Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznám thiokyselinu a peroxokyseliny?

Od: rrrrr* odpovědí: 3 změna:

Dobrý. názvosloví thio a peroxokyselin umím, ale.

Na gymplu jsme z názvosloví psali testy, ale v nich byl jen jeden druh kyseli. (př. jenom thiokyseliny, hydroxidy...)

Letos mi začali poprvé semináře a budeme psát test z názvosloví anorganických sloučenin. Až dostanu test, jak poznám, že se jedná třeba o peroxokyselinu a že to zrovna není klasická kyselina (př HCLO4)?

Thiokyseliny -> nahrazení jednoho nebo více atomů kyslíky atomy síry - vždy obsahuje H + S

Peroxokyseliny -> mají o jeden kyslík navíc; OH se mění na OOH?

Moje otázka zní: Jaké jsou specifické znaky těchto kyselin? (nevím jak Vám to mám více popsat)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

V podstatě lze u peroxykyseliny říci,že skupina OH- je na atom síry vázána ještě přes atom kyslíku.U thiokyseliny je na síru vázána místo skupiny OH- skupina SH-.Je potřeba si napsat strukturní vzorec.

JABRAKA

rrrrr*
hodnocení

Tak třeba H2S2O8 toto je peroxokyselina, ale jak to u ním poznám? Jediný jak to dělám je, že si ji takto pojmenuje. Ox číslo S je v tomto případě VII. a řeknu dihydrogensiristý. To zní divně...Tak teď zkusím zda to není peroxokyselina...

To je, ale blbost takto dělat.

To, co píše kolega, neplatí zdaleka vždycky. Peroxoskupina může být i můstková, jako v tomto případě. Tady je to jednoduché, síra je maximálně šestivazná, nemůže mít vyšší ox. číslo než 6. protože nemá víc valenčních elektronů. U peroxokyselin nepřechodných prvků je situace poměrně jednoduchá, pokud je atom centrálního atomu s maximálním oxidačním číslem - kys. peroxodusičná, peroxouhličitá a podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma peroxokyseliny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]