsem tu s novými výsledky a potřebuji tedy ještě poradit s vypočtením úhlu alfa:
vektor u je: (2, 16, 3)
vektor v je : (6, 6, 4)
výsledek součinu u x v je z těchto vektorů : (46, 10, -84)
podle vzorečku pro výpočet, kde je: velikost ze součinu u x v = velikost u násobeno velikost v násobeno úhem alfa mi vychází toto:
velikost ze součinu u x v (tedy z 46, 10, -84) je: přibližně 96, 291
velikost z u, tedy ze ( 2, 16, 3) je: přibližně 16, 401
velikost z v, tedy ze (6, 6, 4) je: přibližně 9,38
prosím o kontrolu a radu, jak nyní dopočítat úhel alfa, respektive úhel mezi vektory u a v, bohužel tu nemám vzorový příklad, tak nevím. Děkuji moc.
Na kontrolu v tomto okamžiku nemám čas, budu obědvat; ale letmým pohledem si nejsem moc jist, zda problematiku chápete. Ozvu se později. ALe úhel se počítá ze vzorečku
(u,v) =||u||*||v||* cos α
ta závorka značí skalární součin)
Ano, tento vzoreček mám taky na mysli, jen podle zápisu v učebnici jsem se domníval, že se jedná o součin "křížkový", nikoli skalární, kde vyjde jen jedno výsledné číslo.
Pokud se tedy jedná o skalární součin, tak podle zadání mi vychází výsledek 120 (2, 16, 3) násobeno s (6, 6, 4).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.