Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Religionistika-sem. práce

Od: kaci* odpovědí: 10 změna:
Ahoj všem,
dneska jsme ve škole dostali zadání seminární práce z religionistiky. Máme na výběr ze 2 témat:
1. Svět (vesmír-tj. vše co nás obklopuje, vše nám známé...) je "dobré" a "přátelské"
2.Člověk je to nejlepší, nejdokonalejší z toho, co je nám známé, nebo námi poznané.
Musíme si zvolit styl, kterým chceme psát (úvaha, pohádka, sci-fi, báseň,...) a máme vybrat 1 cílovou skupinu, které své názory sdělujeme (děti ve školce, policisté, bezdomovci, spolužáci, vysokoškolští studenti,..) a máme jim sdělit ( nemusíme prokázat nebo obhájit) obsah myšlenek spjatými s jedním z témat. Seminární práce má mít 1-2 stránky A4.
S jakýmakoliv nápadama jsem v koncích a šibeniční termín odevzdání (pondělí) tomu také moc nepřidává. Nenapadává vás o čem psát...nebo alespoň jak psát o něčem, když si myslim něco jiného? Díky všem za jakékoliv názory

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

3x

Kačko, kampak chodíš do školy? Jsou na vás hodně nároční - ale dobře nároční :) Měli jsme to na gymnáziu podobné a dneska jsem moc ráda, že mě tolik nutili přemýšlet - dodnes čerpám. Takže hodně sil a hlavu vzhůru, dvě stránky máš cobydup, neboj.

Opět - učitel zadává téma chytře, jelikož je kontroverzní a dá se předpokládat, že ani s jedním návrhem nebudete souhlasit. O to jde - prezentovat myšlenky, jako by byly tvé, přestože si myslíš úplně něco jiného. Z toho plynou hlavní body:

1) Oprosti se od svého vlastního názoru, vžij se do úvahy na dané téma. Tvůj názor v této chvíli nehraje roli, jde o to prezentovat "myšlenky" tak, aby byly jasné, stručné, přehledné. Když si za něčím stojíš, snadno najdeš argument - tady je to těžké v tom, že musíš najít způsob, jak podat něco, čemu sama nevěříš. Z dnešního pohledu učiteli klobouk dolů, Tobě držím pěstičky, práce nelehká - ale zvládneš ji!

2) Ad styl - vyber si, co je ti nejbližší, tedy to, co máš nejvíc ráda. Pak budeš mít půl práce hotovo. Styl, který ti nic neříká (u mě by to bylo třeba sci-fi) nikdy nedokážeš věrohodně napodobit. Asi bych brala úvahu, ta je pro prezentaci myšlenek samozřejmě nejpřiléhavější. Pokud máš fantazii, vol pohádku - tam je zase výhoda, že si můžeš vymýšlet a prezentovat "názor" pomocí nereálných prvků. Ale je to těžký útvar, musela by sis dohledat, jak správně pohádka vypadá.

3) Vezměme třeba téma 1. Zamysli si nad naprosto vším, co tě obklopuje, a i když se ti něco zdá špatné, udělej z toho přednost. Třeba - emise skleníkových plynů. Jsou vlastně skvělé, protože dokazují, že se máme dobře, že jsme technicky vyspělá společnost a všichni mimo naši galaxii vidí, jak jsme vynikající a vyspělá civilizace. Zní to švihle, ale o to jde - prezentovat máš myšlenku týkající se tématu, nikdo netvrdí, že má dávat smysl (to ostatně vyplývá ze zadání - je jasné, že vše dobré a přátelské být nemůže).

Zkus se od tohoto odpíchnout a až začneš, myslím, že se to "rozjede" samo. Kdyby ne, ještě napiš a mrknem na to dál ;)

doplněno 14.01.10 23:55:

Ad paermonik - ale ono tomu učiteli jde právě o to, aby žák dokázal prezentovat i názor, s nímž nesouhlasí. To je také podstata např. debatních kroužků. Ano, zadané téma nedává smysl, ale o to jde - umět předestřít nějaký názor, který dokážu vymyslet, aniž bych sním souhlasil. To je pointa práce. Kdyby chtěl vlastní názor, zadá úvahu. O známku nejde, ale pokud by slečna pojala práci jako prezentaci vlastních úvah, už od počátku nesplní zadání - a to je samozřejmě za pět.

pearmonik*

podle me je lepsi napsat vlastni nazor i za cenu horsi znamky

1) znamka ti k nicemu neni,jde o to projit, pokud tedy babicka neslibi za jednicku nove kolo

2) budes mit z toho dobry pocit, kdyz napises co si myslis

s temi tematy nejde souhlasit, uz jen v nazvu si myslim ze je pravopisna chyba - svet () je dobre a pratelske,
ani knez s tim nemuze souhlasit, preci nejdokonalepsi je buh, to nemuze byt pro zadneho kneze clovek a to knez nejspise poznal a zna boha lepe nez cloveka

kaci*
hodnocení

Chodím na Církevní gymnázium v Plzni, ale já ani rodina nejsme věřící. Školu jsem si vybrala protože má velmi vysoké procento (90-95%) úspěšně přijatých studentů na VŠ a VOŠ. Zkouškové období funguje velmi podobně jako na vysoké škole. Také závodně hraju volejbal, takže času na učení tolik nezbývá. I přesto se snažím o co nejlepší výsledky. Takže teď jdu napsat religionistiku, pak vypracuju otázky na nj, napíšu životopis (úkol na čj) a dopíšu laboratorní práci z fyziky.

