Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je správně čárka před a?

Od: anzionka® odpovědí: 5 změna:

Zdravím, budete tak hodní a prokonzultujete se mnou následující? Předem děkuji za rady a odpovědi. ;)

1. "Všichni se modlí, aby přišel pouze Tonda, a ne Alena a Katka." (Je správně čárka před a?)

2. "Nejde o nic jiného, než koho považovat za hrdinu. Ženy z Prahy, které přišly s nápadem namalovat Lucku sedící na židli, nově příchozího hosta Petra schovávajícího se před policií a žárlicího na svého nejlepšího kamaráda nebo snad Josefa, který miluje pojídání řízků?" (Jde mi o konstrukci, jestli je to pochopitelné a taky o ty věci, netuším, jak se tomu říká, jak to končí na -cí, jestli to mám oddělovat čárkou nebo ne.)

3. "Nela vsází na pevnou, pomalu se pohybující, koloběžku." (Správně odděleno čárkami nebo ne?)

4. "V kontrastu k..." nebo "V kontrastu s..."

5. Rozumí normální člověk slovu "ansámbl"?

6. "Vraha by se nezdráhal zabít nikdo z přítomných na lavičce i v altánku. (Bez čárky před i?)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

1. čárka je správná. 2.věta se mi zdá srozumitelná, čárky máte správně. 3.před koloběžkou čárku nepište. 4. ...v kontrastu s... 5. nevím, zda jsem normální, ale slovu ansámbl rozumím. 6. bez čárky, ale místo "i" bych zvolil"ani".

doplněno 13.10.15 18:12:

...rychle se měnící scénu ... tedy bez čárky. Srdečně zdravím :).

hodnocení

Děkuji a k té větě o koloběžce, kdyby ta věta zněla: " Vsází na otočnou, rychle se měnící, scénu Jana Nováka..." Tak je to je OK nebo před slovem "scéna" čárka nebude?

iz*
hodnocení

1x

3. Nela sází – bez předpovy v–

Sloveso vsadit je nedokonavé.

Ve větě by muselo být:

Nela vsadí (nebo vsadila)...

Na ostatní otázky už odpověděli přede mnou.

doplněno 01.11.15 14:31:

Oprava:

Chtěla jsem napsat, že sloveso vsadit není nedokonavé,

opravila jsem na je (zápor se mi nelíbil) a "neuhlídala" předponu.

Správně mělo být:

Sloveso vsadit je dokonavé (nebo není nedokonavé).

Děkuju, Nano.

nana

vsadit = sloveso dokonavé

hodnocení

0x

Ahoj, také Ti odpovím, ať máš více pohledů:

1) - Napsal bych to také tak, takže s čárkou;

2) - Nejde o nic jiného, než koho považovat za hrdinu. Ženy z Prahy, které přišly s nápadem namalovat Lucku sedící na židli, nově příchozího hosta Petra schovávajícího se před policií a žárlicího na svého nejlepšího kamaráda nebo snad Josefa, který miluje pojídání řízků?
- No, ta druhá věta je dost dlouhá, nějaké čárky bych tam osobně doplnil, přinejmeším před "nebo", ale jde o to, zda platí poměr vylučovací, nebo může být těch hrdinů více. Pokud jen jeden z nich, čárka tam být musí;

3) Také bych před pohybující čárku nepsal.

4) Zde by podle mě záleželo na konkrétní větě, ale spíš se přikláním tomu "s".

5) Já bych třeba tomuto slovu nerozuměl;

6) Upravil bych také spojku na "ani", bez čárky.

A k té scéně, podobně jako u té koloběžky, tedy bez čárky, podle mě.

Ahoj

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]