Opravdu nevim, jak mám poděkovat za takovou obrovskou pomoc, protože nevím, kde mi hlava stojí. Něco vytvořim a pak ti to dám přečíst :) a ještě jednou díky

pu®

Není zač :) Tušila jsem, že to bude církevní škola, ty jsou obecně hodně dobré a taky zaměřené na to, aby člověk sám uvažoval - dost lidí to překvapuje, ale je to tak. Jdeš na to dobře, dělat sport na úrovni je super, člověk má hned disciplínu, viď, a zároveň snaha udržet prospěch - no, budu doufat, že ti to vydrží *hej* Životopis do čj je brnkačka ;) , německy neumím, tak jestli budeš potřebovat, musí se najít někdo jiný :D;) (legrace). S tím zkouškovým je to fajn, nějak jsem nikdy nepochopila, k čemu je "přepadovka" - u nás se taky nevedly. Tak se drž, a kdyby něco, napiš přes víkend, mrknem na to *tuc* Hodně štěstí!

doplněno 15.01.10 18:36:

Ad paermonik - staci sledovat hodnoceni strednich skol, zpusob vyuky, ktery uprednostnuji, procento prijatych na VS (mimochodem 95% je sakra vysoké číslo) a nekdy se treba taky jit nekam mrknout atd atp. Dost dlouho jsem videla do zakulisi (byt nejsem ucitel na gymnaziu) a vim, jaka je situace. Vseobecne jsou proste cirkevni gymnazia vice naklonena tomu, aby zak samostatne myslel; na "beznych" se hodne casto setkate s pouhym memorovanim a reprodukovanim, nikoliv analyzou ci zamyslenim - smutne, ale je to tak.

pearmonik*

to me zajima jak jste prisla na to ze cirkevni skola nuti lidi uvazovat, jako nerikam ze to neni pravda, jen me zajima nejaky rozumny argument proc tomu tak je. Me by to tak nutilo uvazovat jak se ulit z hodin nabozentsvi *smich* ale ted je otazka nakolik to je pro vzdelani uzitecne, uz tak je zbytecnych predmetu spousta, kde je pro podobne uvazovani prostoru dost

To se mi na cr libi,ze tu nejsou verici,to nikde jinde ve svete neni aby byla vetsina nevericich (zdroj wikipedia napr), otazka nakolik to je dobre pro spolecnost, ale aspon tu nemame tolik vymyte mozky

pearmonik*

podle me je to s gymnazii trochu podvod, sice maji prijeti 90-95% ale ber zas tak ze na gymnazium chodi vetsinou jednickari a ti by se na VS a VOS dostali stejne, takze takova statistika je velmi zkreslena, lepsi je podle me vybrat si skolu se zamerenim, protoze z gymplu pak umis vsechno a nic, to je tak dobre na filozofii, do riskuj apod nesmysly ktere nemaji prilis uplatneni, kdo chce studovat strojirenstvi,informatiku,stavebnictvi,elektro a dalsi tak by se mel gymplu vyhybat, tam se to dost neprobira a pak se musi na VS vice ucit. Jinak klidne posli,jsem zvedavy

doplněno 15.01.10 16:17:

jeste je k zamysleni, ze dnes berou na vs kazdeho kdo neusne u prijimacek,lepsi je jestli maji statistiku tech,kteri uspesne udelali VS ta rekne zase vic. Jinak 90-95 z gymplu mi prijde jako dost bidne procento, u me bylo 100% ale porad to jsou pouze prijimacky

pearmonik*
hodnocení

2x

si vem napr to prvni a tam je "dobre" a "pratelske" tak na to se da pekne napsat napr pohadka, treba malinka cepicka muze chodit po svete o vsem si myslet ze je dobre a vzdy se hodne zklamat ze neni, hlavne nezapomen na zklamani z cirkve kdyz je tema religionistika

kaci*
hodnocení

Děkuji za odpověď,

nenapadá prosím někoho ještě něco?

pearmonik*

nebo i scifi uvaha nad tim jestli je mozne aby byl clovek dokonaly, jak by se pak asi choval,jestli by vubec sp(r)al, jak rychle a o cem by asi premyslel nebo jestli by se hned zastrelil *smich* a kvuli cemu. Jak by se takovi lide chovali vuci sobe navzajem, jestli by jim nekdo vladnul, byla by policie... Nebo jen jak by se meli lide chovat aby byli dokonalejsi, jestli je lepsi pro spolecnost aby lide verili v boha nebo ne a ve ktereho

nebo uvaha proc svet nemuze byt dobry a pratelsky

nebo jak bude casova nouze napis jen slohovku, Verim ze jste dobra a pratelska amen a odevzdej *smich* to obcas projde na 4

Urcite tam ale musi byt alespon na pozadi nejaka zesmesnujici kritika nabozenstvi, at se ucitelce trosku rozsviti, lepsi to napsat na 4 nez lezt ucitelce do pr...

kaci*
hodnocení

Jelikož máme na relinu kněze, tk něco bych vynechala :D a v kvartě se mi zrovna z reliny prolitnout nechce, když budu mít jinak asi jenom jednu dvojku :D ale taky je to řešení :D díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]